Kontrolün kaybedilmesi sonucunda tamamen doyana kadar yemek yemeye devam etmek ve sonrasında suçluluk hissinin oluşması, kişinin kendine kızma davranışı da görülmesiyle birlikte yeme bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Tıkınırcasına yemek yeme bozukluğu inkar edilmemesiyle birlikte yaygın bir şekilde görülmektedir. Aynı zamanda pek çok kişi tarafından bilinmemekte olan bir durumdur. Peki tıkanırcasına yemek yeme bozukluğu nedir?
İçerik Başlıkları
Yeme Atakları Nasıl Durdurulur
Öncelikle yeme atağınızın başladığını hissetmeniz durumunda öncelikle bir dakika bekleyin ve su tüketin. Kısıtlayıcı diyet programlarından uzak durun ve yemek yediğiniz çevrenin değişimini sağlayın. Bu durumlar devam ediyorsa psikolojik destek almanızı öneririz.
Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu
Günlük hayatta yaşanan belirsizlik ve stres durumlarında artış görülmesiyle birlikte kişinin kendi huzurunun ve mutluluğunun artmasını sağlayacak şeyler aramaya başlarız. Bu arayış içerisinde olduğumuz şey genel olarak hepimiz için yiyecek olmaktadır. Ancak bazı kişiler için bu durum yemek yeme üzerindeki kontrolün bir kısmı ya da tamamen kontrolün kaybolması anlamına gelmektedir. Kontrolün kaybolması durumunda tamamen doyana kadar yemek yeme ve sonrasında ise kendinde suçluluk hissetmek ve kişinin kendine kızma gibi davranışları ortaya çıkmasına tıkanırcasına yemek yeme bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.
Tıkanırcasına yemek yeme bozukluğu inkar edilmeksizin yaygın olarak görülmektedir. Ancak çoğu zaman kişi tarafından bu durum fark edilmemektedir. Kısa bir şekilde özetlemek istersek tıkanırcasına yemek yeme durumu kişinin gün içerisinde kendini kısıtlamış olduğu besinleri düşünmesiyle bedeninde güçlü şekilde yemek yeme isteği oluşmasıyla ortaya çıkar. Tüketimi sağlanan her bir öğün aşırı miktarda rahatlama ve kendini iyi hissetme duygusunun ortaya çıkması durdurulamaz bir hale dönüşmesiyle birlikte tıkanırcasına yemek epizoflarının oluşmasını sağlar ve yemeğin bitmesiyle birlikte kişide meydana gelen kendini suçlu hissetme duygusu ile birlikte sonlanmaktadır.
Tıkanırcasına yemek yeme durumunda en önemli olan durumlardan biride tüketimi sağlanan besinlerin çoğunlukla “yasaklı” olarak adlandırılan çikolata, pasta, kurabiye gibi yüksek şeker ve yağ oranına sahip, işlenmiş veya paketlenmiş yiyecekler yani tüketimi oldukça kolay olan, hazırlık ihtiyacına gerek olmadan tüketimi sağlanan yiyecekler olmasıdır. Tüketimi sağlanan besinlere ek ilave olarak önemli olan konulardan biride yeme hızıdır. Genel olarak insanlar tıkanırcasına yeme esnasında aşırı hızlı şekilde tüketim sağlamaktadır. Çoğunluklar kişiler yiyecekleri neredeyse çiğnemeden yutmakla birlikte yediklerini yutabilmek için bol miktarda içecek tüketimini de sağlamaktadır. Yemek yeme bozukluğu ilerlemesi durumunda mutlaka bir uzmana başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Yeme Ataklarının Altında Yatan Etkenler
Kısıtlayıcı Diyetler : Günlük yaşantıda kısıtlayıcı diyet programlarının uygulanmasıyla birlikte kişiler açlık durumunu daha fazla hissetmesiyle birlikte besinlere daha fazla yönelmesine neden olmaktadır. Bu durumda genel olarak hangi gıdadan ne kadar tüketilmesiyle ilgili katı kurallar bulunmaktadır. Fakat tıkanırcasına yeme dürtüsü genel olarak öğle saatlerinde başlamaktadır. Bu durum yoğunlaşmasıyla birlikte konsantrasyon güçlüğü yaratmasıyla birlikte kişinin iş çıkışında paketli gıdaların tüketimini sağlamasıyla son bulmaktadır.
