Her tanesi 5 kalori içeren zeytini günlük 30 ila 40 adet tüketenlerin hastaneyle ve doktorla işinin olmayacağı uzmanlar tarafından belirtilse de hipertansiyonu ve obeziteyi tetikleyen ekmekle tüketilmesinin pek sağlıklı olmadığı söylenebilir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve içeriğindeki birçok antioksaidanla sağlığımıza sayısız şifaları olan zeytinin ekmekle birlikte tüketimi kalp krizi riskini de özellikle 40’lı yaşlardan sonra artırmaktadır. Bu nedenle özellikle kahvaltı sofralarında zeytin ve ekmek ikilisi her ne kadar damağa hitap etse de zeytinin ekmeksiz tüketimine dikkat etmek gerekiyor.
Sağlıklı ve dengeli beslenerek ömür boyu sağlıklı bir yaşamın püf noktalarından biri olan zeytinle birlikte tüketilen ekmeğin sağlığımızı tehdit ettiğinin bilincinde olarak zeytinin yanına ekmeği kesinlikle yaklaştırmamak gerekiyor.
Toplum içerisinde zeytinin kilo aldırdığına dair yanlış bir algı oluştuğu için bu makalemizde ‘Zeytin ekmek kilo aldırır mı?’ başlığı altında sizlerle beraber olarak dikkatinizi kilo aldıranın zeytin değil, ekmek olduğuna çekmeye çalışacağız.
Ayrıca zeytinin ölçülü ve tek başına tüketimi uzun süre tokluk hissi verdiği gibi vücuttaki yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Zeytinin içeriğinde zeytinyağı olduğundan tüketiminde aşırıya kaçılması kilo almak için yeterli bir nedendir. Bir de buna ekmek eşlik ederse kilo almak zaten kaçınılmaz hale gelecektir. Zeytini yağlarından arındırarak kalori değerini düşürmek için tüketmeden önceki gece suda bekletmek yeterlidir.
Diyet yapanlar ile formunu korumak isteyenler ise hem kalorisi, hem de yağ oranı düşük olan yeşil zeytini tercih etmelidir.
Zeytin Kaç Kalori başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz:
İçerik Başlıkları
Zeytin Günde Ne Kadar Tüketilmeli?
Genellikle kahvaltılarda bir çeşit olarak tükettiğimiz zeytini gün içerisinde salatalarda ve ara öğünlerde de tüketebiliriz. Uzmanlar sağlığa birçok faydası olan zeytinin günlük en az bir avuç tüketilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Ayrıca yediğiniz zeytinleri vücudunuzun daha rahat sindirmesi için üzerine limon sıkarak tüketmeniz sağlığa daha faydalıdır.
‘Zeytin günde ne kadar tüketilmeli?’ sorusunun yanıtı zeytinin temel besin kaynaklarımızdan biri olmasından dolayı bilinmesi ve bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Uzmanlar, az tuzlu zeytinden bir insanın günlük en az 5 adet tüketmesi gerektiğini söylüyor. Zeytinin düzenli olarak tüketilmesi birçok ciddi hastalığa yakalanma riskini düşürüyor. Şimdi zeytinin sağlığa olan faydalarına birlikte göz atalım.
Zeytin Faydaları
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sağlığa olan faydalarından dolayı mutlaka tüketilmesi gerektiğini tavsiye ettiği zeytin günümüzde de kahvaltı sofralarından eksik olmayan besin maddeleri arasında yer almaktadır. İçeriğindeki zengin besin değerleriyle vücudumuzu besleyen ve tarihten günümüze kadar en önemli besin maddelerimiz arasında yer alan zeytinin faydaları saymakla bitmiyor. İşte zeytinin sağlığa olan o faydaları;
- Mide ağrılarının şiddetini azaltmak için günlük 3-5 tane zeytin tüketilmesi yeterli olacaktır.
- Sindirimi rahatlatır. Mide iltihabına yol açan H. pylori’nin büyümesini zeytinin içeriğindeki fenolik bileşikler durdurur.
- Kolon kanseri riskini ciddi seviyelerde düşürür.
- Yüksek kolesterolün düşmesinde önemli bir yardımcıdır.
- Kan yapıcı özelliği vardır.
- İçeriğindeki güçlü antioksidanlar sayesinde vücudumuzdaki toksinleri dışarı atarak zehirlenmelere karşı çok ciddi koruma sağlar.
- Uzun süre tokluk hissi verdiği için diyet yapanların imdadına yetişir.
- Cilt onarımını ve hücre yenilenmesini destekler. Bu özellikleri ile yaşlanma belirtilerini geciktirici etkisi vardır.
- İltihabın yol açtığı oksidatif stresi azaltarak hayati organlardaki dokuları tedavisi mümkün olmayan hasarlardan korur.
- Bilişsel düşüş riskini azalttığından özellikle Alzheimer rahatsızlığına karşı korur.
- Kalp krizinin en önemli nedeni serbest radikaller tarafından okside edilen kan damarlarının hasar görmesi ve atardamarlarda yağ birikmesidir. Siyah zeytinin içeriğindeki güçlü antioksidanlar ise kolesterolün neden olduğu bu oksidasyonu önleyerek hem kalp rahatsızlıklarında, hem de kalp krizinde riski düşürür. Zeytinin içeriğindeki yağlar ise ateroskleroz riskini düşüren ve iyi kolesterolü yükselten yağlardan oluşur.
- Günlük tavsiye edilen A vitamini miktarının yüzde 10’u karşılamak için bir bardak siyah zeytin tüketmek yeterlidir. Bu vücut tarafından retinal forma dönüştürüldüğü zaman göz sağlığına çok ciddi katkı sağlar. Gözün aydınlığı ve karanlığı ayırt etmesine yardımcı olarak daha iyi bir gece görüşü sağlar. Yine maküler dejenerasyon, katarakt, glokom ve yaşla birlikte görülen göz rahatsızlıklarında riski düşürür.
- Zeytinin içeriğindeki fenolik bileşiklerin çeşitli kanser türlerini önlediği ve tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca zeytindeki terpenoidler ile skualenin içeriğinde antikanser etkiye sahip bileşenler vardır.
- İltihaplanma ve iltihaplanmanın neden olduğu rahatsızlıklara karşı korur.
- Osteoporoz semptomlarını azaltmasının yanı sıra kemiklerin oluşumuna ve korunmasına ciddi katkı sağlar. Kemik kaybının önlenmesinde de ciddi etkisi vardır.
Çok Zeytin Yemek Zararlı mı?
Sağlığa en faydalı gıdaların dahi fazla tüketilmesi sağlığa zarar verebilir. Bu nedenle ‘Çok zeytin yemek zararlı mı?’ sorusuna zeytini çok sevenleri üzecekte olsak zararsız yanıtını veremeyeceğiz. Zeytinin aşırı tüketilmesi sindirim sisteminde sağlık problemlerine yol açarak ishali tetikleyebilir.
Mideye en faydalı besinler arasında yer alan zeytinin aşırı tüketilmesi midede bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Bu rahatsızlıklar içerisinde mide ekşimesi ön plana çıkmaktadır.
Alerjik rahatsızlıkları olanların zeytini ya hiç tüketmemesi ya da çok az tüketmesi gerekir. Hatta zeytin polenlerine karşı alerjisi olanların hiç tüketmemesi gerekir. Yine bir çocuk ya da bebeğin alerjisinin olup olmadığı bilinmeden zeytin verilmemelidir.
Günlük 7 adet zeytin tüketmenin ideal olduğu günümüzde birçok doktor tarafından tavsiye edilmektedir.