Vücuttaki Fazla Yağ Zararlı Mı

Vücuttaki Fazla Yağ Zararlı Mı
Vücuttaki Fazla Yağ Zararlı Mı

Vücuttaki Fazla Yağ Oranının Zararları Nelerdir

Genç ve ince bir görünüme sahip olmak bir yana, yakmaya çalıştığımız yağlarımız aslında sağlığımız açısından büyük bir önem taşımaktadır. Yağlarımız, vücut ısısını düzenlemeye yardımcı oluyor, darbelere ve kemik kırıklarına karşı korumada önemli rol oynuyor, bazı vitaminlerin depolanmasını sağlar.

Sağlığımız için yağ dokusu çok önemlidir fakat bu yağ dokusunun da bir miktarı vardır. Vücutta yağ oranının kadınlarda %30’dan, erkeklerde ise %25’den fazla olmaması gerekmektedir aksi halde ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.

İdeal yağ oranı kadar, yağın toplandığı vücut bölgesi de önemlidir. Bel çevresindeki yağlanma risklidir. Çünkü insülin direnci gelişebilir, diyabete eğilim başlayabilir. Aynı zamanda karın bölgesindeki yağlanmalarda reflü sık görülen rahatsızlıklardan biridir.

Basen bölgesi genişliği olanlarda da genellikle östrojen dengesizliği görülmektedir ve adet dönemlerinde de düzensizlikler meydana gelmektedir. Uzmanlar tarafından kadınlarda kalça ve basen, erkeklerde ise karın bölgesindeki yağları yakmanın daha zor olduğu vurgulanmaktadır.

Fazla yağ oranının zararları olduğu gibi düşük vücut yağının da riskleri bulunmaktadır. Peki “Düşük Vücut Yağının Zararları Nelerdir” gibi benzeri merak ettiğiniz sorularınızın cevabını sizlerle https://sporvebeslenme.com/dusuk-vucut-yagi-riskli-mi/ makalemizde paylaştık. Bir göz atmanızı öneririz.

Yağlanmaya Yol Açan Faktörler Nelerdir
Yağlanmaya Yol Açan Faktörler Nelerdir

Yağlanmaya Yol Açan Faktörler Nelerdir

  • Sağlıksız beslenme, aşırı yağlı ve karbonhidrattan zengin gıdaların tüketilmesi, alkol, şekerli içecekler, şekerli besinler, cips gibi abur cubur tüketiminin fazla olması yağlanmaya neden olacaktır.
  • Hareketsizlik, fazla kiloların ve yağların başlıca sebeplerinden biridir. Her gün düzenli olarak 20-30 dakika arası yürüyüş yapmak vücuttaki yağların azalmasında etkili olacaktır.
  • Genetik etkenler, kilo alımı ve yağ miktarının fazla olmasında büyük bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte yaş, cinsiyet, ve hormonal etkiler de kilo alımını kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda menopoz dönemi de yağ oranının artmasını sağlamaktadır.
  • Psikolojik sebepler de kilo alımını yöneten nedenlerden biridir. Yalnızlık ve mutsuzluk hissiyle sürekli bir şeyler atıştırmak kilo artışına ve yağ oranının artmasına neden olacaktır.
  • Bazı metabolik rahatsızlıklar sonucunda da kilo artışı olabilmektedir. Tiroid bezi az çalıştığında vücut kalori harcayamadığından dolayı kilo artışına da neden olmaktadır.
Yağlar Fazla Alındığında Ne Olur
Yağlar Fazla Alındığında Ne Olur

Yağlar Fazla Alındığında Ne Olur

Vücutta fazla alınan karbonhidrat ve proteinler yağa dönüştürülerek depolanmaktadır. Aşırı yağlı besinler tüketmek, damarlarda tıkanmalara yol açabilmektedir. Sonuç olarak kalp hastalıkları ve dolaşım bozuklukları meydan gelmektedir.

Yağların Vücuda Katkısı Nelerdir
Yağların Vücuda Katkısı Nelerdir

Yağların Vücuda Katkısı Nelerdir

Yağlar, vücudun enerji ihtiyacıyla birlikte A, D, E ve K vitaminleri gibi emilimini sağlar. Karbonhidratlarla alınamayan enerji ihtiyacında devreye girmektedir. Vücutta üretilemeyen yağ asitlerinin alınmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda büyüme ve gelişmeyi de etkilemektedir.

Yağ Oranı Kadınlarda Kaç Olmalı
Yağ Oranı Kadınlarda Kaç Olmalı

Yağ Oranı Kadınlarda Kaç Olmalı

Sağlıklı bir vücudun yağ oranı ne olmalıdır ? diye sorduğumuzda uzmanlar tarafından sağlıklı bir yağ oranı kadınlarda %23, erkekler de ise %15 oranında  olması gerektiği belirtilmiştir. Sağlıklı yağ oranını belirleten bir diğer faktör ise yaştır. Yaş geçtikçe vücuttaki yağ oranı da belirli bir seviyede artması normaldir. Bunun sebebi ise yaşlanma sürecinin bir parçası olmasıdır.

Yağların Vücuda Zararları Nelerdir
Yağların Vücuda Zararları Nelerdir

Yağların Vücuda Zararları Nelerdir

İnsan sağlığı açısından zararlı olan trans yağ, bitkisel yağa “hidrojenasyon” olarak adlandırılan bir işlemle “hidrojen”  eklenmesiyle elde edilen yağdır. Hidrojen eklenen yağlar kötü kolesterolü yükseltmektedir. Bu durum da kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.