Aşırı Alkol Kullanımı : Alkol tüketimi o esnadaki arzulara dayanma gücünün azalmasını ve bu durumda diyet kurallarına uyum sağlama gücünü de engellemektedir.
Yalnız Olmak : Tıkanırcasına yemek yeme, genel olarak bir gizlilik ilkesi içermektedir. Bu sebeple tek başına yaşayan kişilerde risk durumu artış göstermektedir. Çünkü etrafta sosyal engeller bulunmamaktadır.
Regli Öncesi Gerginlik : Premenstural dönem yani kadınların bazı fiziksel ve psikolojik açıdan belirtilerin meydana gelmesinin görülmesi adet öncesi dönemde daha iştahlı ve yoğun yemek yeme isteği içermektedir. Bu durumda tıkanırcasına yemek yeme durumu yaşayan kişilerin regli öncesinde kilo alma ya da depresyon, huzursuzluk, gerginlik gibi olumsuz durumların oluşmasına verilen tepki olarak görülebilmektedir. Bunlarla birlikte genetik etkenler, beyin yapısındaki birçok değişimin, beden algısında bozulma, psikolojik faktörler ve çeşitli travmalar kişilerde yemek yeme bozukluğunun oluşmasına neden olmaktadır.
Aşırı miktarda yemeyi kontrol etmenin ilk adımı bir uzman psikiyatri veya diyetisyenle birlikte uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması sağlıklı olacaktır. Genellikle en etkili tedavi bilişsel davranışçı terapinin uygulanmasıyla birlikte kilo yönetimiyle uygulanması gerekmektedir. Fakat hangi tedavi yöntemi uygulansa bile sağlıklı yaşam tarzı ve doğru beslenme tercihlerini yapılması oldukça önem taşımaktadır. Gün içerisindeki vücudun yeterli besin tüketiminden emin olmak tıkanırcasına yeme atalarının bir miktar önüne geçmesini sağlayacaktır. Böylece gün içersinde hangi besinin tüketimi ve ne miktarda tüketilmesinin kaydı tutulması durumunda ataklara yönelten durumun önüne geçmesini sağlayacaktır. Unutmamak gerekir ki bedenin sağlıkı olması gerektiği gibi ruh halininde sağlıklı olması büyük önem taşımaktadır.
Tıkanırcasına Yemek Yeme Neden Olur
Tıkanırcasına yemek yeme bozukluğu, kısa bir dönem içerisinde normalden daha fazla yemek yenmesi durumuyla ilişkili bir durumdur. Bu durumla birlikte stres ve kontrol bozukluğu gibi duygularında birlikte görülmektedir. Yeme bozukluğu problemi olan kişiler kendini çoğu zaman vücut görünüşleriyle ve kilo durumu yüzünden kendini huzursuz ve mutsuz hissine kapılmaktadır.
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu Nasıl Geçer
Tıkanırcasına yemek yeme bozukluğu, uzman psikologlar ile birlikte tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavi yöntemi için sık tercih edilen terapi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Aynı zamanda aile terapisi ve bireysel terapide tıkanırcasına yemek yeme bozukluğunun tedavisinde uygulanmaktadır.
Yeme Bozukluğu Ne Demek
Yeme bozukluğu, kişinin mental ya da duygusal durumundan dolayı ortaya çıkan bir bozukluk sebebiyle yetersiz ya da aşırı besin tüketimini yol açmakta olan olgular bütünü olarak tanımlanmaktadır.
Çok Yemek Yemekten Nasıl Kurtulurum
- Alışveriş esnasında sakız çiğneyin.
- Öncelik olarak kendinize sağlıklı besinler sunun.
- Yemek programı veya yemekle ilgili videolar izlemeyib.
- Sağlıksız atıştırmalıklardan uzaklaşın.
- Küçük porsiyonlar tercih edin.
- Bol su tüketin.
- Egzersiz yapın.
- Yemek esnasında yiyecekleri yavaş yiyin.