Kalp Sıkışmasına Ne İyi Gelir

kalp sıkışmasına ne iyi gelir
kalp sıkışmasına ne iyi gelir

İnsan vücudunda en hayati organlar arasında yer alan kalbi, kalp kası da denilen kaslar oluşturmaktadır. Kalbin yapı olarak iç bölümünün boş olması, kendi kendisine kasılabilmesini sağlamaktadır.

Vücudun kısmında ve göğüs kafesinin içerisinde bulunan kalp, tam olarak diyafram kasının üst kısmında bulunmaktadır. Kalbin ağırlığı erkeklerde 250 ila 400 gram ağırlığında değişirken, kadınlarda ise 200 ila 300 gram aralığında değişmektedir. Vücuttaki asıl görevi kan pompalamak olan kalp, aynı zamanda vücut ısısını düzenlemekte, asit baz dengesini korumakta, hormon ve enzimlerin vücuda dağılımına yardımcı olmakta, metabolik atıkları da hızla vücuttan atmaktadır. Bir insan için kalp sağlığı hayati önem arz edecek kadar önemlidir. Bu nedenle kalpte yaşanabilecek en ufak bir sağlık problemi ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Kalple ilgili en sık rastlanan sağlık problemleri arasında kalp sıkışması da yer almaktadır. Bu nedenle kalp sıkışmasına iyi gelen yöntemler çok sık araştırılsa da öncelikli olarak bir hekime muayene olunması ihmal edilmemeli, acil ve zor durumlarda da kalp sıkışmasına iyi gelen yöntemlerin bilinmesinde fayda vardır.

Kalp Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Her sağlık problemi gibi kalp sıkışması da bir takım belirtilerle kendisini belli etmektedir. Uzmanlar, kalp sıkışması belirtileri fark edildiği anda vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmasını şiddetle tavsiye etmektedir. Çünkü kalp sıkışması, kalp krizinin de habercisi olabileceği için zamanında müdahale edilmezse ölümle de sonuçlanabilmektedir.

kalp sıkışması belirtileri nelerdir
kalp sıkışması belirtileri nelerdir

Kalp sıkışması belirtileri nelerdir? Kalp sıkışmasının en belirgin belirtileri şöyle sıralanabilir;

Göğüs bölgesinde ağrı ve sıkışma hissi kalp sıkışmasının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Göğüs bölgesindeki bu sıkışma ve ağrı hissine çoğu zaman yüksek ateş, nefes alıp verirken zorlanma, hareket ederken güçlük çekme, ağrının boyun, sırt ve bazen de çene bölgesine doğru yayılması ile terleme eşlik etmektedir.

Kalbi sıkışan insanların sol kollarında hissettikleri şiddetli ağrı, çoğu zaman bıçak saplanır gibi keskin bir acı olarak da tarif edilmektedir.

Kalpteki sağlık problemlerine dair belirtiler çoğu insanda 50 yaşını geçtikten sonra kendisini göstermektedir.

Kalp sıkışması esnasında göğüs bölgesinde hissedilen yanma, ağırlık ve gerginlik hissi, hastayı kalp krizi düşüncesine sevk ederek hastanın paniklemesine neden olmaktadır.

Kalp sıkışmasına bazen mide bulantısı da eşlik edebilmektedir.

İlk belirtisi aşırı terleme olan kalp sıkışması, insana aniden dengesini kaybettirebilir ve bayılmasına neden olabilir.

Midede görülen sağlık problemlerinden olan reflünün belirtileri çoğu zaman kalp sıkışmasıyla karıştırılmaktadır.

Sırt ağrısıyla karakterize edilen kalp sıkışması, yorgunluk, halsizlik, isteksizlik gibi problemlere neden olmaktadır.

Kalp sıkışması esnasında gözlerinin karardığını ifade eden insanlarda vardır. Yine insanlar esnedikleri zamanda kalplerinin sıkıştığını hissedebilmektedir.

İnsan, bazen uykuya dalarken de kalbinin sıkıştığını hissedebilmektedir. Bu his, korku ve paniğe neden olduğundan insan uyumak yerine yataktan kalkmayı tercih eder. Uykudan evvel kalp sıkışmasının nedenlerini ise uzmanlar şöyle ifade etmektedir;

Stres ve susuzluk, uykuya dalarken hissedilen kalp sıkışmasının temel iki nedenidir. Vücut susuz kaldığı zaman kalpte sıkışma hissi olmaktadır. su kan akışını dengeleyerek kalp sıkışmasına engel olduğundan saat başı su içilmesi ihmal edilmemelidir. Yine yoğun ve tempolu geçen bir günün ardından yeterince dinlenilmediyse, vücudun yorgun olmasından kalp olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle özellikle yoğun ve tempolu geçen günlerde 15-20 dakikalık kısa molalar verilerek vücudun dinlendirilmesi ihmal edilmemelidir.

