2Erektil disfonksiyon olarak da adlandırılmakta olan sertleşme problemi, cinsel ilişki açısından yeterli sertlik sağlanamaması veya devamlılığı sağlanamamasıdır. Erkeklerde sertleşme problemi sık sık karşılaşılmakta olan problemlerden biridir. Penis sertleşme problemi yaşın ilerlemesiyle birlikte artış göstermektedir. Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’ne göre, 40 yaş üzerindeki her iki erkekten biri sertleşme sorunuyla karşılaşabilmektedir. Bu yazımızda sertleşmeyle ilgili problemlerle birlikte teşhis ve tedavi gibi diğer merak edilen konuları sizler için derledik. Peki, sertleşme probleminin nedenleri nelerdir? Aynı zamanda psikoloji kaynaklı cinsel sorunlar hakkında da faydalı bilgiler edinmeniz mümkündür.
İçerik Başlıkları
Sertleşme Bozukluğu Nedir
Erektil disfonksiyon veya sertleşme bozukluğu, cinsel ilişki esnasında yeterli olarak sertleşmenin sağlanamaması ve devamlılığı gerçekleştirilememesi olarak tanımlanmaktadır. Zaman zaman ereksiyon problemi yaşamak endişe edilecek bir durum değildir. Bununla birlikte sertleşme problemi ereksiyon sorunu yaşanması durumunda cinsel yaşantıyı etkilemesi durumunda stres, özgüven ve ilişki problemlerine neden olabilmektedir. Erkeklerde sertleşme problemi, kalp sağlığı veya diyabet gibi tedavi gerektirmekte olan ve altta yatan bir sağlık probleminin habercisi olabilmektedir.
Sertleşme problemi yaşıyor ve bu konuda endişeleriniz bulunuyorsa, doktorunuzla konuyu konuşmaktan çekinmeyiniz. Bazen altta yatan bir durumun tedavisini sağlamak, sertleşme problemini ortadan kaldırmak yeterli olmamaktadır. Diğer durumlarda ise farklı tedavi yöntemleri gerekebilmektedir.
Sertleşme Probleminde Ne Zaman Doktora Gidilmeli
- Sertleşme ile ilgili endişelerinizin olması ya da erken veya gecikmiş boşalma gibi diğer cinsel problemlerin yaşanması durumunda,
- Diyabet, kalp rahatsızlığı ya da sertleşmeyle ilgili problemlerin ilişkili olacabilecek farklı sağlık durumunuzun olması,
- Erektil disfonksiyon ile birlikte farklı semptomlarınızın olması durumunda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Sertleşme Probleminin Nedenleri Nelerdir
Erkek cinsel işlevi; beyin, hormonlar, duygular, sinirler, kaslar ve kan damarlarının içeriğindeki karmaşık bir süreçtir. Sertleşme problemi, bunlardan herhangi biri ile alakalı bir problemden kaynaklı olabilmektedir. Ayrıca, stres ve zihinsel sağlık endişelerinin erektil disfonksiyona sebep olabilmekte ve durum kötüleşebilmektedir.
Sertleşme probleminin nedenleri organik ve psikolojenik olarak iki grubu ayrılmaktadır. Bir diğer ifade ile fiziksel veya psikolojik problemler, erektil disfonksiyona sebep olabilmektedir. Bunun dışında bazen fiziksel ve psikolojik problemlerin bir kombinasyonu erektil disfonksiyona da sebep olabilmektedir. Durumu örneklendirmek gerekirse, cinsel tepkilerin yavaşlamasına sebep olan fiziksel durumlar endişeyle birleşmesi durumunda ciddi sertleşme bozukluklarına neden olabilmektedir.
Sertleşme Sorununun Fiziksel Nedenleri
Pek çok durumda, erektil disfonksiyonun sebepleri fiziksel bir problemdir. Kalp ve damar sağlığındaki problemin erektil disfonksiyonun en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır. Sertleşme probleminin fiziksel sebepleri aşağıdaki gibi yer almaktadır:
- Kalp rahatsızlığı
- Tıkalı kan damarları
- Yüksek kolesterol
- Yüksek tansiyon
- Diyabet
- Obezite
- Metabolik sendrom
- Parkinson rahatsızlığı
- Multip skleroz
- Bazı reçeteli ilaçlar
- Sigara kullanımı
- Peyroni hastalığı
- Uyku düzensizlikleri
- Prostat kanseri ya da büyümüş prostat bezi tedavisi
- Pelvik bölgeyi ya da omuriliği etkilemekte olan ameliyatlar ya da yaralanmalar
- Alkolizm ve diğer madde bağımlılıkları
Sertleşme Probleminin Psikolojik Problemleri Nelerdir
Ereksiyon sağlamakta olan mekanizma, cinsel heyecan duygularının tetiklenmesini sağlayan beyinde başlamaktadır. Bu nedenle de bazı durumlarda cinsel heyecana etki sağlamasıyla birlikte sertleşme problemlerine neden olabilmektedir. Aşağıdaki durumlar ise bu bu durumlara örneklendirilmektedir;
- Depresyon, anksiyete ya da diğer ruh sağlığı problemleri
- Stresli bir yaşantıya sahip olmak,
- Partnerle yaşanan ilişki problemleri ve bunlara bağlı olarak gelişim sağlayan endişe ve stres.
