Depresyonda Beslenme Nasıl Olmalıdır

depresyonda beslenme nasıl olmalıdır
depresyonda beslenme nasıl olmalıdır

Bazen özel hayatımızda karşılaştığımız olaylar, bazen iş hayatında stresler, bazen de mevsimsel özelliklerin neden olduğu durumlar duygularımızı ve dengemizi bozmamıza neden olabilir.

Çeşitli nedenlerle, zaman zaman herkes depresyona girebilir. Bu durumla başınıza gelirse hemen antidepresan almanıza gerek yoktur. Sağlıklı, dengeli beslenmenin ve düzenli egzersizin faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır hatta duygudurum bozukluğu (depresyon gibi) üzerinde koruyucu ve hatta terapötik bir etkiye sahiptir.

İçerik Başlıkları

Serotonin Seviyelerini Yükselten Kuruyemişler

Kaju fıstığı, ceviz, yer fıstığı, badem ve diğer kuruyemişler; susam, kabak çekirdeği ve ayçiçeği gibi tohumlar; soya fasulyesi ve tahıllar (buğday, pirinç ve mısır gibi) triptofan (serotoninin öncüsü) bakımından zengin gıdalardır. Bu yiyeceklerin dengeli bir şekilde tüketilmesi, karaciğer ve kandaki triptofan ve serotonini artırarak beyindeki kötü duygu ve düşüncelerle savaşılmasına yardımcı olabilir.

Enerji Artıran ve Protein Açısından Zengin Yiyecekler

Yağsız et, özellikle balık ülkemizde bu sezon çok bol miktarda bulunur. Çok değerli bir protein kaynağıdır ve aminoasit içerdiği ve çok değerli bir enerji kaynağı olduğu için düzenli olarak yenmesi gerekir. Yağsız et ve taze balığın yanı sıra ızgara yağsız tavuk göğsü de protein ve enerji için iyi bir seçimdir. Araştırmalar, günlük protein ihtiyacımızın %20’ye kadarının sağlıklı hayvan kaynaklarından, geri kalanının ise bitki bazlı proteinden gelmesi gerektiğini göstermiştir.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırma, balıklarda kalp ve damar sağlığına faydalı olan omega-3 yağ asitlerine ek olarak, omega-3 yağ asitlerinin en sağlıklı protein kaynaklarından biri olduğunu gösterdi. Yüksek Omega-3 seviyelerine sahip insanlarla karşılaştırıldığında, hayatlarının daha kolay olduğundan emin olabilirsiniz. Nitekim, Omega-3 bakımından zengin bir diyetin insanları depresyondan koruyabileceği bilimsel olarakta tespit edilmiştir. Bu nedenle her hafta en az 2 veya 3 porsiyon taze balık yenmelidir.

Antioksidan Depoları; Stresten Koruyan Kırmızı Meyveler

Bilimsel araştırmalar, antioksidan bakımından zengin kırmızı meyvelerin bizi fiziksel ve psikolojik stresten koruyabileceğini göstermektedir. Kırmızı meyveler, vücuttaki stresle baş etmemize yardımcı olan kortizon hormonunun salgılanmasını dengelemeye yardımcı olur.

Muz ve Bitter Çikolata

Muz ve bitter çikolata sevenler için harika bir haber. Muz ve bitter çikolata, triptofan ve melatonin açısından çok zengindir. Triptofan ve melatonin, stres ve depresyonun önlenmesinde önemli rol oynayan serotonin hormonunun öncüleridir. Canınız tatlı istediğinde, az miktarda tüketmeyi unutmayın. Ayrıca muzda bulunan magnezyum, bozulmuş uyku kalitesi ve gerginliği üzerinde çok olumlu bir etkiye sahiptir.

D Vitamini Depresyonu Azaltır

D vitamini, son yıllarda duygudurum bozuklukları ve birçok sağlık sorunu ile ilişkilendirilen bir başka mikro besindir. D vitamini bakımından zengin süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, mantar ve balık tüketebilir veya güvenilir, kullanıma hazır D vitamini takviyeleri kullanabilirsiniz.

B12 Vitamini Serotonin Seviyelerini Artırır

Çalışmalar, vücudumuzdaki folik asit ve B12 vitamini içeriği azaldığında serotonin seviyesinin de azalacağını göstermiştir. Depresyon sırasında folik asit ve B12 vitamini yönünden zengin yeşil yapraklı sebzeleri, işlenmemiş yulaf ve tam tahıllı ürünleri, ayçiçeği, portakal, yeşil fasulye, yağsız et ve deniz ürünlerini taze şekilde tüketilmeye gayret gösterilmelidir.