Kalp sıkışması stresten de kaynaklanabilmektedir. Stresin yoğun yaşandığı dönemlerde kalbin ritmi de değişmektedir. Kalpteki bu ritim değişikliği ise uyumadan evvel kalpte sıkışma hissine neden olabilir. Bu nedenle insanlar, kendilerini rahatlatacak hobiler edinmeli ve stres seviyelerini düşürmelidirler.

Kalp Sıkışması Neden Olur?

Kalp sıkışmasının en temel nedeninin kalp kaslarının yeterince oksijen alamaması olduğu bilinmektedir. Kalp damarlarının tıkanması ve daralması kan akışını azalttığından dolayı yeterince oksijen alamayan kalpte meydana gelen sıkışma sonucunda göğüs, sırt ve boyun bölgelerinde şiddetli ağrılar hissedilmektedir. Kalp sıkışmasının nedenleri ise şöyle sıralanabilir;

  • Kalp ritminin bozulması
  • Kalp krizi geçirilmesi
  • Kalp yetmezliği problemi
  • Kalp kapağı ve koroner arter gibi kalp rahatsızlıkları
  • Kalpte iltihap oluşumu
  • Kardiyomiyopati
  • Kalpte tümör oluşması
  • Hipertansiyon ya da hipotansiyon hastalıkları
  • Tiroid bezlerinin düzenli çalışmaması
  • Anemi yani kansızlık
  • Vücuttaki vitamin ve mineral eksikliği
  • Uyku düzeninin bozulması
  • Günlerin yoğun ve tempolu geçmesi ve bunun sonucunda hissedilen yorgunluk
  • Diyabet
  • Enfeksiyon, iltihap gibi vücudun genel sağlığını etkileyen hastalıklar
  • Türün ve tütün mamullerinin kullanılması
  • Gün içerisinde aşırı kafein alınması

Stresten kaynaklanan kalp sıkışmaları çoğu zaman geçici olmaktadır. büyük bir travma geçirilmesi veya çok üzücü bir olay yaşanması kalp sıkışmasına neden olabilmektedir. Psikolojik faktörlerden kaynaklanan bu tür kalp sıkışması, genellikle geçici olduğundan panik yapılmamalıdır.

Kalp Sıkışması Anında Ne Yapılmalı? Risk Nasıl Düşürülür?

Kalp sıkışması anında yapılması gereken öncelikli davranış kesinlikle paniklememektir. ‘Kalp sıkışması anında ne yapılmalı?’ ve ‘Risk nasıl düşürülür?’ sorularında ise uzmanların verdiği tavsiyeler dikkate alınmalıdır. Uzmanlar, kalp sıkışması anında başın yüksekte kalmasını sağlayacak pozisyonda uzanmayı ve kalp sıkışması bitene kadar hareketsiz kalmayı tavsiye etmektedir. Ayrıca uzman bir hekime danıştıktan sonra kanın damarlarda daha iyi akması için tek bir tane aspirin alınmalıdır. Kalp sıkışması geçince de vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurularak kalp sıkışmasının tanısı konmalı ve tedavi süreci başlatılmalıdır.

Kalp sıkışmasında riski azaltmak için ise uzmanlar şu tavsiyelerde bulunmaktadır;

  • Gün boyu strese girilmemelidir. Stressiz bir yaşam tarzı kalp sıkışmasının engellenmesinde en önemli faktördür.
  • Düzenli egzersiz yapılması ihmal edilmemelidir.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Özellikle kalp ve damar sağlığını tehdit eden aşırı yağ içeren yiyeceklerin ve ağır besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Her gün 8-10 bardak su içmek alışkanlık haline getirilmelidir.
  • Uyku saatleri düzenlenmeli ve bu saatlere riayet edilmelidir.
  • Alkol ve tütün mamullerinin tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Gün içerisinde aşırı kafein almamaya dikkat edilmelidir.
  • Uyku esnasında yaşanan kalp sıkışması da sağlığı ciddi şekilde tehdit etmektedir. Uyku esnasında kalp sıkışmasına genellikle uyku apnesi neden olmaktadır. Bu nedenle uyku apnesi olanların tedavilerini ihmal etmemesi gerekir.

