Günümüzde birçok hastalığın altında kaygı bozukluğu, stres ve diğer etkenler yatmaktadır. Bu hastalıkların üstesinden rahatlıkla gelebilmek için bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Vertigo da bu hastalıklardan bir tanesidir.
Zaman zaman ani baş dönmesi yaşayanlar, tedavi olmak için sağlık kuruluşlarına müracaat ettiğinde yaşanan baş dönmesinin nedeni için herhangi bir sebep belirtemeyebilir. Herhangi bir neden olmadığı takdirde süreklilik arz eden şiddetli baş dönmesi ve birlikte seyreden şiddetli baş ağrısı koca bir günü kabusa çevirebilir. İnsanı strese sokan bu şiddetli baş dönmesi ve baş ağrısı dinlenmeye rağmen geçmiyorsa, üzerinde durulması gereken sağlık problemleri olduğu anlamına gelmektedir.
Aniden görülen şiddetli baş dönmesi ve baş ağrısına neden olan ‘Vertigoya ne iyi gelir?’ Vertigo ile birlikte baş dönmesi ve baş ağrısının yanı sıra kusma ve bulantıda görülebilir. Ani ataklar şeklinde kendisini gösteren vertigo ile ilgili detaylı bilgiye bu yazımızda ulaşabilirsiniz.
Baş dönmesi ve baş ağrısı ile de karıştırılabilen bir hastalıktır vertigo. Bu konudaki yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz –> Baş ağrısına ne iyi gelir
İçerik Başlıkları
Vertigo Nedir?
Vertigo genellikle tek başına seyreden bir rahatsızlık iken, bazı hastalarda ise bir başka sağlık probleminin belirtisi olabilmektedir. ‘Vertigo nedir?’ sorusuna kısa bir yanıt verilecek olursa baş dönmesi rahatsızlığı denilebilir. Vertigo rahatsızlığının nedeni iç kulak ve beyin sisteminde oluşan hasardır. Vertigo ataklarına maruz kalan kişi, uzun süreli olarak baş dönmesi ve baş ağrısı yaşamaktadır. Sık sık yaşanan vertigo atakları kısa süreli olsa dahi yaşam kalitesini düşürmektedir. Vertigo teşhisi konurken fiziksel muayenenin yanı sıra sinir sistemi ile alakalı testlerde istenmektedir. Vertigo tanısının tek bir muayene ile konması mümkün değildir. Vertigo rahatsızlığının sadece baş dönmesi olarak değerlendirilmemesi gerekir. Vertigo rahatsızlığının neden olduğu baş dönmesinde etrafta bulunan eşyalar ve cisimlerde dönmektedir.
İki farklı türü bulunan vertigo, her insanda farklı seyredebilmektedir. İç kulak ile vestibüler sinirlerdeki hasarın neden olduğu vertigo türüne periferik vertigo denilmektedir. Beyincikten başlayan problemlerin neden olduğu vertigo türüne ise merkezi vertigo adı verilir.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Baş dönmesi problemini günümüzde neredeyse herkes yaşamaktadır. Peki, günlük yaşam içerisinde görülen bu baş dönmelerinden daha farklı belirtilerle kendisini gösteren ‘Vertigo belirtileri nelerdir?’ İşte vertigonun o merak edilen belirtileri;
- Konuşmada zorlanma
- Uzun süreli ve şiddetli baş dönmesi
- Kusma
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Görme bozukluğunun yanı sıra her şeyi çift görmeye başlama
- Yürüme esnasında düşme korkusu yaşama
- Ellerin ve kolların kontrol edilememesi
- Şiddetli baş ağrısı
- Gerginlik hissi
- Vücutta uyuşma ve karıncalanma hissi
- Etraftaki eşyaların ve cisimlerin hareket ettiği hissi
Evde Vertigo Testi Nasıl Yapılır?
Vertigo olunup olunmadığı evde yapılacak vertigo testi ile anlaşılabilir. Peki, ‘Evde vertigo testi nasıl yapılır?’ İşte yanıtı;
Odanın içerisinde kendi etrafında 3 tur dönüldükten sonra dik vaziyette durulmaya çalışılmalıdır. Dik vaziyette durulduğu esnada etrafta bulunan cisimler dönüyor hissediliyorsa vertigo olma ihtimali oldukça yüksektir. Vertigo testi oturma esnasında da yapılabilir. Baş öne eğildikten sonra baş daire çizilir gibi döndürülür. Bu hareketin ardından etraftaki eşyalar hareket ediyormuş hissi oluşursa, iç kulak organlarında problem olma ihtimali oldukça yüksek olduğu gibi denge sorunları nedeniyle vertigo görülebilir.
Vertigo Neden Olur?
