Pek çok nedenden kaynaklı olarak meydana gelen cinsel isteksizlik, kişide minimum 6 ay kadar süreyle hiç cinsel düşüncesinin olmaması olarak tanımlanmaktadır. Cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma, cinsel açıdan herhangi bir isteğin duyulmaması, cinsel etkinlikte azalma veya hiç olmaması gibi durumların tamamı cinsel isteksizlik başlığı altında incelenmektedir. Cinsel işlev bozukluklarından biri olan cinsel isteksizlik, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülme olasılığı yüksektir.
Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanmakta olan bu durum en çok görülme nedenlerinden biride strestir. Hekimlerin sık sık karşılaşmış olduğu “kadınlarda cinsel isteksizlik nasıl giderilir” sorusunu yanıtlamadan öncesinde cinsel isteksizlik kadın ve erkeklerde nasıl ve neden olduğu ile ilgili bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Peki, kadınlarda cinsel isteksizlik neden olur? Aynı zamanda psikoloji kaynaklı cinsel sorunlar konu başlıklı yazımıza göz atarak cinsellikle ilgili detaylı bilgi edinmeniz mümkündür.
İçerik Başlıkları
Cinsel İsteksizlik Nedir
Kadın veya erkeğin cinsel yaşantısının sağlıklı bir şekilde devamlılık sağlayabilmesi açısından kişi, psikolojik ve fizyolojik olarak sağlıklı olması gerekmektedir. Bazı dönemlerde, kişinin aklına cinsel olarak hiçbir şey gelmemesiyle birlikte cinsel isteksizlik duyması normal karşılanması da bu isteksizlik, 6 ay ve daha fazla zaman boyunca devamlılık sağlaması durumunda mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Cinsel isteksizlik, kadın veya erkeğin cinsel ilişkiye girme isteğinin azalması olarak tanımlanmaktadır. Cinsel isteksizlik, kişinin cinsel uyarılmasında değişiklikler göstermemektedir. Bir diğer farklı deyişle kişi, cinsel hayatında uyarılsa bile isteksiz hale gelebilmektedir. Aynı zamanda fiziksel ve psikolojik yorgunluğun yanı sıra yaşam kalitesinde değişimler sonucunda da cinsel istekte değişimlere neden olabilmektedir.
Cinsel İsteksizlik Türleri Nelerdir
- Primer Cinsel İsteksizlik: Ergenlik döneminde başlamakta olan primer cinsel isteksizlikte kişi, hiçbir cinsel aktiviteye ilgi duymamakta veya bu duruma karşı arzu duymamaktadır.
- Sekonder Cinsel İsteksizlik: Kişinin önceden cinsel açıdan aktif olmasına rağmen, sonrasında cinsel isteğinde azalma veya kaybolması olarak tanımlanabilmektedir. Sonradan gelişim sağlayan bu durum genel olarak yaşanan olumsuzluklardan sonra görülmektedir.
- Durumsal Cinsel İsteksizlik: Zamanla kişide cinsel isteğin kaybolması durumudur. Çoğunluk olarak yorucu ve stresli günler, maddi kaygılar ve duygu durumlarında aniden gelişen değişimler sonucunda bu duruma neden olabilmektedir.
Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Belirtileri Nelerdir
Cinsel isteksizliğin en başlı belirtisi kişinin cinsel arzunun olmamasıdır. Kadınlarda cinsel isteksizlik, erkeklere göre daha sık görülmektedir. Toplumda toplam kadın nüfusunun yaklaşık olarak %33’ünün, erkek nüfusunun ise yaklaşık olarak %14’ünün cinselliğe karşı isteksizlik probleminin yaşandığı düşünülmektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte gebelik ve menopoz gibi durumların da cinsel yaşantıda isteksizlik gibi durumların oluşması söz konusu olabilmektedir. Özellikle de menopoz dönemine giren kadınlarda yaklaşık olarak yarısında cinsel isteğinde azalma düşünülebilmektedir. Erkeklerde ise cinsel isteksizlik, yaşın ilerlemesiyle birlikte azalma görülebilmektedir. Cinsel isteksizliğin bir diğer belirtileri ise aşağıdaki gibi yer almaktadır:
- Libidoda azalma
- İlişkiden zevk almama
- Motive olamama
Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Neden Olur
Cinselliğin başlaması için istekli olmamak, partnerden gelen cinsel uyaranlara tepki vermemek olarak tanımlanmakta olan cinsel isteksizlik, hem kadın hem de erkeklerde görülmekte olan bir sağlık problemi olarak tanımlanmaktadır. Cinsel açısından duyulan isteğin, yaşın ilerlemesiyle birlikte azalma eğilimi olsa da bu durum, her yaş döneminde karşılaşılabilmektedir. Cinsel isteksizlik nedenleri arasında, cinsellikten utanma, korku, kaygı bozukluğu, cinsel birleşmenin sağlanamaması, ilişki esnasıda acı veya ağrı, uyarılamama, cinsel uyumsuzluk, erkeklerde sertleşme problemi, erken veya geç boşalma gibi durumların meydana gelmesi sıralanabilmektedir.
