Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri

Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri
Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri

Kalp ritim bozukluğu belirtileri konu başlıklı yazımızı incelemenizle birlikte Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir konu başlıklı yazımıza da inceleyerek kalp hakkında faydalı bilgiler edinmeniz mümkün olacakıtr.

Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi) Nedir

Dakika boyunca yaklaşık olarak 60 ila 100 aralığında düzenli bir şekilde çalışmakta olan kalp, bu durumun bozulmasında ortaya çıkan ritim bozukluğu (aritmi) meydana gelmektedir. Aritmi olarak da bilinmekte olan kalp ritim bozukluğu, kalp atımlarının düzensiz şekilde çalışmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte ritim bozukluğu meydana gelmesi durumunda kalp çok hızlı bir şekilde atması (taşikardi), çok yavaş atması halinde (bradikardi) olarak ya da düzensiz şekilde atmaktadır. Aritmilerin çoğunluklar zararsız olmasıyla da bazıları için hayati tehlikeye neden olacağını söyleyebiliriz. Örnek vermemiz durumunda ritim bozukluğunda kalp vücuda yeterli miktarda kan gönderememektedir. Bu durumda da kişide nefes darlığı, bayılma, baygınlık hatta ani ölümler ortaya çıkmaktadır.

Kalp Ritim Bozukluğunun Nedenleri
Kalp Ritim Bozukluğunun Nedenleri

Kalp Ritim Bozukluğunun Nedenleri

Genellikle kalp hastalığı olan kişilerde ritim bozukluğu, kalbinde hiçbir sağlık problemi olmayan kişilerde de ortaya çıkabilmektedir.. Bu nedenle, hastalarda ritim bozukluğunun nasıl meydana geldiğini ve bu ritim bozukluğuna neden olan herhangi bir kalp probleminin olup olmaması göz önünde bulundurularak tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Kalp ritim bozukluğunda, kalp dışındaki diğer sağlık problemlerinden kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu sağlık problemleri ise tiroid bezinin normalden fazla çalışması ya da az çalışması, anemi, hormonal rahatsızlıklar vb. gibi örneklendirilmektedir. Bununla birlikte kalp ritim bozukluğu genetik gelen bir zemini de olabilmektedir. Kalp ritim bozukluğunun ortaya çıkması yaklaşık olarak 20 ila 30 yaş aralığında ortaya çıkmasının dışında ileriki yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Sonradan ortaya çıkan ritim bozukluğunda genel olarak kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi kalp sorununun oluşmasına zemin hazırlanmaktadır.