Sertleşme Probleminin Risk Faktörleri Nelerdir
Yaşlanmayla birlikte sertleşme durumunun gerçekleşmesi daha uzun sürebilmekte ve sertlik derecesinde azalmalar meydana gelebilmektedir. 40 yaş ve üzerindekiler bu belirli tıbbi geçmişe sahip olan sertleşme problemiyle karşılaşmaları mümkündür. Aşağıda belirtildiği gibi çeşitli risk faktörleri erektil disfonksiyona katkıda bulunabilmektedir:
- Tıbbi durumlar, özellikle de diyabet ya da kalp rahatsızlıkları,
- Damarlara ve arterlere kan akışının kısıtlanmasını sağlayan tütün kullanımı,
- Aşırı kilolu olmak,
- Prostat cerrahisi ya da kanser için radyasyon tedavisi gibi bazı tıbbi tedavilerin alınması,
- Özellikle de sertleşmeyi kontrol etmekte olan sinirlere ya da arterlere zarar vermekte olan yaralanmalar,
- Antidepresanlar, antihistaminikler yüksek tansiyon, ağrı ya da prostat durumlarını tedavi edebilmek açısından kullanımı sağlanan ilaçlar,
- Stres, anksiyete ya da depresyon gibi psikolojik durumlar,
- Alkol kullanımı.
Sertleşme Probleminin Komplikasyonları Nelerdir
- Tatmin etmeyen cinsel yaşantı,
- Stres ve kaygı,
- Utanç ya da düşük benlik saygısı,
- Partner ile yaşanan ilişki problemleri,
- Çok ciddi durumlarda, partnerle cinsel birleşmenin sağlanamamasından dolayı çocuk yapamama.
Sertleşme Sorunu Önlenebilir Mi
- Diyabet, kalp rahatsızlığı ya da diğer kronik sağlık problemlerinin yönetmek için doktor kontrollerinin aksatılmaması ve tavsiyelere dikkat etmek,
- Sigara ve alkol kullanımını sınırlandırmak ve hatta bırakmak,
- Düzenli olarak egzersiz yapmak,
- Stresi azaltmak açısından hobilerle ilgilenmek ve meditasyon yapmak,
- Anksiyete, depresyon ya da diğer akıl sağlığı problemleriyle ilgili destek almak sertleşme problemlerinin önüne geçmeyi sağlayabilmektedir.
Sertleşme Problemi Nasıl Teşhis Edilir
Pek çok vakada, fizik muayene ve tıbbi öyküyle ilgili problemleri cevaplamak, sertleşme problemi teşhisi açısından yeterli olmaktadır. Kronik sağlık probleminizin olması durumunda ya da doktorunuzun altta yatan bir durumun söz konusu olabileceğinden şüphelenmesi durumunda daha fazla teste ya da bir uzmana danışma ihtiyacı duyulabilmektedir.
Altta yatan durumlar için ise yapılan testler aşağıdaki gibidir:
- Fizik muayene: Bu, penisin ve testislerin dikkatli bir şekilde incelenmesi ve sinirlerin duyu için kontrolleri sağlanması içermektedir.
- Kan testleri: Kalp hastalığı, diyabet, düşük testosteron seviyeleri ve diğer sağlık durumlarının kontrolünü sağlamak açısından kan örneği laboratuvara gönderilmesidir.
- İdrar testleri: Kan testleri gibi, idrar testleri de diyabet belirtileri ve diğer altta yatan sağlık problemlerinin tespit edilmesi açısından kullanılmaktadır.
- Ultrason: Bu test yöntemi genel olarak bir uzman tarafından yapılmaktadır. Penisi beslemekte olan kan damarları üzerinde tutulmakta olan bir cihazla birlikte kan akışı problemleri olup olmadığı görülebilmektedir. Ultrason testlerinde kan akışının daha iyi bir şekilde değerlendirilebilmesi açısından penise ilaç enjeksiyonu yapılabilmektedir.
- Psikolojik değerlendirmeler: Depresyon, anksiyete veya diğer psikolojik durumların değerlendirilebilmesi açısından doktorunuz bu yönde sorular sorabilmektedir.
Sertleşme Problemi Nasıl Tedavi Edilir
Sertleşme probleminin tedavisi altta yatan probleme göre değişim gösterebilmektedir. Eğer diyabet veya kalp rahatsızlığınız gibi probleminiz varsa doktorunuzun öncelikle bu hastalıkların tedavisi için sizi bir uzmana yönlendirmesi gerekmektedir. Böyle bir probleminizin olmasından haberdarsanız ve tedaviniz iyi durumda ilerliyorsa, doktor sizlere sertleşme probleminiz için birtakım ilaçlar reçeteleyebilmektedir. Bazı ilaçların kullanımıyla birlikte kan akışının artmasıyla sertleşmeyi veya sertleşmenin sürekliliğinde artış sağlar. Bu ilaçların dozlarını ve etki süreleri içermiş olduğu etken maddeye bağlı olarak değişimler sağlamaktadır. Bu ilaçların erektil disfonksiyonun tedavisinde ilk olarak denenmektedir. Bu ilaçların dozları ve etki süreleri içermiş olduğu etken maddelere bağlı olarak değişimler göstermektedir. Bu ilaçlar erektil disfonksiyonun tedavisinde ilk olarak denenmektedir. Bu ilaçlardan fayda alamamakta olan hastalarda ise penis enjeksiyonları, pompa veya implantların kullanımı sağlanabilmektedir.