Evde Uyutmayan Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

evde diş ağrısına ne iyi gelir
evde diş ağrısına ne iyi gelir

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında ağız ve diş hijyeni de yer almaktadır. Ağız içerisinin hijyenik olmaması diş hastalıklarının başını çektiği birçok sağlık problemini tetiklemektedir. Evde uyutmayan diş ağrısı yanı sıra, diş ve diş eti hastalıklarında en yaygın görülen belirtiler arasında diş ağrısı başı çekmektedir. Her yaştan insanın yaşamını olumsuz etkileyebilecek olan diş ağrısı ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Diş ağrısına neden olan faktörler ise insandan insana farklılık gösterir. Diş ağrısının giderilmesinde altta yatan nedenlerin araştırılarak tespit edilmesi ve uygun tedavinin uygulanması oldukça önemlidir. Diş ağrısının tedavisinin ihmal edilmesi halinde diş ağrısı, diş kayıplarına neden olabilmektedir.

Diş Ağrısı

Dişin içerisinde ya da etrafında hissedilen donuk ya da keskin ağrı hissine diş ağrısı denilmektedir. Diş ağrısı ani hissedilen bir ağrı olabileceği gibi bir şey yiyip içme esnasında da hissedilebilmektedir. Dişte hissedilen ağrı farklı bir bölgeden çeneye de yayılabilmektedir.

Diş ağrısına neyin iyi geleceğinin bilinmesi için ağrıya neyin neden olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Dişte çeşitli nedenlerden dolayı enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Diş ağrısının en yaygın görülen nedenleri arasında diş etlerindeki sağlık problemleri, diş çürükleri ve diş hassasiyeti başı çekmektedir.

Diş ağrısı çeneye yayılmışsa vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurarak tedaviye başlanması son derece önemlidir. Diş ağısına evde doğal tedavi ve bitkisel tedavi yöntemleri uygulanarak diş ağrısını hafifletmek mümkündür. Ancak evde uygulanabilen doğal ve bitkisel tedavi yöntemlerinin geçici bir çözüm olduğu unutulmadan tedavinin ihmal edilmemesi gerekir. Evde uyutmayan diş ağrısına tedavi ve uygulanan doğal, bitkisel tedavi yöntemleri diş ağrısına hiçbir zaman kesin çözüm olmaz.

Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Dişte pulpa denilen orta kısmın iltihaplanması sonucunda diş ağrısı meydana gelmektedir. Pulpa denilen orta kısmın içinde ağrıya aşırı duyarlı sinir uçları vardır. Bundan dolayı pulpitis de denilen pulpa iltihaplanması neticesinde diş ağrısı hissedilme riski oldukça yüksektir. Bazen çene bölgesinde hissedilen ağrılar da diş ağrısıyla karıştırılabilmektedir.

Dişte ağrı hissedilmesine neden olan başlıca faktörler ise şöyle sıralanabilir;

uyutmayan diş ağrısı

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları diş etlerinin iltihaplanması neticesinde görünmekte olup, en önemli belirtileri arasında kızarıklık ve diş ağrısı yer almaktadır.

Hassas Dişler

Diş minesi yıprandığı zaman dişin dentin denilen orta tabakası görünmektedir. Bu tabakanın içerisinde çok sayıda sinir ucu vardır. Bu nedenle de sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecek tüketilmesi halinde sinir uçları hassaslaşmaktadır. Bu hassasiyet nedeniyle de dişte ağrı hissedilme riski oldukça fazladır.

Diş Çürükleri

Dişte mine denilen dış yüzeyde aşınma ve boşluk olması halinde diş çürükleri görülebilmektedir. Diş minesinde zamanla meydana gelen plak, genellikle beslenme tarzından dolayı kırılmakta ve bu durum dişin çürümesini tetiklemektedir. Dişte zamanla oluşan çürükler ise diş ağrısına neden olan faktörler arasında başı çekmektedir.

Bruksizm

Uyku esnasında diş sıkmaya veya gıcırdatmaya bruksizm denilmektedir. Bruksizm ise diş ağrısına tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması diş minesini yıpratabileceği gibi dişlerde çatlamaya da neden olabilmektedir.

