İçerik Başlıkları
Anksiyete Bozukluğunun Genel Tanımı Nedir
Anksiyete bir diğer ismiyle kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük yaşantımızda ara sıra anksiyete yaşamak olağan bir durumdur. Çünkü zaman zaman içerisinde bulunduğumuz bazı olaylardan dolayı endişelenebilir veya gelecek ile ilgili maddi-manevi olarak kaygılar yaşayabiliriz. Günlük yaşantıda kaygı duymak her ne kadar normal de olsa, aşırı derece kaygı duyma sonucunda sizlere tıbbi bir hastalıktan söz edebiliriz.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerin, yoğun, sürekli olarak devam etmekte olan endişe bir hal ve günlük yaşantıda karşılaşılan durumlara yönelik korkular meydana gelmektedir. Panik atak krizleriyle birlikte de kendini göstermektedir. Bu durumda yaşanan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratmaktadır. Kontrolü edilmesi ve yönetilmesi de oldukça zor bir durum olmasıyla birlikte zaman öngörümü de bulunmamaktadır. Anksiyete durumu gençlik yıllarında başlamasıyla birlikte yetişkinlik dönemine kadar da devam edebilmektedir. Yetişkinlikten sonra ise azalma durumu görülmektedir.
Anksiyete kendi içerisinde, sosyal anksiyete bozukluğu, ayrılık anksiyetesi, spesifik fobiler, genelleştirilmiş anksiyete gibi çeşitlendirilmektedir. Bu nedenle sadece bir anksiyete bozukluğundan değil birçok anksiyeteden dolayı muzdarip olabilirsiniz. Mutluka bir uzman hekime danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Anksiyete Kimlerde Daha Fazla Görülmekte
Yapılan bilimsel çalışmalar sonucuna göre, anksiyete bozuklukları kadınlarda erkeklere göre daha sık karşılaşılmaktadır. Aşırı korumacı tavır halinde büyümüş olan çocuklarda, çevresinden hep olumsuz tepkiler almakta olan ve sindirilmiş kişiliklerde anksiyete durumu daha yüksek oranda görülmektedir.
Çocukluk döneminde yaşanan olumsuzluklar, travmalar ve mutsuzluklar sonucunda anksiyete riskinde de artış gözükmektedir. Bununla birlikte ailede ya da akrabalarda anksiyete bozukluğu riski de yükselmektedir. Bunun nedeni ise genetik geçiş bu rahatsızlıkta mümkündür.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir
- Kişi kendini gergin, huzursuz, panik halinde hissetmekte
- Nefes darlığı, ağız kuruluğu gibi durumların yaşanması
- Kötü bir şey olacak hissi yaşama
- Kalp atışlarında yaşanan aşırı hızlanma
- Aşırı terleme
- Ellerde titreme durumu
- Odaklanma, konsantrasyon eksikliği
- Hazımsızlık problemi
- Kaygı duymayı tetikleyecek etkilerden kaçınma durumu
- Uyku problemlerinin yaşanması
Anksiyete Bozukluğunda Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Anksiyete bozukluğunun belirtilerini azaltabilmek için ve rahatsızlığın yönetilebilmesi için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ancak anksiyete de bu yaygın iki tedavi yöntemi psikoterapi ve ilaç kullanımıdır. Hangi tedavi yönteminin daha iyi tepki verdiğini, deneme-yanılma yoluyla tespit edilebilmektedir.
- Psikoterapi
- Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
- İlaç Tedavisi