Edirne’de Ne Yenir

edirne'de ne yenir
edirne'de ne yenir

Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan şehirlerden biri olan Edirne, mutfağında Osmanlı mutfağının çeşitli lezzetlerine yer vermekte olan şehirlerden biridir. Ayrıca Edirne’nin meşhur olan tatlıların bir kısmı da Osmanlı mutfağına dayanmaktadır. Tabii sadece Edirne’nin meşhur tatlıları değil aynı zamanda Edirne’nin Meşhur yemeklerinin de Osmanlı Mutfağının izlerini görmek mümkündür. Edirne’nin Osmanlı yemekleri denildiğinde akıllara ilk gelen lezzetlerden mutancana, kavala kurabiyesi ve ciğer gibi çeşitli yemekler yerini almaktadır. Edirne hayır diyemeyeceğiniz yemeklere sahip bir şehirdir. Peki, Edirne’de ne yenir?

edirne'ye özel kavala kurabiyesi
edirne’ye özel kavala kurabiyesi

Edirne’ye Özel Kavala Kurabiyesi

Osmanlı mutfağına ait olan kavala kurabiyesi, içeriğinde bulunan tereyağı, badem ve fındığı ile birlikte muhteşem bir tada sahiptir. Üzerine ilave edilen pudra şekeri ile birlikte lezzetine lezzet katmakta olan bu kurabiye, tarifi ile yemek isteyenlerin rotası Edirne’dir.

saray lezzetlerinden biri olan mutancana
saray lezzetlerinden biri olan mutancana

Saray Lezzetlerinden Biri Olan Mutancana

Kökeni Osmanlı mutfağına dayanmakta olan lezzetlerden biri de murancanadır. Osmanlı mutfağında sık sık karşılaşılmakta olan et ve meyvenin birleşimi, bu yemek ile birlikte karşımıza çıkmaktadır. Kuru incir, kuru kayısı, mürdüm eriği, arpacık soğan ve bademin kuzu eti ile birleşmesi bu lezzetli tadıyla sınırları zorlayan et yemeklerinden biridir.

ciğer sevmeyenlerin bile vazgeçilmezi olan tava ciğer
ciğer sevmeyenlerin bile vazgeçilmezi olan tava ciğer

Ciğer Sevmeyenlerin Bile Vazgeçilmezi Olan Tava Ciğer

Edirne denildiğinde akıllara ilk gelen yemeklerden biri de tava ciğeridir. İnce ince dilimlenen ciğerin una bulanmasıyla birlikte yağda kızartılarak hazırlanmakta bu eşsiz lezzet uzun süreli unutulmayacağına eminiz.

lezzetli tadıyla akıllardan çıkmayan acıbadem kurabiyesi
lezzetli tadıyla akıllardan çıkmayan acıbadem kurabiyesi

Lezzetli Tadıyla Akıllardan Çıkmayan Acıbadem Kurabiyesi

İsmini, üzerine ilave edilmekte olan acı bademden bu kurabiye sadece badem, şeker ve yumurta akından oluşmaktadır. Bu üç malzemele ile birlikte gönüllerde taht kuran lezzete sahiptir. Edirne’ye gidenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerden biri olarak yerini almaktadır.

etin ve yoğurdun birleşmesiyle ortaya çıkan muhteşem lezzet: elbasan tava
etin ve yoğurdun birleşmesiyle ortaya çıkan muhteşem lezzet: elbasan tava

Etin ve Yoğurdun Birleşmesiyle Ortaya Çıkan Muhteşem Lezzet: Elbasan Tava

Geleneksel Arnavut yemeklerinden biri olan Elbasan Tava, ismini de Arnavutluk’un bir şehri olan Elbasan’dan almıştır. Kökeni ise Osmanlı mutfağına dayanmakta olan Elbasan tava, kuzu eti ve yoğurtlu bir sos eşliğinde fırınlanmasıyla birlikte hazırlanır ve kolay bir şekilde unutamayacağınız bir lezzete sahiptir.

hayır diyemeyeceğiniz mamzana
hayır diyemeyeceğiniz mamzana

Hayır Diyemeyeceğiniz Mamzana

Közlenmiş patlıcan, domates, biber, maydanoz, limon suyu ve sarımsak ile birleşmekte olan bu meze görüntüsü ve tadıyla birlikte sofraları renklendirmekte olan lezzetlerden biridir.

görünüşü ve lezzeti ile birlikte hayır diyemeyeceğiniz cevizli oturtma
görünüşü ve lezzeti ile birlikte hayır diyemeyeceğiniz cevizli oturtma

Görünüşü ve Lezzeti İle Birlikte Hayır Diyemeyeceğiniz Cevizli Oturtma

Cevizli oturtma incecik açılmakta olan yufkalara bol miktarda ceviz ilave edilerek yemeye doyamayacağınız harika bir lezzet! Pişirilmesinden sonra üzerine ilave edilen şerbetiyle muhteşem bir tada kavuşmakta olan bu tatlı, tüketenleri kendine hayran bırakmakta olan bir lezzete sahiptir.

kış mevsiminin şifası bulgur çorbası
kış mevsiminin şifası bulgur çorbası

Kış Mevsiminin Şifası Bulgur Çorbası

Bulgur ve salçadan oluşan bu lezzet, soğan, yağ ve baharatlar ile birleşmesiyle sade ama lezzetli bir yemeğin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Başlangıç olarak harika bir seçim olan bu çorba türü, bulgur çorbası hafifliğiyle sıcaklığıyla dahi insanı mutlu etmeye yetmektedir.

mis gibi kokusu ile dikkatleri çeken zirva
mis gibi kokusu ile dikkatleri çeken zirva

Mis Gibi Kokusu İle Dikkatleri Çeken Zirva

Et ve meyvelerin buluşmasıyla birlikte lezzetli yemeklerden biri olan mutancana yemeğiyle oldukça benzerlik gösteren zirva yemeği de kuzu ya da tavuk eti, hurma, kuru üzüm, kuru kayısı, siyah erik ve incir gibi çeşitli kuru meyvelerin ve balın buluşmasıyla birlikte hazırlanmaktadır.

bir dilimi yetersiz gelen badem ezmesi
bir dilimi yetersiz gelen badem ezmesi

Bir Dilimi Yetersiz Gelen Badem Ezmesi

Su, şeker ve badem ile birlikte hazırlanmakta olan malzeme olarak oldukça az olan badem ezmesi, özellikle de bayramlarda vazgeçilmez tatlılardan biri olarak yerini almaktadır. Osmanlı saray mutfağından gelmekte olan bu lezzet, sadeliği ile dikkatleri çekmektedir.

vazgeçilmez edirne köftesi
vazgeçilmez edirne köftesi

Vazgeçilmez Edirne Köftesi

Edirne ilinde olduğu gibi her il de kendine özel köftesi ile birlikte damaklara şölen çektirmektedir. Edirne köftesi muhteşem tadı sadeliğinden gelmektedir. İçerisinde kıyma, sebze ve baharatların içermiş olduğu Edirne köftesi ağız sulandıran tadı ile yedikçe yemek isteyeceğiniz bir köfte olacaktır.

kallavi kurabiyesi
kallavi kurabiyesi

Kallavi Kurabiyesi

Kallavi kurabiyesi bilinen kurabiyelere göre farklılık taşımaktadır. İçerisinde unun, tuzun ve yağın olmadığı bu kurabiye; Antep fıstığı, safran ve Edirne’ye özgü karaçalı balıyla birlikte yapılmakta ve oldukça lezzetli bir tada sahiptir.