Diş ağrısını tetikleyen diğer faktörler ise şöyledir;

  • Dişin apse yapması
  • Dişlerin çatlaması
  • Gömülü diş
  • Çene ve kafatası arasında yer alan eklem veya kaslarda görülen sağlık problemleri
  • Migren gibi belirli nedenlerden kaynaklı hissedilen baş ağrıları

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısının en şiddetli hissedildiği bölge diş ve çene bölgesidir. Diş ağrısı bazen sıcak ya da soğuk uyaranlar karşısında da hissedilebilmektedir. Diş ağrısı çene haricinde kulağa ve yanağı da yayılabilmektedir. Diş ağrısının ön plana çıkan belirtileri ise şöyledir;

  • Ateş
  • Ağız içerisinde koku
  • Lenf bezlerinde şişlik
  • Ağrı hissedilen dişin çevresinde ya da çene bölgesinde şişme
  • Diş ya da diş etlerinin çevresinde kanama ya da akıntı meydana gelmesi

Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş ağrısı her ne kadar evde uygulanabilecek bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri ile hafifletilebilse de kesin olarak giderilmesi için bir diş hekimine başvurularak tedavisinin yaptırılması zorunludur. Diş ağrısının kesin olarak giderilmesi için altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Bundan dolayı diş hekimi tarafından bazı testlerin yaptırılması istenebilir. Diş ağrısına neyin neden olduğunun belirlenmesi için hastanın tıbbi geçmişi incelendikten sonra ağrı hissedilen dişin muayenesi yapılır ve istenen test sonuçları hekim tarafından değerlendirilerek diş ağrısının kesin nedeni bulunur. Hekim gerek gördüğü takdirde dişe dolgu yapabilir.

diş ağrısına ne iyi gelir

Dişte ağrı hissedilmesine neden olan problem ilerlemişse dişin çekilmesi gerekebilir. Hekim dişi kurtarmak için kanal tedavisi yöntemine de başvurabilir. Enfeksiyon tespit edilmesi halinde hastaya antibiyotik ilaç kullanması tavsiye edilebilir. Bu tedavi yöntemlerinden hangisinin hastaya uygulanacağına hastanın durumunu değerlendiren hekim tarafından karar verilir. Hastaların tedavi esnasında hekimin tavsiyelerini dikkate almaları ve tedavi sürecini aksatmamaları tedavinin başarıyla sonuçlanması açısından çok önemlidir. Ayrıca diş ağrısını gidermek için evde uygulanan tedavi yöntemleri durumu daha da kötüleştirebileceği için evde doğal ve bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmadan evvel bir hekime danışmakta yüksek fayda vardır.

Diş ağrısını gidermek için uygulanabilecek tedavi yöntemleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Mesela diş ağrısına diş hassasiyeti neden oluyorsa, bu hassasiyeti gidermekte fayda sağlayan diş macunları kullanılması gerekebilir. Diş macunlarının üretimi farklı amaçlarla yapılmaktadır. Dişteki hassasiyetin giderilmesinde içeriğinde potasyum ve florür barındıran diş macunları faydalı olmaktadır.

Hastada diş eti çekilmesi problemi varsa, diş hekimi dentin hassasiyeti tedavisi uygulayabilir. Dişte açık kök yüzeyleri tespit edildiği takdirde hastaya dolgu tedavisi uygulanabilir. Bazen diş ağrısının giderilmesi için protez tedavisine de başvurulabilir. Bu tür durumlarda evde uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri hassasiyetin giderilmesinde oldukça işe yarayabilir. Mesela tuzlu suyla yapılan gargara diş hassasiyetine çok iyi gelir. Bu nedenle tuzlu suyla gargaranın birkaç defa yapılmasında sakınca yoktur.

Diş hassasiyeti olan insanlar ise diş fırçalama teknikleri hakkında çok dikkatli olmalıdır. Özellikle diş fırçası seçimine çok dikkat edilmelidir. Kalın ve sert yüzeye sahip fırçalardansa, yumuşak kılları olan fırçalar kullanılmalıdır. Dişleri fırçalarken diş etrafında daireler çizilerek fırçalanmalıdır. Yine dişleri fırçalarken diş fırçası fazla bastırılmamalı ve diş minesinin zarar görmemesine çok fazla dikkat edilmelidir.

Yemek yenilirken dişlerin arasına dolan yemek artıkları septal ağrı hissine neden olabilir. Çünkü yemek artıkları diş etine baskı yaptığı için ağrı hissine yol açar. Yemek artıklarının iyi temizlenmemesi halinde bu tür ağrılara çok sık rastlanmaktadır. Dişte septal ağrı hissedilmemesi için her yemeğin ardından dişlerin düzgün bir şekilde fırçalanmasının ihmal edilmemesi ve artıkların iyice temizlenmesi için gerekli ise diş ipi kullanılması gerekir.

