Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

Travma Sonrasında Stres Bozukluğu Nedir

Travma sonrasında meydana gelen stres bozukluğu kişide aşırı korku hissi bırakan, dehşet içerisinde bırakan, çaresizlik yaratan, çoğu kez olağan dışı ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşmekte olan olayların tetiklenmesi durumunda oluşan bir ruhsal travma veya ruh sağlığı durumudur. Bu olayların kişinin kendisinde yada bir yakınında ölüme yol açması veya yaralanma tehlikesi yaratması sonucunda meydana gelen korku, dehşet, ve çaresizlik hisleri ortaya çıkmaktadır.

Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetler, işkence, savaş ve tecavüz gibi insan kaynaklı travmalar, kazalar, ciddi ve ölümcül tıbbi durumlar ile hastalıklar veya beklenmedik ölümler gibi travmatik olaylar kişide ruhsal travma oluşmasına neden olmaktadır. Travmatik olaylar yaşamakta olan veya bu travmatik olaylardan etkilenen birçok kişi, geçici olarak çevrelerine ve kendi yaşamlarına uyum sağlamakta ve bu meydana gelen travma sonrasında stresle baş etmekte zorluk yaşamaktadırlar.

Bireyler genel olarak zaman içerisinde ve kendilerine yapılmakta olan iyi bir tedaviyle, daha iyi bir hale gelebilmektedirler. Fakat bu zorlanma belirtilerinin kötüleşme durumunda, aylarca hatta yıllar boyunca sürmesi durumunda bireyde günlük yaşantısına bile etki etmesi durumunda, travma sonucunda stres bozukluğu meydana gelebilmektedir.

Travma Sonrası Stres Neden Olur
Travma Sonrası Stres Neden Olur

Travma Sonrası Stres Neden Olur

Her yaş grubundaki insanlarda travma sonrasında stres bozukluğu meydana gelebilmektedir. Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetler, işkence, savaş, şiddet, taciz ve tecavüz gibi insan kaynaklı travmalar, kazalar, ciddi ve ölümcül hastalıklar veya beklenmedik ölümler gibi travmatik olayların yaşanması durumunda, bu olumsuzlukları yaşayan, duyan, veya öğrenen kişilerde travma sonrasında stres bozukluğu meydana gelebilmektedir.

Tıp uzmanları tarafından travma sonrasında stres bozukluğunun neden olduğuna yönelik kesin bir veriye sahip değillerdir. Çoğu akıl sağlığı probleminde olması gibi, travma sonrasında kaynaklanan stres bozukluğunun da muhtemelen çeşitli olarak farklı öğelerin oluşumundan dolayı meydana gelmektedir.

Bu farklı öğelerin arasında kişinin yaşam boyunca yaşamış olduğu stresli deneyimler, yaşamış olduğu travmaların miktarı ve ciddiyeti, ailesinde anksiyete ve depresyon geçmişinin olması gibi kalıtsal ruh sağlığı riskleri ve kişinin beyni ile vücudunun strese yanıt olarak vermesi sonucunda kimyasallar ve hormonları düzenleme şekli bulunmaktadır.

Travma Sonrası Stres Nasıl Önlenir
Travma Sonrası Stres Nasıl Önlenir

Travma Sonrası Stres Nasıl Önlenir

Birçok birey, travmatik bir olaydan kurtulması sonucunda ilk aşamada travmatik olayın olmasını düşünmeyi bırakamamaktadır. Korku, kaygı, öfke, depresyon, suçluluk gibi travma sonrasında meydana gelen stres bozukluğu benzeri belirtilerin oluşması görülmektedir. Bu durumların hemen hemen hepsi bireyler tarafında travmaya yönelik görülen yaygın tepkilerdir. Bununla birlikte travmaya maruz kalan bireylerin çoğunlukla uzun süreli olarak travma sonrasında da stres bozukluğu geliştirmemektedir.

  • Zamanında bu durumla alakalı olarak uzman kişilerden yardım ve destek almak
  • Alınan yardımla birlikte bireyi dinleyecek ve kendisine rahatlık sağlayacak aile üyelerine ve arkadaşlarına yönelmekte kişide travma sonrasında stres bozukluğunu önlemesini sağlayacaktır.
  • Psikolog yada psikiyatra başvurulması önerilmektedir.

Travma sonrasında stres bozukluğu yaşıyorsanız mutlaka bir psikolog veya psikiyatriden destek almanızı öneriyoruz. Konuyla alakalı olarak destek alabileceğiniz psikolog önerimiz de bulunmaktadır ;

Uzman Klinik Psikolog : Asena KANTAR
Telefon ve WhatsApp : 0 (532) 437 2677
İnstragram Adresi : @izmirpsikoloji_asena

Travma Sonrası Stres Belirtileri Nelerdir
Travma Sonrası Stres Belirtileri Nelerdir

Travma Sonrası Stres Belirtileri Nelerdir

  • Kolay bir şekilde ürkme
  • Korku
  • Tehlikeye karşı sürekli tetikte olma
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Hızlı araba kullanımı
  • Bireyin kendisine zarar veren davranışları
  • Uyku problemleri
  • Konsantrasyon güçlükleri
  • Sinirlilik hali
  • Öfke patlamaları
  • Saldırgan davranışlar
  • Aşırı derecede suçluluk duyma
  • Utanma hissi