Vücudun dengesinin sağlanmasında iç kulaktaki denge organları oldukça önemli bir rol üstlenmektedir. İç kulaktaki bu denge organları dik durarak kontrollü hareket edilmesini sağlamaktadır. Bu denge organları, işitme organlarının çok yakınında bulunmaktadır. Her iki kulağın etrafında labirent olarak adlandırılan bir yapı bulunmaktadır. Bu organların herhangi bir dokusu hasar gördüğü takdirde vertigo rahatsızlığı kendisini gösterir. Denge organları, dengede kalma görevini yerine getiremediğinde şiddetli baş dönmesi görülür ki bu da yaşam kalitesini düşürmektedir. Peki, ‘Vertigo neden olur?’ Vertigoyu tetikleyen nedenler şöyle sıralanabilir;
- Kulağın içindeki kristallerin yerinden oynaması vertigo rahatsızlığının en önemli nedenidir.
- İç kulaktaki sıvı miktarı da vertigoya neden olan diğer bir etkendir. İç kulaktaki sıvı normalden daha fazla salgılanırsa vertigoyla karşı karşıya kalınması kaçınılmaz hale gelir.
- Dış etkenlerden dolayı virüs enfekte olması da denge merkezinin sarsılmasına neden olabilmektedir. Bu durumda vertigonun en ciddi nedenleri arasında gösterilmektedir.
- Yemeklere aşırı miktarda tuz ilave edilmesi vertigo riskini yükseltmektedir.
- Vücudun susuz kalması da kişiyi vertigoya eğilimli hale getirmektedir. Bu nedenle çok az su içerek vücudun günlük su gereksinimini karşılayamayanlar vertigo açısından yüksek risk altındadır.
- Alkol ve sigara tüketimi de vertigonun en yaygın görülen nedenleri arasında gösterilmektedir.
Vertigoya Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Vertigonun etkilerini daha hafif hissetmek için bitkisel tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir. Vertigo rahatsızlığı olanlar için vertigo bitkisel tedavi yöntemleri hakkında şunlar söylenebilir;
Zencefil
Vertigonun neden olduğu şiddetli baş dönmesinin ve baş ağrısının hafiflemesinde zencefil en etkili bitkiler arasında yer almaktadır. Taze zencefilin kaynatılmasıyla veya hazır zencefil çayıyla hazırlanacak olan zencefil çayı gün içerisinde içilirse, baş dönmesi ve baş ağrısından bir süreliğine kurtulmak mümkün hale gelir.
Elma Sirkesi
Doğal bir ağrı kesici olan elma sirkesi her hastalığa şifa olmaktadır. Vertigonun neden olduğu şiddetli baş dönmesini ve baş ağrısını bir kaşık elma sirkesiyle dindirmek mümkündür. Baş dönmesi yaşandığı esnada 1 kaşık elma sirkesiyle 2 kaşık bal iyice karıştırılarak içilirse, şiddetli baş dönmesi hissi hafifleyecektir.
Badem
Ağrı kesici özelliği olan badem, tansiyonu da dengelemektedir. Vertigo atakları yaşandığı zaman badem tozu ile hazırlanan sıcak su içilirse baş dönmesi geçecektir.
Bektaşi Üzümü
Bugüne kadar yapılan araştırmalar sayesinde Bektaşi üzümünün baş dönmesini dindirdiği tespit edilmiştir. Bektaşi üzümünün bu özelliği vertigonun neden olduğu şiddetli baş dönmesini de geçirmektedir. Aktardan alınan Bektaşi üzümü tohumu evin bir köşesinde muhafaza edilmelidir. Baş dönmesi hissedildiği anlarda 1 bardak sıcak suyun içerisine 1 çay kaşığı kadar Bektaşi üzümü tohumu ilave edilerek bir süre dinlenmeye bırakılır. Daha sonra bu su süzülerek içilmelidir.
Kereviz Suyu
Baş dönmesine son vermede kereviz suyu çok etkilidir. 1 tane kereviz robottan geçirildikten sonra suyu süzülmelidir. Arzu edildiği takdirde üstüne bir miktar su ilave edilerek kereviz suyu içilmelidir. Kereviz suyu vücudun genel sağlığına da çok iyi gelmektedir. Ayrıca kereviz suyu baş dönmesine uzun süre çare olacaktır.
Vertigo Olanların Tüketmesi ve Tüketmemesi Gereken Besinler
Vertigo olanların iyileşme süreçlerini hızlandırmaları için beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu da vertigo hastalarının beslenme programlarını değiştirmelerini zorunlu kılmaktadır. Vertigoyu en fazla sağlıksız ve dengesiz beslenme tetiklemektedir. Bu nedenle vertigo hastalarına, sağlıklı ve dengeli beslenme tavsiye edilmektedir. Vertigo olanların tüketmesi ve tüketmemesi gereken besinler hakkında kesinlikle bilgi sahibi olunmalıdır.
Vertigo hastalarının tüketmeyi ihmal etmemesi gereken besinler şu şekildedir;
- Sabah kahvaltısında yumurta
- Tüketilen besinlerin doğal ve organik olması
- Badem
- Fındık
- Ceviz
- Süt
- Fıstık
- Yoğurt
- Ayran
- Et ve balık türleri
- Gün içerisinde bol su içilmesi
Vertigo hastalarının tüketmemesi gereken besinler ise şu şekildedir;
- Tuzlu besinler
- Yemeklere sofrada tuz katılması
- Dondurulmuş olarak satışa sunulan hazır besinler
- Kafein barındıran kahve ve çay