İçerik Başlıkları
Protein Fazlalığı Ne Gibi Sonuçlara Yol Açar
Fazla protein tüketmek, idrarla kalsiyum atımını da arttırarak böbreklerde taş oluşumu riskini arttırabilmektedir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir, böbreklerin erken yaşlanmasına ve işlevinin bozulmasına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda eklemlerde gut hastalığına neden olabilmektedir.
Protein Tüketmek Kilo Aldırır Mı ?
Gün içerisinde protein ağırlıklı bir diyet programı ile besleniyor olmak ve ek olarak da protein tozu kullanılıyorsa bu durumda protein vücuttaki yağ oranını arttırarak kilo alımına neden olabilmektedir. Aynı zamanda kullanılan protein tozunun kalitesi de büyük bir önem taşımaktadır.
Fazla Protein Tüketmenin Zararları Nelerdir
- Yaşlanmayı hızlandırmaktadır
- Kanser riskini arttırıyor
- Kemik erimesi riskini arttırıyor
- Depresyon ve stres gibi durumların oluşma riskini arttırıyor
- Karbonhidrat açlığına neden olabilmektedir
- Böbrek hastalıklarını tetikliyor
- Kolonu olumsuz etkiliyor
- Kilo alımına yol açıyor
Bir İnsanın Günlük Protein Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır
Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle sağlıklı bir bireyde günlük protein ihtiyacı kilo başına 0,8 ila 1 gram olarak hesaplanmaktadır. Buna göre örnek vermek gerekirse 60 kg bir kişi için yaklaşık olarak alması gereken günlük protein ihtiyacı 48 ila 60 gram olması gerekmektedir.
Yüksek Protein ile Zayıflama Diyeti Riski
Karbonhidratları daha az tüketmek kilo vermek isteyen bireyler için genelde ilk aklına gelen çözümdür. Son yıllarda oldukça yaygın olan düşük karbonhidratlı diyet modası bu noktada oldukça popüler hale gelmektedir. Fakat dengeli bir beslenme programı içersin de protein kadar karbonhidrat ve yağ da vücudumuz için büyük önem taşımaktadır.
Protein ağırlıklı diyetler daha rahat kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Yine de diyetin genel planlaması için çok dengeli bir planlama gerekmektedir. Bunun nedeni ise proteinler aynı zamanda yağ ve kolesterol içermektedir. Kilo vermeye çalışırken böbrek, karaciğer ve damarlarınızın daha fazla zarar görme riskini arttırmamanız gerekmektedir.
Protein seçimi yaparken yağsız olanları seçmek çok mantıklıdır. En iyi protein kaynağına örnek vermek gerekirsek : balık, yağsız süt ürünleri, yağsız etler olarak örneklendirebiliriz. Ancak bu besinleri kızartıyorsanız lezzet ile birlikte yağ oranlarının artmasını da sağlamış oluyorsunuz.
Proteini aşırı yüksek diyetler ile ilgili yapılan araştırmalarda çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmalarda günlük alınan kalorisinin %60’ı yağsız proteinlerden sağlandığında tansiyon, LDL (kötü) kolesterolü ve trigliserit değerlerinde düşme saptanmış ancak diğer araştırmalarda ise proteini yüksek diyetlerde uzun süre uygulama sonucunda karaciğer sağlığı ve kemik erimesi açısından riskli olabileceği de öngörülmektedir.
Protein ile Kilo Vermek Neden Daha Kolay
Vücudumuz yüksek proteinli besinleri sindirmek, metabolize etmek ve kullanmak için daha fazla çaba harcamaktadır. Bu durumda daha fazla kalorileri yanmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda minenizi terk etmek için daha uzun bir zaman ihtiyaç duymaktadır. Böylece sizlere daha uzun süre tokluk hissi yaratır.