Ağrı hissedilen bölgeye soğuk kompres uygulanması da ağrının giderilmesinde işe yarayabilir. Soğuk kompres özellikle travmadan kaynaklı diş ağrılarında oldukça faydalıdır. Soğuk uygulama esnasında ağrı hissedilen bölgedeki kan damarları kasılır. Ödem ve inflamasyon riski azalır. Bu sayede hissedilen ağrının şiddeti azalmaktadır. Ağrı hissedilen bölgeye soğuk kompres uygularken cilde direkt olarak uygulamamaya dikkat edilmelidir. Havluya sarılı haldeki buz torbasıyla ağrı hissedilen bölgeye soğuk kompres uygulanması en sağlıklı yöntemdir. Soğuk kompresin uygulanma süresi ise 15-20 dakikayı geçmemelidir. Soğuk kompres uygulaması birkaç saatte bir yenilenerek ağrı hafifletilebilir.

uyutmayan diş ağrısına ne iyi gelir
uyutmayan diş ağrısına ne iyi gelir

uyutmayan diş ağrısına ne iyi gelir

Gece saatlerinde hissedilen diş ağrısından birçok insan şikayet etmektedir. Gece hissedilen diş ağrısının hafiflemesinde bazı yöntemler oldukça etkili olmaktadır. Bu sayede gece daha sağlıklı bir uyku uyunabilir. Gece hissedilen diş ağrısının hafiflemesinde en etkili yöntem uyurken başın yüksekte tutulmasıdır. Yine uyumadan evvel asitli ve aşırı soğuk içecekler içmemeye dikkat edilmelidir. Sert yiyecekler tüketmekten ise özellikle kaçınılmalıdır. Uyumadan evvel dişte halen ağrı hissi varsa, ağrı hissedilen bölgeye soğuk kompres uygulanabilir.

çürük diş ağrısı nasıl geçer

Diş ağrısına diş çürüğü neden oluyorsa tedavisi için hekim tarafından dolgu yapılabilir. Dolgu esnasında Dişteki boşluğun doldurulması için alternatif bir materyal kullanılır. Sinüs enfeksiyonundan kaynaklı diş ağrısını gidermek için hekim tarafından hastaya antibiyotik kullanması tavsiye edilebilir.

Diş ağrısı için uygulanan bu tedavi yöntemlerine gerek duymak istemeyenler ise dişlerinin bakımını düzenli olarak yapmalıdır. Diş ağrısı hastanın yaşamını olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Bundan dolayı hissedilen en ufak bir diş ağrısı dahi ciddiye alınarak bir diş hekimine müracaat edilmelidir. Ayrıca diş kontrollerinin her sene düzenli olarak yaptırılması muhtemel ağrı ve enfeksiyonların engellenmesinde oldukça etkilidir.

Diş Ağrısı Nasıl Engellenir?

Diş ağrısı ve diğer diş sağlığı problemlerinin engellenmesi için öncelikle diş ve ağız bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Diş ağrılarının engellenmesinde etkili olan yöntemler ise şöyledir;

Sağlıklı ve dengeli beslenme tarzı her sağlık problemi gibi diş sağlığı problemlerini de engellemektedir. Mesela rafine şeker tüketildiği takdirde dişte zararlı bakteriler rahatlıkla üreyebilmektedir. Bundan dolayı da diş minesine zarar vererek diş sağlığını tehdit eden içeriğinde yüksek miktarda şeker ve asit barındıran gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.

Diş sağlığının korunmasında ve ağız içi hijyenin sağlanmasında sadece dişlerin düzenli olarak fırçalanması yeterli olmaz. Çünkü ağız içerisinde hijyenin sağlanması bir bütünlük gerektirdiği için diş ipi kullanılması ve ağız gargarasının yapılması da kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Yumuşak diş fırçalarının kullanılması diş eti hastalıklarının engellenmesinde oldukça etkilidir.

Dişlerin ve dişlerde zamanla oluşan taşların yılda en az iki defa temizlettirilmesi diş çürüklerinin engellenmesinin yanı sıra diğer diş ve diş eti problemlerinin engellenmesinde de oldukça etkilidir.

Sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı vücudun genel sağlığını olduğu gibi diş sağlığını da ciddi şekilde tehdit ettiğinden dolayı bu tür zararlı maddelerin kullanımından kesinlikle uzak durulmalıdır.

