Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler Hangileridir

kalp sağlığına iyi gelen besinler
kalp sağlığına iyi gelen besinler

Günümüzde yaygın olarak görülmeye başlanan kalp hastalıkları, hayati tehlike doğurabilecek kadar ciddi bir sağlık problemidir. Son yıllarda kalp sağlığını tehdit eden faktörlerin başını sağlık ve dengesiz beslenme tarzı çekmektedir. İşlenmiş gıdalara beslenme tarzında fazla yer verilmesi insanların beslenme düzenini bozmaktadır. İçeriğinde bol miktarda şeker barındıran hazır ve paketlenmiş gıdaların artık çocukluk çağından itibaren tüketilmeye başlanmış, yetişkinler ise özellikle öğlen öğününü fast-food tarzı besinlerle geçiştirmeye yönelmiştir. Tüm bu faktörler ise kalp ve damar sağlığını çok ciddi bir şekilde tehdit ederek, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini bir hayli yükseltmektedir.

Günümüzün yoğun ve tempolu hayatı içerisinde gün boyu koşuşturan insanlar, aynı zamanda hem psikolojik, hem de fiziki sağlığı tehdit eden stres ve kaygıyla baş etmek içinde yoğun bir mücadele vermektedir. Bedeni ve zihni yorgun düşüren stres ve kaygı gibi faktörlere sağlıksız ve dengesiz beslenme tarzının da eklenmesi, vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve minerallerin alınmasını engellediği için kalp ve damar hastalıklarının da aralarında olduğu sağlık problemlerinde hız bir yayılma baş göstermektedir.

Oysa sağlıklı ve dengeli beslenerek, stres ve kaygıdan uzak durarak daha sağlıklı kalp ritimlerine sahip olan ve vücuda doğru kan pompalayan bir kalbe sahip olmak mümkündür. Bunun içinde kalp sağlığını destekleyen mucizevi besinlerin tüketimine beslenme tarzında mutlaka yer verilmelidir. Bu besinler sayesinde sağlıklı atan bir kalple uzun ve sağlıklı bir ömür sürülebilir.

Kalp Sağlığı İçin Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İlerleyen yaşla birlikte görülebilecek kalp ve damar hastalıkları riskini en aza indirebilmek için genç yaşlardan itibaren kalp ve damar sağlığını destekleyen besinlere yaşam tarzında yer verilmelidir. Kalp sağlığı için doğru beslenme kesinlikle tek yönlü olmamalı, sağlıklı bir kalp ve vücut için çok yönlü beslenmeye dikkat edilmelidir. Sağlıklı beslenme üzerine yapılan araştırmalar, vücudun sağlıklı olabilmesi için 50’yi aşkın besine gereksinim duyduğunu göstermektedir. Bu besin öğelerindeki vitamin ve minerallerin hepsini yeterli miktarda içeriğinde barındıran tek bir besin ise yeryüzünde yoktur. Bu nedenle kalp ve damar sağlığının korunması için sağlıklı ve dengeli beslenme tarzı çok büyük önem taşımaktadır.

Sağlıklı beslenme tarzında tüketilen yağ kadar yağın miktarı ve türevi de önemlidir. Kalp ve damar sağlığını korumak için tüketilen besinlerin içeriğindeki n3, n6 ve n9 yağ asitleri grubuna özellikle dikkat edilmelidir. Günümüzde çoğu insan, kalp ve damar sağlığını korumak için sadece zeytinyağıyla beslenmeye çalışmaktadır. Oysa sadece zeytinyağıyla beslenmek kalp ve damar sağlığının korunmasında yeterli değildir. Örneğin bir öğün içerisinde salataya zeytinyağı dökülmüşse, yemek farklı bir yağdan yapılmalıdır. Kalp ve damar sağlığının korunması için yağlardan eşit dağılımda beslenilmelidir. Yine yağ tüketiminde kalp ve damar sağlığını korumak için doymamış katı yağ tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Süt, et, yoğurt, peynir gibi hayvansal gıdalar, doymuş yağlar bakımından zengin olduğu için bu besinler ölçülü tüketildiğinde vücudun gereksinim duyduğu doymuş yağ oranı karşılanmış olmaktadır. Bundan dolayı da beslenme tarzında bitkisel yağlarla doymuş yağlar eşitlenmeye çalışılmalıdır. Kalp ve damar sağlığının korunmasında hareketli yaşam tarzı ve düzenli egzersiz yapılması da ihmal edilmemelidir.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir

Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler

Vücudun genel sağlığı için gereksinim duyduğu besinlerden bazıları kalp ve damar sağlığını daha fazla desteklemektedir. Kalp sağlığına iyi gelen besinler hangileridir? İşte kalp sağlığına destek veren besinlerin listesi;

Balık

Balık sevmeyenler, ölsem de balık tüketemem diyenler, balığın kalp ve damar sağlığına olan faydalarını öğrenince balık tüketmeyi kesinlikle deneyeceklerdir. Omega-3 kaynağı olan balık, kalp ve damar sağlığını destekleyen besinlerin başını çekmektedir. Kronik kalp rahatsızlığı olanlara veya kalp gelişimi düzensiz olanlara balık tüketmeleri uzmanlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. İçeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran balık, demir minerali ve protein bakımından da en zengin besinler arasında yer almaktadır. Besin değeri oldukça yüksek olan balık, sadece kalp ve damar hastalıklarından değil, birçok hastalıktan da vücudu korumaktadır. Kanı pıhtılaşanlar ile kalp ritim bozukluğu olanlar, hekim onayı aldıktan sonra balığı düzenli tüketmelidirler.

Yulaf Ezmesi

Sindirim sistemini düzenleyen yulaf ezmesi, kalp sağlığını da destekleyen sağlıklı besinlerdendir. Sağlıklı ve dengeli beslenme tarzında yulaf ezmesine mutlaka yer verilmelidir. Kandaki kolesterol seviyesini de düzenleyen yulafın tüketilmesi uzmanlar tarafından da şiddetle önerilmektedir. Çözünebilir lif bakımından çok zengin olan yulaf, bu özelliğiyle sindirim sisteminin yanı sıra kalbin düzenli çalışmasına da yardımcı olmaktadır. Kahvaltılarda veya ara öğünlerde yulaf ya da yulaf ezmesinin düzenli tüketimine dikkat edilmelidir.

Ceviz

Ceviz, kalp dostu besinler arasında ilk akla gelenler arasında yer almaktadır. Besin değeri çok yüksek olduğu için vücudun genel sağlığını da desteklediğinden düzenli olarak tüketilmelidir. Yine zayıflamak için diyet yapanlar ve sağlıklı beslenmek isteyenler, kuruyemişlerin içeriğindeki mutlak güçten istifade etmelidir. Kalp ve damarlarda iltihap oluşumu ve bundan kaynaklı stresi azaltan ceviz, kolesterolü düzenleyerek, kan basıncını düşürerek de kalp sağlığını desteklemektedir. Kalp sağlığı için önemli minerallerden olan manganez bakımından çok zengin olan ceviz, kalp dostu olan sağlıklı yağları da içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır.

kalp sağlığını destekleyen besinler nelerdir
kalp sağlığını destekleyen besinler nelerdir

Tam Tahıllı Gıdalar

Kalp ve damar sağlığının korunması için vücutta yeterli miktarda lif bulunması çok önemlidir. işlenmiş gıda tüketiminin artmasından sonra insanların beslenme düzeni bozulduğu için yanlış ve eksik vücut gelişimi başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere vücudun genel sağlığını ciddi olarak tehdit etmektedir. Kalbin sağlıklı işlemesine yardımcı olmak ve vücudun genel sağlını korumak için tam tahıllı gıdaların düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Tam tahıllı gıdaların içeriğinde bol miktarda bulunan vitamin, mineral ve lif kolesterolü dengelediği gibi kalp ritmini de düzenlemektedir. Kepekli ve tam tahıllı gıdaları vegan beslenme tarzıyla beslenenlerin yanı sıra zayıflamak için diyet yapanlarında düzenli tüketmeyi ihmal etmemesi gerekir.

Ispanak

Sağlıklı ve dengeli beslenme tarzında ıspanak olmazsa olmaz besinler arasında kabul görmektedir. Kalp sağlığını destekleyen lifli besinler, besin ve kalori dengesinin sağlanmasında da yardımcı olmaktadır. A ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum ve demir mineralleri bakımından da çok zengin olan ıspanak, pazı, lahana gibi lif içeriği yüksek olan besinler, içeriğinde barındırdıkları antioksidan maddeler ile de kronik hastalıkların ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Kalp hastalığı ve kalp krizi geçirme riskini düşüren yeşillikler, kanser gibi sağlığı ciddi tehdit eden hastalıklara yakalanma riskini de düşürmektedir.