Kalp Sıkışmasına Ne İyi Gelir?

Hasta, kalp sıkışması nedeniyle bir sağlık kuruluşuna müracaat etmişse, o anki sağlık durumu göz önünde bulundurularak gerekli tedbir alınmaktadır. Kan pıhtılaşması olasılığına karşı hastaya kan inceltici ilaçlar ve serum verilebilir veya oksijen tedavisi uygulanabilir. Kalp sıkışması çok ciddi bir sağlık probleminden kaynaklanabileceği gibi midedeki herhangi bir sağlık problemi ya da psikolojik faktörlerde kalp sıkışmasına neden olabilmektedir.

Sağlıklı ve dengeli beslenme ile hareketli bir yaşam tarzı kalp sıkışıklığının engellenmesinde oldukça etkilidir. Özellikle aşırı yağ içeren et yemeklerinin, kızartma türü yiyeceklerin, hamur işlerinin, margarin tarzı yağların tüketiminden kaçınılmalı ve aşırı tuz tüketilmemelidir.

kalp sıkışmasını önlemek için hergün tempolu yürüyüş
kalp sıkışmasını önlemek için hergün tempolu yürüyüş

Kalp sıkışmasına ne iyi gelir? Öncelikle beslenme tarzında kolesterol içeriği düşük besinlere fazlasıyla yer verilmelidir. Ayrıca her gün en az 45 dakika tempolu yürüyüş yapılmalıdır.

Sarımsak, kalp rahatsızlıklarının tedavi sürecini olumlu etkileyen besinlerin başını çekmektedir. Her gün 1-2 diş sarımsak tüketilmesi kalp sıkışıklığını engellediği gibi tedavi sürecini de olumlu etkilemektedir.

kalp sıkışmasına iyi gelenler
kalp sıkışmasına iyi gelenler

Bal ve limon suyu, kan damarlarını temizlediği gibi kötü kolesterolü de düşürmektedir. Bir bardak ılık suya 2 yemek kaşığı bal ile dört yemek kaşığı limon suyu katılarak sabahları aç karnına içilmelidir.

Sol Kolun Uyuşması Tehlikeli mi?

Sol kolun uyuşması kalp sıkışmasına veya kalp krizine işaret edebilmektedir. Bu nedenle ‘Sol kolun uyuşması tehlikeli mi?’ sorusuna verilecek yanıt bu tür bir uyuşmanın kesinlikle dikkate alınması olmalıdır. Oysa toplumda çoğu kişi, sol kolunda yaşanan uyuşmayı geçici bir durum olarak algıladığından ciddiye almamakta ve uzman bir hekime başvurmamaktadır. Ancak sol koldaki uyuşma çok ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabileceğinden uzman bir hekime muayene olunması ihmal edilmemelidir.

Sol koldaki uyuşmanın ve karıncalanmanın temel nedenleri arasında iskelet ve kas sistemindeki dengesizlik veya bir sağlık problemi yer almaktadır. Sol koldaki uyuşmadan sırt, omuz ve kol bölgeleri de etkilenmektedir.

Sol koldaki uyuşmanın kalp krizi habercisi olabilmesi için koldaki uyuşma ve ağrı hissinin bütün kolu ve omuzu etkilemesinin yanı sıra sırt bölgesine de yayılması gerekmektedir. Ayrıca sol koldaki uyuşmayla birlikte göğüs kemiğinin alt kısmında şiddetli ağrı ve basınç hissediliyorsa, boğaz ağrısı ve nefes yetmezliği varsa vakit kaybetmeden kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır.

Hayat, tehlike doğurabilecek kal krizi esnasında hastalar şiddetli ağrı hissetmeyebilir. Ancak kalp krizi geçiren kişinin cilt rengi solmakta ve yeterli oksijen alamadığı için dudakları mavimsi renge dönmektedir.

Boyun bölgesindeki fıtıklar ve dejeneratif durumlardan kaynaklı da sol kolda uyuşama yaşanabilmektedir.

Sol kolda uyuşma yaşanmasının diğer nedenleri ise şöyle sıralanabilir;

  • Vücutta yeterli miktarda vitamin ve mineral bulunmaması
  • Sinir sıkışması
  • Alkol ve tütün mamullerinin kullanılması
  • Karpal tünel ile raynaud sendromları
  • Dolaşım bozukluğu
  • Kırıklar
  • Kas çekilmesi
  • İnme

Kalp Rahatsızlıkları ve Nedenleri Nelerdir

Kalp Damar Sağlığına Uygun Beslenme

Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir

Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler Hangileridir