Güven Probleminin Altında Yatan Nedenler

güven probleminin altında yatan nedenler
güven probleminin altında yatan nedenler

Uzman psikologlar tarafından, diğer insanlara güvenmedeki zorluğun yaşanmasındaki temel nedenlerden biri de kendine güvenmeme ile başlamış olduğunu, bu durumun ise karşısındaki kişinin de güvenilir olup olmadığına dair inançlarının etkilenmiş olduğu belirtilmektedir. Peki, güven probleminin altında yatan nedenler nelerdir? Hep birlikte inceleyim.

Güven Probleminin Altında Yatan Nedenler Nelerdir

Güven her ilişkinin önemli parçalarından biri olmasıyla birlikte, bu kişilerin geçmişte yaşamış oldukları deneyimi şu an ile özdeşleştirerek tüm insanların güvenilmez olduğu yargısına varılmasıyla gelecekteki olası zararlardan korunabilmek açısından “tekrardan güvenirsem aynı şeyleri yaşarım”, “hiç kimseye güvenmezsem tekrardan üzülmem”, “insanların hiç biri güvenilmez”, “bunlar hep benim başıma geliyor” gibi olumsuz, katı inanışlar ile birlikte adım atılmasından çekinilir ve her insanı; kendisini üzmekte, güvenini sarsacak, aynı olumsuz deneyimlerin tekrarlanmasını yaşatacak etiketiyle damgasını vurmaktadır. Yaşanmakta olan her olayın en kötü senaryosu düşünülmekte ve karşıdaki kişinin söylemiş olduklarına güvenilmemekte, güvensizliğin oluşturmuş olduğu bu duygu duruma; hayal kırıklığı, ümitsizlik, hiç bir zaman mutlu olamayacağı duygusu, öfke, suçluluk, kaygı ve korkularda eşlik edebilmektedir.

Sadece duygusal ilişkilerde problem yaşamayıp; iş yaşantısında, aile yaşantısında ya da sosyo-kültürel çevrede de güvensizlik durumları devamlılık edebileceğini belirtmekte olan uzman psikologlar, her ne kadar ilişkilerde mesafeli ve güvensiz bir tavır sergilense de yaşanan bu durumun altında reddedilme ve özgüven eksikliği olabilmektedir. Genel olara içe dönük, sessiz, kendi halinde olan bu kişilerin sadece karşısındaki kişilere olmamasıyla birlikte kendi sezgilerine ve duygularına karşıda güven duymamaktadır. Dolayısıyla bu bağlamda savunmasız olduğu bu alanda reddedilmemek ve tekrardan aynı duyguları yaşamamak açısından daha da güvensiz bir hale gelebilmektedir.

Kedi, köpek fobisi olan bireyler nasıl ki bir hayvanı gördüğü zamanda yolunda değişiklik yapıyorsa, bu kişilerinde yaşamış oldukları güvensizliklere dair oluşan yoğun kaygıdan dolayı insanlarla ilişki kurmaktan kaçınabilmektedir. Bu sebeple de tekrardan aynı şeylerin yaşanmasından korkarak, insanlara güven duymaktan daha ağır basabilmektedir.

güvensizlik (pistanthrophobia) belirtileri nelerdir
güvensizlik (pistanthrophobia) belirtileri nelerdir

Güvensizlik (pistanthrophobia) Belirtileri Nelerdir

Güven probleminin bir diğer adı “pistanthrophobia” olan belirtileri ise; “Her ne kadar karşınızdaki kişiye karşı güven duyulmak istenilse de bunu yapamama, tanışmış olduğu her insanın kötü ve kendisinin güvenini sarsılacağı düşünülmesinden dolayı yeni ilişkilerin kurulmasından kaçınılmakta, her yeni kurulmakta olan ilişkinin ise kendisine karşı zarar vereceği, güveninin sarsılacağı ve üzüleceğine dair irrasyonel korkulardandır. Güvenle ilgili olarak oluşan durumlarda kendini kötü hissetmek, yoğun kaygı yaşamak, karşısındaki kişilerin kendilerini olduğu gibi göstermemiş olduklarına inanma, şüphe uyandıran hareketler, kıskançlıklar, gelecek ile ilgili ilişki düşlemlerinde en kötü senaryonun hayal edilmesi, olumsuz düşüncelerin sürekli olarak düşünülmesi, karamsarlık, mutlu bir ilişkinin olacağına inanmamak, ulaşılmaz olunduğuna dair güçlü inanışlar, sürekli olarak kendisinin hayal kırıklığına uğratacak olan durumların aranması, kendini incinmekten korumak açısından ilişki konularında sert ve soğuk tutumların sergilenmesi, duygularının açığa çıkmasının önüne geçmek, insanların kendisine değer vermeyeceğine ve güvenini sarsacak inançlar ve karşı tarafa hiç güvenmemek, tartışılan her kişiye karşı şüpheyle yaklaşmak.

güven problemi (pistanthrophobia) nasıl yenilir
güven problemi (pistanthrophobia) nasıl yenilir

Güven Problemi (pistanthrophobia) Nasıl Yenilir

Öncelik olarak bilinmesi gerekenlerden biri de ilişkilerin geçmişle aynı özelliklere sahip olunmayacağını bilmek gerekmektedir. Her insanın aynı olmaması gibi, her ilişkide de aynı örüntüye sahip olunmayacaktır. Fakat “bu durum neden hep benim başıma gelmekte”, “ben hiç bir zaman mutlu olmayacak mıyım”, “hiç kimse güvenilir değiş”, “herkes güvenimi sarsabilir” gibi olumsuz düşüncelerin çözülmemesi durumunda aynı tablonun yaşanma olasılığı olan kişileri seçmenize sebep olabilmektedir.

  • Yeni insanların tanınması ve güvenmemenize sebep olan eski duyguların bulunması, bu duyguların iyi bir şekilde tanınması ve üzerine çalışmak önemli adımlardan biri olarak yer almaktadır,
  • Geçmişte yaşanılmakta olan olumsuzlukların kabul edilmesi ve duygularınızdan kaçmadan yüzleşerek yeni ilişkilerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi adına oldukça önem taşımaktadır,
  • Geçmişte yaşanılmakta olan durumlardan ders çıkarılması, yeni kurulan ilişkilerde bu durumların tekrar edilmemesi adına önemlidir,
  • Yaşanılan bu sorunun kısa zamanda olmadığı gibi, çok kısa bir zaman içerisinde çözüm beklenilmesi yerine kendinize zaman tanıyarak ilerlemeniz gerekir,
  • En önemlilerinden biri de bu durumla tek başınıza baş edememeniz durumunda da psikoterapi desteği, yaşanılan problemin geçmiş yaşantılardan kaynaklı kökeninin bulunması ve insanlara karşı güvenmeksizliğin altta yatan nedenlerinin üzerine çalışılması adına yardımcı olabilmektedir.