Psikoloji Kaynaklı Cinsel Sorunlar

psikoloji kaynaklı cinsel sorunlar
psikoloji kaynaklı cinsel sorunlar

İnsan neslinin devamlılığının sağlanabilmesi amacı taşımakta olan cinsellik, tüm insanlarda doğum itibaren olan bir dürtüdür. Uyumak, beslenmek gibi doğal bir ihtiyaç olan cinsellik insan yaşamının vazgeçilmez parçalarından biridir. Eşler arasındaki iletişimin ve ilişkide mutluluğun etkilenmesine neden olan faktörlerden biri de düzenli ve sağlıklı bir cinsel yaşam olarak yer almaktadır. Çeşitli sebeplerden kaynaklı eşlerden birinde ya da her ikisinde meydana gelebilecek cinsel yaşamla ilgili problemler, ilişkinin sarsılabilmesi gibi eşlerde özgüvende eksiklik de depresyon gibi durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarında göstermiş olduğu üzere her 3 kişiden 1 tanesi cinsel yaşamla ilgili problemler yaşamaktadır. Peki, psikoloji kaynaklı cinsel sorunlar nelerdir? Bu yazımızla cinsellik ile ilgili merak edilen konuları sizler için faydalı bilgilerle birlikte derledik.

Cinsel Sorunların Nedenleri Nelerdir

  • Çocukluk itibariyle maruz kalınan geleneksel dayatmalar,
  • Yanlış şekilde yetiştirilme koşulları,
  • Bozulan beden algısı ve düşük öz saygı,
  • Çekingen olmak,
  • Özgüvenin eksik olması,
  • Eşler arasında meydana gelen çatışmalar,
  • Geçmişte yaşanan travmatik olaylar,
  • Cinsel yönelimden kaynaklanan sorunlar,
  • Fizyolojik problemler gibi pek çok faktörden kaynaklı olduğu belirtilebilir.

Psikolojik Nedenlerden Kaynaklı Oluşan Cinsel Sorunlar Nelerdir

Cinsel problemler erkek ve kadın ayrımı olmadan hem ülkemizde hem de dünya genelinde oldukça sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olarak yer almaktadır. Bir kısmı psikolojik sebeplerden dolayı meydana gelen cinsel sorunları doğru bir tedavi dönemiyle birlikte tamamen önlemek mümkün olabilmektedir.

kadınlarda görülen psikolojik kaynaklı cinsel sorunlar nelerdir
kadınlarda görülen psikolojik kaynaklı cinsel sorunlar nelerdir

Kadınlarda Görülen Psikolojik Kaynaklı Cinsel Sorunlar Nelerdir

  • Vajinismus: Kadınlar arasında sık sık görülmekte olan cinsel problemlerden biri olan vajinismus, cinsel birliktelik esnasında kadın cinsel organının istemsiz olarak kasılmasıyla birlikte erkek cinsel organının girişine izin vermemesi durumudur. Hastalığın temelinde genellikle ilişkiden korkma, cinsellikle ilgili baskı göre bir toplum içerisinde yetişen bir birey olmak gibi psikolojik durumlardan dolayı kaynaklanmaktadır. Vajinismus hastalığının tedavisinde hekim tarafından verilmekte olan tıbbi tedaviye ekstra olarak psikolojik tedavi uygulaması yapılması şarttır. Böylece uygulanmakta olan doğru bir tedavi döneminin sonucunda vajinismus hastalığında yaklaşık olarak %99 oranında önüne geçebilmesi mümkün olabilmektedir.
  • Orgazm Bozukluğu: Kadınlar arasında sık sık meydana gelen bir cinsel problemlerden biride orgazm bozukluğudur. Orgazm, kadınlarda ve erkeklerde cinsel ilişki esnasında duyulan hazzın en yüksek seviyeye erişmesi durumuna denilmektedir. Birçok kadın hayatı boyunca hiç orgazm olmaması gibi orgazm olabilmektedir. Orgazm bozukluğu olarak da bilinmekte olan bu durum, cinsel hayatla ilgili yeterli bilgiye sahip olmamak, baskı altında hissetmek gibi çeşitli psikolojik sebeplerden kaynaklı oluşur ve psikolojik bir yardımla bu problemin önüne geçmek ve çözmek mümkün olabilmektedir.
erkeklerde görülen psikolojik kaynaklı cinsel sorunlar nelerdir
erkeklerde görülen psikolojik kaynaklı cinsel sorunlar nelerdir

