Kronik Depresyon Belirtileri

Kronik Depresyon Belirtileri
Kronik Depresyon Belirtileri

Depresyon Nedir

Depresyon, sürekli olarak üzüntü ve ilgi kaybına neden olabilen bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon aynı zamanda majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon olarak da adlandırılabilmektedir. Bu durumdan dolayı muzdarip bireylerin hissettikleri, duyguları ve düşünceleri de etkilenmektedir. Bunlardan dolayı çeşitli olarak duygusal ya da fiziksel problemler meydana gelmektedir. Günlük rutinde sorun yaşanabilmesi ve bazen de hayat yaşamaya değmez gibi gelebilmektedir.

Depresyon sadece zayıflık veya keyifsizlik değildir. Depresyon aynı zamanda birden çözülebilecek basit problem değildir. Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektirmekte olan tıbbi bir durumdur. Bu tedavi süresi ise bazı vakalara göre uzun sürebilmektedir.Depresyon döneminde olan bir birey gene olarak ilaç, psikoterapi ya da ikisinin birleşimiylede devam etmekte olan bir tedavi sonucunda iyileşebilmektedir.

Kronik depresyon genel olarak 20-30 yaş aralığında başlamaktadır. Fakat her yaşta meydana çıkabilmektedir. Erkeklere oranla çok daha fazla oranda kadınlara depresyon teşhisi konulmaktadır. Bunun sebebi ise kadınların daha yaygın bir tıbbi yardım istemesi olduğu düşünülmektedir. Depresyonda beslenme nasıl olmalıdır konulu yazımızıda inceleyip beslenmeyle ilgili bilgiler de edinebilirsiniz.

Kronik Depresyon (Distimi) Nedir
Kronik Depresyon (Distimi) Nedir

Kronik Depresyon (Distimi) Nedir

Süreğen depresif bozukluk ya da kronik depresyon olarak adlandırılmakta olan distimi; bireyin bulunan depresyon halinin sürekli olarak olması ve arada hiçbir düzelme periyodunun olmaması durumudur. Kronik depresyon sahip olan bireyler, içinde bulundukları depresyondan birkaç haftalığına kurtulabilirler. Ancak bireylerin bu dönemde kendini iyi hissetmelerinin süresi 7-8 haftayı geçmemektedir.

Bununla birlikte kronik depresyon (distimi) durumuna sahip bireyler, genellikle kendilerini derin bir umutsuzluk içerisinde hissedebilmektedirler. Yapılan aktivitelerden zevk alamazlar, dış dünya ile kendilerini kapatırlar ve bulundukları iş ortamında verimliliklerinde de düşüş yaşanmaktadır.

Kronik Depresyon (Distimi) Nedenleri Nelerdir
Kronik Depresyon (Distimi) Nedenleri Nelerdir

Kronik Depresyon (Distimi) Nedenleri Nelerdir

  • Genetik faktörler
  • Nörolojik ve sinirsel bozukluklar
  • Çocukluk döneminde yaşanan travmalar
  • Bireyin hayatını olumsuz yönde etkileyen olumsuz gelişmeler sonucunda distiminin nedeni olabilmektedir.
Depresyonda Mıyım Testi
Depresyonda Mıyım Testi

Depresyonda Mıyım Testi

  • Geçmiş olduğumuz iki hafta içerisinde kendinizi, moralsiz, asabi ya da umutsuz hissettiğiniz oldu mu?⚬ Hiç olmadı. ⚬ Bir kaç gün bu şekilde geçti. ⚬ Sık sık bu şekilde hissediyorum. ⚬ Neredeyse her gün bu şekilde geçiyor.
  • Geçmiş olduğumuz iki hafta içerisinde, yapmış olduğunuz şeylere aslında ilgi duyuyor olmaktan şikayetçi oldunuz mu?⚬ Olmadım. ⚬ Birkaç gün bu şekilde geçti. ⚬ Sık sık bu şekilde hissediyorum. ⚬ Neredeyse her günüm bu şekilde geçiyor.
  • Geçmiş olduğumuz iki hafta içerisinde uykuya dalmakta ya da deliksiz uyumakta zorlandınız mı?⚬ Zorlanmadım. ⚬ Birkaç günüm uykuyla ilgili bu problemleri yaşayarak geçti. ⚬ Sık sık uyku problemi yaşıyorum. ⚬ Neredeyse her günüm uyku problemi yaşayarak geçmektedir.
  • Son iki hafta içerisinde kendinizi çok halsiz ve enerjisiz hissettiğiniz oldu mu?⚬ Olmadı. ⚬ Birkaç günüm bu şekilde hissederek geçti. ⚬ Günlerim sık sık bu şekilde geçmekte. ⚬ Neredeyse her günüm bu şekilde geçiyor.
  • Son iki hafta içerisinde film izlerken, kitap okurken, ders çalışırken veya herhangi bir işle meşgulken konsantre olmakta zorluk yaşadınız mı?⚬ Yaşamadım. ⚬ Birkaç günüm bu şekilde hissederek geçti. ⚬ Sık sık konsantrasyon problemi yaşıyorum. ⚬ Neredeyse her günüm bu şekilde geçmektedir.
  • Son iki hafta içerisinde iştah kaybı/iştahın artması gibi sorunlar yaşadınız mı?⚬ Yaşamadım. ⚬ Birkaç günüm iştah problemi yaşayarak geçti. ⚬ Sık sık yaşıyorum. ⚬ Neredeyse her gün iştahımla ilgili problemler yaşıyorum.

Kendini Başkaları İle Kıyaslamak Başarı Getirir Mi, Zararları Nelerdir

Depresyon Nasıl Geçer

Depresyon tedavisinde psikoterapi, ilaçlar ve beyin uyarımı teknikleri kullanılmaktadır. Aktif bir tedavi yöntemiyle birlikte haftalar içerisinde kısmi olarak düzelme, 2-4 ay aralığında da tam düzelme elde edilmektedir. Hafif şiddetteki depresyonda psikoterapi, majör stresörün meydana gelmesiyle birlikte, tek başına yeterli olmaktadır.

Depresyona Ne İyi Gelir

  • Öncelikle yaşam tarzınızda değişiklikler yapın. Ev ve iş rutini sizleri sıkacaktır. Yeni arkadaşlıklar edinip sosyalleşmeye çalışın.
  • Düzenli olarak meditasyon yapmak size iyi hissettirecektir.
  • Haftanın 3-4 günü düzenli spor yapın.
  • Sağlıklı beslenin.
  • Kitap okuyun.
  • Film izleyin.
  • Kendinize yeni bir hobi edinebilirsiniz. Örneğin; resim yapmak, enstrüman çalmak, yazı yazmak, bitki yetiştirmek vb.
  • Sigara ve alkol tüketmeyin.
  • Düzenli bir uyku düzeni oluşturun.