Fiziksel ve psikolojik sebeplere bağlı olarak görülmekte olan cinsel isteksizlik, bazı durumlarda sosyal değişimlerden dolayı da kaynaklanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, yeni bir işe başlamak, işten çıkarılmak veya terfi etmek, doğum, aile yakınlarından birinin vefat etmesi gibi ani değişimlerden dolayı her iki cins açısından da cinsel isteksizliğe sebep olabilmektedir. Fakat bu durumlar genel olarak geçicidir. Cinsel isteksizlikte fiziksel ve psikolojik nedenlerden kaynaklı görülmesiyle genel olarak bu durum daha uzun devamlılık sağlayabilmektedir.
Psikolojik Nedenlere Bağlı Görülen Cinsel İsteksizlik
Psikolojik sebeplerden dolayı meydana gelen cinsel isteksizlik, en fazla görülmekte olan cinsel işlev bozuklukları arasında yer almaktadır. Tüm cinsel isteksizlik vakalarında yaklaşık olarak %99 oranında psikolojik nedenlerden kaynaklı cinsel isteksizlik oluşabilmektedir. Bu durumda evlilikle ilgili sorunlardan kaynaklanmasıyla birlikte vajinismus vb. rahatsızlıklardan dolayı da görülebilmektedir. Oldukça geniş bir yelpazede bulunan bu rahatsızlıkların yanı sıra ağrılı cinsel ilişki, cinsel fobi, tiksinti, depresyon ve depresyonla birlikte ortaya çıkan bozuklukların sık sık cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Özellikle de depresyon döneminde cinsel istek tamamen kaybolabilmektedir.
Kişide cinsel yönden herhangi bir arzu, istek ve motivasyon bulunmamaktadır. Ayrıca anksiyete ve panik atak gibi durumlarda da kişinin odağı korku ve kaygılara yönelmesinden dolayı cinsel açıdan isteksizliğe enden olabilmektedir. Ağır kişilik bozukluklarından şizoid kişilik, paranoid kişilik ve obsesif kişilik bozukluğu vakalarında da cinsel isteksizlik gibi durumların görülme olasılığı yüksektir. Psikolojik faktörlerinde tedavisinde kullanımı sağlanan serotonin düzenin artmasını sağlayan bazı ilaçların yan etkisi olarak da cinsel isteksizlik gibi durumların görülmesi söz konusu olabilmektedir.
Kadınlarda Cinsel İsteksizlik
Kadınların yaklaşık olarak %33’ü cinsel açıdan isteksizlik duyabilmektedir. Önemli bir sağlık sorunu olan cinsel isteksizliğin nedenlerinden biri de kişinin, kendi bedenini yeterince tanımaması ve ilişkiden nasıl zevk alması gerektiğini bilmemesidir. Aynı zamanda kültürel, ahlaki ve dini değerler kadınlar üzerinde bir baskı oluşturabilmektedir. Geçmiş zamanlarda yaşanan taciz veya tecavüz vakaların da cinsel isteksizliğe sebep olabilmektedir. Gebelik korkusu, görev bilinci ile girilmekte olan ilişkiler, partnerin erken boşalma durumu veya sertleşme problemi, kuruluk, cinsel ilişki esnasında duyulan acı, menopoz döneminde hormonların değişimi ve bazı ilaçların kullanımı sonucunda oluşan yan etkiler, cinsel isteksizliğe sebep olabilen etkenler arasında yer alabilmektedir. İş ve sosyal yaşantının oluşturmuş olduğu stres de cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir.
Cinsel İsteksizlik Nasıl Tedavi Edilir
Cinsel isteksizliğe neden olan bir çok metabolik ve psikolojik rahatsızlıklar yer almaktadır. Tedavi için öncelik olarak sebep olan durumların araştırılması gerekmektedir. Bu nedenle kişinin, hekime doğru anamnez vermesi oldukça önemlidir. Altta yatan nedenler, kalp, prostat, nörolojik rahatsızlıklar veya diyabet gibi metabolik kaynaklı ise bu rahatsızlıkları tedavisi uygulanması ve cinsel isteksizlik de ortadan kalmaktadır. Fakat cinsel isteksizliğe neden olan odak psikolojik bir durum ise kişinin mutlaka bir psikiyatri uzmanı ile görüşme sağlaması ve bu konuyla ilgili destek alması gerekmektedir. Tedavi dönemi boyunca eşlerin birbirini zorlamaması ve sabırlı olmaları oldukça önem taşımaktadır. Eğer siz de cinsel isteksizlik problemi yaşıyorsanız, bu duruma neden olan durumların araştırılması ve uygun olarak tedavi edilmesi açısından hekime başvuru yapılması ihmal edilmemesi gerekmektedir.