Aritmi Tipleri Nelerdir

  • Taşikardi : Yaygın olarak karşılaşılan ritim bozukluğu çeşitlerinden biri olan taşikardi, kalp atışının dakika boyunca 100’ü geçmesi durumuna denilmektedir. En belirgin özelliklerinden biride çarpıntı meydana gelmesi ve bu esnada kalbin bu çok hızlı çalışmasıyla tansiyonda düşme, bayılma ve nefes darlığı gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Taşikardi hastalığına sahip olan kişilerde çarpıntı genel anlamda kısa sürmesiyle birlikte çarpıntıdan kaynaklı rahatsız olan hastalara da MR ve EKG gibi yöntemlerde tedavi sürecinde uygulanmaktadır.
  • Ventriküler Taşikardi : Ventrikülleri, kan vücudun tam olarak dolaşmasını desteklemekle ana pompalar olarak da tanımlanmaktadır. Ventriküler taşikardi ise kalbin iç kısmında yer almakta olan ventrikül odacıklarındaki nabzın hızlı bir şekilde atmasıyla ortaya çıkan isimdir. Sağlıklı bir yetişkinin kalbi yaklaşık olarak dakikada 60-100 aralığında atması normal görülmektedir. Fakat ventriküler taşikardi söz konusu olması durumunda kalp atım hızı dakika boyunca 200 ila 250 aralığına kadar çıkabilmektedir. Kalbin bu şekilde hızlı atmasının sonucunda ventriküllere yeterli miktarda kan dolmamaktadır. Bu bağlı olarak da ciddi sağlık problemlerin meydana gelmesi söz konusudur.
  • Supraventriküler Taşikardi : Supraventriküler taşikardi, çocukluk dönemi boyunca en sık meydana gelen taşikardi çeşitlerinden biridir. Özellikle de bebeklik döneminde huzursuzluk, halsizlik ve anne sütü emmeme gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda göğüs ağrısı ve çarpıntı en yaygın olarak görülen şikayetlerden biridir. Bununla birlikte nadirde olsa bayılma gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Supraventriküler taşikardi görülmekte olan çocuklarda kalp atım hızının normal bir seviyede olmasıyla çarpıntı gibi anormal durumlarda normal bir şekilde görülmektedir. Çocuklarda supraventriküler taşikardi tespit edilmesiyle birlikte vakit kaybı olmadan uygun tedavi yöntemi uygulanması gerekmektedir.
  • Sinüs Taşikardi : Farklı bir taşikardi çeşidi olan sinüs taşikardisi; fiziksel aktivite, travma, stres veya benzer olaylar sonucunda kalp ritminin bozulmasında 100 ve üzerinde atması olayıdır. Egzersizle birlikte sinüs taşikardisi normal olarak görülmesiyle birlikte, mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerekmektedir.

Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri

Kalp ritim bozukluğu problemi yaşayan herhangi bir rahatsızlık yaşamış olduğu fark edilmemektedir. Benzer durumların oluşmasıyla birlikte düzenli olarak bir muayene ya da başka bir amaçtan kaynaklı olarak çekilen elektrokardiyografi sayesiyle aritmi tespit edilmektedir. Kalp ritim bozukluğunda hastalarda şikayet oluşmasıyla birlikte en belirgin belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Çarpıntı
  • Kalp atışında düzensizlik
  • Göğüste ortaya çıkan kuş çarpıyormuş hissiyatı
  • Boşluk hissi
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi

Kalp hızının yavaşlamasına sebep olan ritim bozukluğu; baş dönmesi, bayılma, baş dönmesi ya da nefes darlığı gibi belirtiler ile birlikte ortaya çıkmaktadır.. Özellikle de aktif olduğunuz esnada bir anda kalp ritminde ortaya çıkan duraklama, 3-4 saniye ve üzerinde olması durumunda baş dönmesi ve bayılma gibi durumların meydana gelmesi yaşanmaktadır.

Kalp hızının aşırı miktarda yükselmesiyle birlikte bayılma ve baş dönmesi gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda Çarpıntı hissine eşlik etmesiyle durumunda baş dönmesi ya da göğüs ağrısı gibi şikayetler durumunda ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

Kalp Çarpıntısı Neden Olur
Kalp Çarpıntısı Neden Olur

Kalp Çarpıntısı Neden Olur

Kalp çarpıntısı neden olur? Sorusu merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kısa bir şekilde açıklamak gerekirse; Kalp atımlarının derin şekilde hissedilmesi durumunda kişinin rahatsızlık yaşamasına neden olmasıdır. Yüksek kan basıncı, endişe, stres, korku, aşırı alkol veya kafein alımından sonra meydana gelmesiyle kalp çarpıntısı, kalp ritim bozukluğunun belirtisi olduğunu göstermektedir. Çarpının nedeni, kişilere bağlı değişimler göstermektedir. Örneğin güçlü kalp atımlarının çarpıntı halinde hissedilmesi durumunda olan birinin nabız normal ve düzenli olarak seyretmektedir. Fakat bu durumda kişide şikayetler oluşmaktadır. Özellikle de tansiyon hastası ve anksiyete bozukluğu gibi sorunları yaşayan kişilerde ortaya çıkmaktadır.