Yeşil Çay

Vücudu dinlendiren yeşil çay, metabolizmanın çalışmasını da düzenlemektedir. Antioksidan deposu yeşil çay, kalp hastalıklarından koruduğu gibi vücut sisteminin düzenlenmesinde de oldukça etkilidir. Yaşamının çok stresli olduğundan şikayet edenler ve sağlıksız beslenenler, yoğun geçen bir günün ardından tüketecekleri bir fincan yeşil çay sayesinde kalp ritimlerini düzene sokabilirler. Rezene çayı, papatya çayı, adaçayı gibi bitkisel çaylarda yeşil çay yerine içilebilir. Ancak bitkisel çayların yan etkileriyle karşılaşmamak için ölçülü tüketime çok dikkat edilmelidir.

Kırmızı Meyveler

Kan basıncını dengeleyen ve damarlardaki sağlık problemlerine çok iyi gelen böğürtlen, çilek, yaban mersini, ahududu gibi kırmızı renkteki meyveler tam anlamıyla kalp dostudur. Lezzetli olmasının yanı sıra görünüşüyle de insana cazip gelen kırmızı renkteki meyveler, kalp hastalıklarına yakalanma riskini minimuma düşürmektedir. Kırmızı renkteki meyveler lif bakımından da çok zengin olduğu için sağlıklı beslenme tarzında bu meyvelere yer verilmelidir. Kalp ve damar sağlığını etkili bir şekilde korumak için kırmızı renkteki meyvelerin mevsiminde tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Avokado

Besin değeri çok yüksek tropikal meyvelerden olan avokado, kalp sağlığını koruyan en etkili meyvelerden biri olarak kabul edilmektedir. E ve K vitaminleri ile mineraller bakımından çok zengin olan avokado, zengin potasyum içeriğiyle de kalbin düzenli kan pompalamasına ve diğer görevlerini en iyi şekilde yerine getirmesine yardımcı olmaktadır. kolesterol seviyesini de dengeleyen avokado, günlük olarak 1 öğünde tüketilmelidir. Avokadonun sağlığa zararları genellikle aşırı tüketiminde ortaya çıktığı için aşırı tüketiminden kaçınmada fayda var.

Keten Tohumu

Vücudun günlük vitamin ve mineral gereksinimleri karşılanırsa, vücut daha dinç ve sağlıklı olmaktadır. Keten tohumu, kalp hastalıklarına karşı vücudun direncini artırarak kalp hastalıklarıyla savaşmaktadır. Aynı zamanda potasyum ve omega-3 yağ asitleri bakımından en zengin besinler arasında yer almaktadır. Günün ilk saatlerinde veya ara öğünlerde tüketilmesi tavsiye edilen keten tohumu, kalp ve damar hastalıklarını önlemektedir. Yine açlık hissini gidermek ve metabolizmanın çalışmasını düzenlemek için keten tohumunun yoğurt veya sütle günde 1 kez tüketilmesi gerekir.

Bitter Çikolata

Kakao oranı çok yüksek olan bitter çikolatayı 7’den 70’e herkes sevmektedir. Terken insana büyük keyif veren bitter çikolata, kalp krizi geçirme riskini düşürmektedir. Kalp hastalıklarına yakalanmayı önleyen bitter çikolata, vücuda yüksek miktarda enerji vererek yorgunluk ve bitkinlik hissini unutturmaktadır. Ayrıca kolesterol seviyelerindeki dengesizliğe de son vermektedir. Çikolatalar içerisinde kalori değerleri en düşük olan çikolata bitter çikolata olsa da tüketirken ölçü kesinlikle kaçırılmamalıdır.

Kuru Baklagiller

Barbunya, nohut ve kuru fasulye gibi kuru baklagiller, B grubu vitaminleri bakımından çok zengin olduğu için kalp sağlığını korumaktadır.

Kahve

Kahvenin içeriğinde yer alan biyoaktif bileşikler, kalp hastalıklarına yakalanmanın yanı sıra kalp krizi geçirme riskini de azaltmaktadır. Her gün şeker ve krema içermeyen 2 fincan kahve içilmesi kalp sağlığı için tavsiye edilmektedir.

Potasyum mineralleri bakımından en zengin besinler arasında yer alan domates, doymamış yağ asitlerini içeriğinde bol miktarda barındıran ve kandaki kolesterol seviyesini düzenleyen zeytinyağı da kalp sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.

Kalp sağlığı için her ne kadar beslenmeden bahsetmiş olsakta, kalp sağlığına iyi gelen en önemli konulardan bir tanesi sevgidir, eksik etmeyin…