Erkeklerde Görülen Psikolojik Kaynaklı Cinsel Sorunlar Nelerdir

  • Sertleşme (Ereksiyon) Bozukluğu: Erkeklerde penisin cinsel ilişki esnasında yeterli seviyede sertleşmemesinden ya da sertleşmenin geç olması durumu ereksiyon problemi olarak adlandırılmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ereksiyon bozukluğunun görülme durumu da artış gösterebilmektedir. Genç yaşta görülmesi durumu ise fizyolojik sorunların yanı sıra yoğun iş hayatıyla birlikte stres, önceki dönemde yaşanan cinsel başarısızlıklar ve partnerinin tatmin edememe kaygısı gibi psikolojik problemler etken olabilmektedir.
  • Erken ve Geç Boşalma: Erkeklerde cinsel birleşme sağlanmadan, cinsel birleşme sağlanmasından hemen sonra ya da cinsel ilişkide partnerini tatmin etmeden önce boşalma, erken boşalma olarak adlandırılan bir durumdur. Erken boşalmaya göre çok daha nadir olarak görülmekte olan geç boşalma ise cinsel ilişki esnasında erkeğin orgazma ulaşabilmesi açısından uzun bir süre geçmesi ya da cinsel ilişki esnasında boşalabilmek açısından mastürbasyona ihtiyaç duymak gibi durumlara verilen isimdir. Her iki durum için sağlık problemleri ve psikolojik etkenler sebep olabilmektedir. Tedavi için ürolog muayenesi ve tedaviyle birlikte psikolojik tedavi de yer alması gerekmektedir.

Kadın ve Erkeklerde Ortak Olarak Meydana Gelen Psikolojik Kaynaklı Cinsel Sorunlar

  • Cinsel İsteksizlik ve Cinsel Fobi: Kadın ve erkeklerin arasında ortak olan görülen problemlerden biri olan cinsel isteksizlik, eşlerin arasındaki ilişkinin oldukça kötü yönde etkilenmesine neden olan durumlardan biridir. Yoğun iş temposuyla birlikte stresli bir yaşam, cinselliğe karşı oluşan fobi ve yaşanan kötü cinsel deneyimler sonucunda her iki cinste de cinselliğe karşı isteksizliğin ortaya çıkması söz konusudur. Altta yatan herhangi bir hormonal ya da fizyolojik hastalıkların olmaması sonucunda sorunun kaynağının tamamen psikolojik olduğunu belirtebiliriz.
  • Ağrılı Cinsel Birleşme: Kadınlarda cinsel birleşme esnasında, erkeklerde ise sertleşme ve ilişki esnasında ağrının oluşması durumuna ağrılı cinsel birleşme olarak adlandırılmaktadır. Bu problemi yaşayan erkek hastalar üroloji, kadın hastalar ise jinekoloji uzmanları tarafından detaylı bir şekilde muayene edilmesi gerekmektedir. Herhangi bir sorunun oluşmaması durumunda ise yukarıda belirtilen cinsel isteksizliğin ve fobi gibi diğer problemlerden dolayı bu durumun yaşanabilmesi de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca stresten dolayı cinsel bölgedeki kaslarda aşırı miktarda kasılmanın görülmesi de ağrılı cinsel birleşmeye neden olabilmektedir.

Eğer sizlerde yukarıda yer alan cinsel problemlerden herhangi birini ya da birkaçı ile karşı karşıya kaldıysanız mutlaka ürolog ya da kadın hastalıkları uzmanı tarafından detaylı bir şekilde muayeneden geçmeniz ve sonrasında da gereki görülmesi durumunda bir psikolojik destek alarak bu problemin önüne geçmeniz mümkün olacaktır.