Batum’da nerelerde gezilir? Bazum gezilecek yerler listesinde nereler var? Sarp Sınır Kapısı’na oldukça yakın olan Batum, hareketli gece hayatıyla birlikte kumarhaneleriyle uzun zaman boyunca gezginlerin dikkatini çekmeyi devam ettirmektedir.
Karadeniz’in kıyısında yer alan Gürcistan kenti, 2000’i yıllarda hayata geçirilmekte olan yenileme projeleriyle birlikte şimdilerde farklı özelliklerini sergilemektedir. Şehrin kültürel yönüyle birlikte doğal güzelliklerine vurgu yapmakta olan bu yenilikleri yakından tanımak açısından bir hafta sonunu ayırmak yeterli olmaktadır.
Eğer daha öncesinde şehire seyahat etmediyseniz belirtilen süre ilk aşamada yeterli olmayabilir. Fakat iyi bir şekilde planlanan bir Batum gezi rehberi ile birlikte iki günde şehri tanımak için yeterli olacaktır. Rehber boyunca oldukça önemli bilgiler de sizler için paylaşacağız.
İçerik Başlıkları
Batum Bulvarı
Kıyı şeridinde paralel bir şekilde uzanmakta olan Batum Bulvarı, 1881 yılı itibariyle Alman peyzaj mimarı botanikçi Ressier’in planlarına uyulmasıyla birlikte inşa edilmeye başlanmıştır. Bünyesinde pek çok turistik cazibe noktası bulundurmasından dolayı Batum gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yazmanızı tavsiye edeceğimiz bulvar, 1884 yıllarında Fransız mimar Michael D’Alfons gözetimiyle birlikte tamamlanmıştır. 7 kilometrelik uzunluğa sahip olan Batum Bulvarı’nı tanımak için ziyaretlerinizi öğleden sonra başlayabilirsiniz. Çünkü gün batımına doğru Karadeniz kıyısında vakit geçirmek oldukça keyifli olacaktır.
Alfabe Kulesi
2012 yılında açılışı gerçekleşen Alfabe Kulesi, hem Gürcü dilinin hem de insanın özgürlüğünü simgelemektedir. Bulvarın kuzeydoğusunda bulunan 130 metre uzunluğundaki heykelin ana hatlarını, her birinde dört metre kadar yükseklikte alüminyum plakalar bulunmaktadır. Bu plakalarla birlikte DNA’nın çift sarmal yapısını betimlemekte olan bir şekil meydana gelmiştir. Üzerine ise Gürcü alfabesinin 33 harfi yer verilmiştir. Alfabe Kulesi, sadece akşamları yapılan ışıklandırmasıyla birlikte daha da etkileyici bir hale gelen tasarımı sebebiyle ilgileri üzerine çekmektedir.
Ali ve Nino Heykeli
Batum gezi rotanızda zaman kaybetmeden Ali ve Nino Heykeli’ne çevirmelisiniz. Tamara Kvesitadze’nin imzasını taşımakta olan heykelin üzerinde bulunan figürler, Azeri yazar Kurban Said’in ölümsüz eserinde bulunan aşıkları simgelemektedir. Trajik hikayede Sovyet istilası sonrasında birbirlerinden ayrılmak zorunda kalan Müslüman çocuk ile Gürcü Prenses, heykel sayesinde bir araya gelmektedir. Sonuç olarak da izleyen kişiler için müthiş bir görüntü çıkarmaktadır.
Avrupa Meydanı
2007 yılı itibariyle yapılışı tamamlanmakta olan Avrupa Meydanı, günlük yaşamın gözlemlenmesi ve sıcak yaz mevsiminde az da olsa serinleyebilmek açısından gezginlerin Batum gezi rehberine ilave ettikleri favori mekanlar arasında yerini almaktadır. Kentin ana meydanındaki bulunan alan, Gotik ve Barok stilde inşa edilmiş yapılarla çevrili durumdadır. Avrupa Meydanı denilmesiyle birlikte akıllara gelen ilk aktiviteler fotoğraf çekilmek ve etrafı gözlemlemek olmaktadır. Fakat gösterişli Medea Heykeli’nin varlığı, Avrupai atmosfere sahip meydanın dikkat çekiciliğini birkaç kat arttırmaktadır.