Çarpıntı şikayetlerinin tek belirtisi kalp rahatsızlığı olmamaktadır. Örnek vermek gerekirse; yüksek kan basıncı, aşırı stres, endişe, korku, kaygı, aşırı kafein ya da alkol tüketimi gibi durumlardan kaynaklı çarpıntı meydana gelmektedir. Bununla birlikte anemi (kansızlık), gebelik ve tiroid bezinin hızlı çalışmasından kaynaklı olarak gelişmekte olan çarpıntının altta yatan nedenler arasında olabilmektedir. Kalp hastalığına bağlı olmadan oluşan çarpıntılarda, çarpıntıya neden olan problemlerin çözülmesi gerekmektedir. Bu  problemler kansızlık veya tiroid hastalığı olabilmektedir. Buradaki tedavi yöntemi hastalığa ve probleme bağlı olarak değişimler göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; anksiyete ve endişe bozukluğu durumunda meydana gelen çarpıntın giderilmesi için beta blokör olarak adlandırılan ilaçların kullanımı sonucunda çarpıntının giderilmesi sağlanır. Fakat sık sık ve yaşam kalitesinin düşmesini sağlayan bir çarpıntı söz konusu olmasıyla mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerekmektedir. Buradaki amaç, ciddi bir problem durumunda erken teşhis konulmasıyla tedavi yöntemine geç kalınmadan başlanılmasıdır.

Normal Nabız Kaç Olmalı
Normal Nabız Kaç Olmalı

Normal Nabız Kaç Olmalı

Normal nabız değerleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Genel olarak yetişkin bir bireyin normal olarak kabul edilmekte olan nabız atışı 60 ila 100 aralığındadır. Düşük nabız kişilerin daha sağlıklı olmasını gösterse de, bu nabız oranının 50 altına düşmemesi gerekmektedir.

  • Kadınlarda normal nabız: Kadınlarda normal olarak görülmekte olan kalp hızı ortalaması yaklaşık olarak dakikada 70-90 aralığındadır.
  • Erkeklerde normal nabız: Normal olarak görülen nabız aralığı yaklaşık olarak 60 ila 100 aralığında bir değerdir. Erkekler için bu durum biraz farklılık göstermektedir. Ortalama olarak ise nabız hızı erkeklerdeki ideal oran dakika boyunca 70 ila 75 aralığında olmaktadır.
  • Bebek ve çocuklarda nabız: Kalp atış hızı bebek ve çocuklarda, yetişkinlere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Nabız hızı bebeklerde ortama olarak 100 ile 125 aralığında olmasıyla birlikte çocuklarda da 80 ila 100 aralığında normal değer olarak görülmektedir.
  • Spordan sonra nabız: Spor yapan bireyler, dinlenme esnasındaki nabız oranı 50 ya da biraz daha altında olduğu gözlemlenmektedir. Bununla birlikte normal olmasının yanı sıra dinlenme esnasında da nabız seviyesinin düşük olmasıda durumun daha iyi olduğu kabul edilmektedir. Spor esnasında nabız hızı maksimum 125 oranında olması gerekmektedir. Bu sayının 125 ve üzerine çıkması durumunda ciddi problemlere neden olabilmektedir. Bu sebeple spor yaptığınız zamanlarda ve sonrasında da mutlaka ortama nabız hızını ölçmeniz ve herhangi bir durumda zaman kaybetmeden uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Kalp Ritim Bozukluğuna Ne İyi Gelir
Kalp Ritim Bozukluğuna Ne İyi Gelir

Kalp Ritim Bozukluğuna Ne İyi Gelir

Stres, sigara, alkol, kafein ve bazı ilaçların kullanımından uzak durulmasıyla birlikte kalp ritim bozukluğuna yönelik oluşan şikayetlerin giderilmesini sağlayacaktır. Bunun dışında kalp hastalığına temel oluşturmakta olan ritim bozukluğu söz konusu olmasıyla birlikte kalp ritim bozukluğuna sebep olan kalp rahatsızlığının tedavi edilmesi gerekmektedir.