çürük diş ağrısına ne iyi gelir
çürük diş ağrısına ne iyi gelir

Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısının hafiflemesinde etkili olan geçici çözümlerin hiçbirisi çürük diş ağrısına kesin olarak çözüm olmaz. Çürük diş ağrısının kesin çözümü çürüyen dişin kökünden sökülerek alınması ya da dişin çürükten tamamen arındırılmasıdır. Çürük diş ağrısını hafifletmek için alınan ağrı kesiciler ise etkisi devam ettiği sürece ağrıyı kesse de etkisi sona erdikten sonra diş ağrısı yeniden hissedilecektir Bu nedenle çürük diş ağrısından şikayeti olanlar, bir diş hekimine başvurarak muayenesini yaptırmalı ve çürük diş ya kökünden alınmalı ya da çürükten tamamen arındırılmalıdır.

Diş, çürükten tamamen arındırıldıktan sonra oluşan boşluk dolgu ile kapatılmalıdır. Çürüğün dişin pulpa kısmına kadar ilerlediği durumlarda ise kanal tedavisine gerek duyulabilir. Bundan dolayı dişteki çürük fark edilir edilmez vakit kaybetmeden bir diş hekimine müracaat edilerek muayene olunması ihmal edilmemelidir. Bu sayede dişe erken müdahale edilerek çürüğün derinlere ilerlemesi engellenir.

20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ağız yapısında yer alan dişlerin çıkması belirli bir sıra ve zaman içerisinde olmaktadır. Ağız içerisinde çıkan en son diş olan 20’lik dişler ise ağzın en arka kısmında çıkmakta ve gömülü halde bulunmaktadır. 20’lik dişlerin çıktığı esnada hissedilen şiddetli ağrının nedeni ise ağız yapısının oturmasıdır. Ağız yapısı oturduğu için bu dişler çıkarken oldukça zorlandığından çok şiddetli ağrılar hissedilebilmektedir.

20’lik dişin çıktığı esnada hissedilen şiddetli ağrının hafiflemesinde buz uygulaması ya da sıcak suyla ağız içerisinde gargara yapılması oldukça etkilidir. Yine doğal ağrı kesici olan sarımsak ezilerek ağrının hissedildiği bölgeye uygulanırsa ağrı hissedilir şekilde hafiflemektedir. Tuz da sarımsakla aynı etkiyi göstermektedir. Tuz uygulaması için tuz ile ovulan salatalığın dişe uygulanması gerekir. Oksijenli suda su ile seyreltildikten sonra gargara yapılırsa ağrı hafifler.

Bir pamuğa damlatılan çay ağacı yağının dişe uygulanması da ağrıyı hafifletmektedir. Yine suyun içerisine birkaç damla çay ağacı yağı damlatılarak gargara yapılırsa ağrı hızla hafifler. Bir pamuğa nane, badem ve limon özleri konularak dişe tampon yapılması halinde de ağrı hızla kesilmektedir. Boğazda hissedilen ağrının hafiflemesinde oldukça etkili olan toz zencefil ve kırmızı toz biber macunu da 20’lik diş ağrısının giderilmesinde en etkili yöntemler arasında gösterilmektedir. Bir miktar suyun içerisine karbonat atılarak karıştırılıp gargara yapılması da 20’lik diş ağrısına çok iyi gelmektedir.

Çocuklarda Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocuklarda diş ağrısına birçok faktör neden olabilmektedir. Çocuklarda hissedilen diş ağrısının en yaygın nedenleri arasında diş çürükleri başı çekmektedir. Çocuklarda hissedilen diş ağrısının diğer yaygın nedenleri ise diş minesinde yaşanan problemler ve diş eti hastalıklarıdır. Çocuklarda diş ağrısının hafiflemesinde evde rahatlıkla uygulanabilecek doğal ve bitkisel yöntemler oldukça işe yaramaktadır. Ancak diş ağrısının kesin çözümü için kesinlikle bir diş hekimine müracaat edilerek tedavisinin yaptırılması gerekir.

çocuklarda diş ağrısına ne iyi gelir
çocuklarda diş ağrısına ne iyi gelir

Misvak çocuklarda diş ağrısının hafiflemesinde oldukça etkilidir. Çünkü misvağın içeriğinde doğal antibakteriyeller bulunmaktadır. Dişlerdeki bakterileri ve mikropları misvağın içerisindeki bu antibakteriyeller öldürmektedir. Böylelikle diş ve diş eti ağrısı hızla geçer. Ancak sert bir yapısı olan misvağın kullanılırken çok dikkatli olunması gerekir. Misvak, dişe nazik ve yavaş olarak masaj şeklinde uygulanmalıdır.

Yetişkinlerde hissedilen diş ağrısının hafiflemesinde oldukça etkili olan karanfil, çocuklarda hissedilen diş ağrısını da hızla kesmektedir. İçeriğinde inflamatuarlar, antioksidanlar ve antibakteriyeller barındıran karanfil diş ağrısının kesilmesinde ağrı kesici kadar etkilidir. Yine karanfilin anestezik özelliği de ağrıyı hafifletmektedir. Diş ağrısının hafiflemesi için kuru karanfil ezilerek tüketilebileceği gibi yağ formunda da tüketilmesi ağrıyı hafifletir. Karanfil yağı bir parça pamuğa birkaç damla damlatıldıktan sonra ağrı hissedilen bölgeye uygulanırsa ağrıyı birkaç dakika içerisinde keser.

Ilık suya bir miktar tuz katılarak karıştırıldıktan sonra gargara yapılması da çocuklarda diş ağrısının hafiflemesinde oldukça etkilidir. Bu doğal yöntemin çocuk sağlığı açısından herhangi bir tehdit edici yanı bulunmamaktadır. Bir su bardağı ılık suyun içerisine bir miktar tuz ilave edildikten sonra karıştırılarak gargara yapılması halinde ağrı hızla kesilir.

Çocuklarda hissedilen diş ağrısının kesilmesinde her türlü yöntemin uygulanması son derece yanlıştır. Yetişkinler, diş ağrısının kesilmesi için kendi kullandıkları ilaçları çocuklara kesinlikle kullandırmamalıdır. Yetişkinlerin diş ağrısı için kullandığı ilaçlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bundan dolayı doktor tavsiyesi olmadan diş ağrısı için çocuklara hiçbir ilaç verilmemelidir. Ağrının ilerlemesinin engellenmesi için en sağlıklı yöntem ise vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurularak çocuğun muayene ettirilmesidir.

Diş Ağrısına Evde İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Dişte hissedilen ağrıyı evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel yöntemlerle hafifletmek mümkün olsa da bu yöntemler diş ağrısına kesin çözüm olmayacağı için bir diş hekimine muayene olunması kesinlikle ihmal edilmemelidir. Diş ağrısına evde iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemler ise şöyledir;

Tuzlu Suyla Gargara Yapılması

Doğal antiseptik özelliğe sahip olan tuzlu su ile gargara yapılması dişlerin arasındaki yemek artıklarını temizlemektedir. Yine tuzlu su dişte oluşan iltihabın hafiflemesinde ve ağız yaralarının hızla iyileşmesinde oldukça etkilidir.

diş ağrısına ne iyi gelir sarımsak
diş ağrısına ne iyi gelir sarımsak

Sarımsak

Doğal antibiyotik etkiye sahip olan sarımsak diş ağrısının hızla kesilmesinde oldukça etkilidir. Ezilerek macun haline getirilen sarımsak ağrı hissedilen bölgeye uygulanırsa diş ağrısı kısa sürede hafifler. Yine sarımsağın çiğnenmesi de diş ağrısını hızla giderir.

Soğuk Kompres Uygulanması

Dişte hissedilen ağrıyı geçici olarak kesmenin doğal yöntemlerinden bir diğeri de ağrı hissedilen bölgeye soğuk kompres uygulanmasıdır. Soğuk kompres uygulandığı takdirde ağrı hissedilen bölgedeki kan damarları daraldığı için ağrı hissedilir şekilde hafifler.

Kekik

Vücutta güçlü antioksidan etki gösteren kekik de diş ağrısının hafiflemesin de tavsiye edilen bitkisel yöntemler arasında yer almaktadır. Suya damlatılarak seyreltilen birkaç damla kekik yağı ağrıyan bölgeye uygulanırsa diş ağrısı hızla hafiflemektedir.

diş ağrısına evde karanfil yağı
diş ağrısına evde karanfil yağı

Karanfil Yağı

Doğal antiseptik etki gösteren ojenol karanfil yağının içerisinde vardır. Karanfil yağı içeriğindeki bu ojenol sayesinde diş ağrısını hızla kesmektedir. Küçük bir kabın içerisine konulan suya bir damla karanfil yağı damlatıldıktan sonra gargara yapılması veya bir pamuğa karanfil yağı dökülerek ağrıyan bölgeye uygulanması diş ağrısını hafifletmektedir.

Diş ağrısının hafiflemesinde etkili olan bu doğal ve bitkisel yöntemlerin tedavi edici özelliğinin olmadığının ve geçici bir çözüm olduğunun bilincinde olunmalıdır. Bundan dolayı bu doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri uygulandığı takdirde diş ağrısı devam ediyorsa, bir diş hekimine başvurularak muayene olunması ve dişin tedavisinin yaptırılması sağlıklı bir yaşam açısından büyük önem taşımaktadır.