Turp Faydaları Nelerdir – Turp Kaç Kalori

turp faydaları nelerdir
turp faydaları nelerdir

Lif bakımından çok zengin olan turp, içeriğinde bol miktarda barındırdığı antioksidan maddeler ve C vitamini sayesinde birçok derde deva olmaktadır.

❗️Roma ve Helenistik dönemlerde en fazla tüketilen sebzelerden biri olan turptan eski Mısır yazıtlarında da bahsedilmektedir. 

Her mevsim sofralardan eksik edilmemesi gereken turpun çorbası oldukça besleyici iken, salatası yapılarak ana yemeğin yanında da bolca tüketilmektedir. İnsan sağlığı için oldukça şifalı turp, neredeyse her damak zevkine hitap ettiği için sevilerek tüketilen sebzelerden biridir. Turp A, B6, C, E ve K vitaminleri bakımından en zengin sebzeler arasında yer almaktadır. turpun siyah, beyaz ve kırmızı olmaz üzere üç çeşidi bulunmaktadır. Siyah turp öksürüğün doğal ilacı iken, Japon turpu da denilen beyaz turp eklem ve romatizma ağrılarının dinmesinde oldukça etkilidir. İçeriğinde yağ barındırmayan ve kalori değeri oldukça düşük olan kırmızı turp ise diyetlerde bolca tüketilmektedir.

Turpun sağlığa en önemli faydaları arasında kalp sağlığını desteklemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanserle mücadele etmesi, kemik erimesini engellemesi ve yaşlanmayı geciktirmesi yer almaktadır. Bu yazımızda ‘Turpun sağlığa faydaları nelerdir?’ sorusunun yanıtına yer verdik.

Turp Türleri Nelerdir?

Siyah Turp

Halkın kara turp dediği siyah turpun rengi siyah olsa da içi diğer turp türleri gibi beyaz etlidir. Karaciğerde zamanla oluşan tahribatları azaltan siyah turp, karaciğer dostu bir besin olarak bilinmektedir. Kandaki kolesterol seviyesi yüksek olanlar, kolesterolü dengeleyen siyah turpu düzenli olarak tüketmelidir. Sindirim sisteminin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olan ve sindirim sisteminin sağlığını koruyan siyah turp, sindirim sisteminde yaşanan sağlık problemlerine çok iyi gelmektedir. C vitamini bakımından çok zengin olduğu için grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi sağlık problemlerinde iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Beyin sağlığını da destekleyen siyah turp, beyin fonksiyonlarını düzenlemektedir.

Siyah Turp Faydaları Nelerdir

Beyaz Turp

İçi gibi dışı da beyaz renkte olan bu turpa Japon turpu da denilmektedir. Boyut olarak diğer turp türlerine göre daha uzun olan beyaz turpun tadı da biraz farklıdır. Bakteri ve mikroplara karşı bir kalkan görevi görerek vücudu savunan beyaz turp, vücuttaki mikropları öldürmektedir. Kanserli hücrelerle etkili bir şekilde savaşan ve vücut direncini artıran beyaz turp için uzmanlar tarafından kanserin baş düşmanı ifadesi kullanılmaktadır. Beyaz turpun sağlığa en önemli faydaları arasında saç ve cilt sağlığını desteklemesi de yer almaktadır.

Kırmızı Turp

Ülkemizde de en fazla tüketilen turp türü olan kırmızı turpun özellikle yaz mevsiminde tüketilmesi gerekmektedir. Çünkü kırmızı turp vücuttaki fazla ısıyı aldığı için yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarında rahatlatmaktadır. İçeriğinde bol miktarda lif barındıran ve vitamin bakımından çok zengin olan kırmızı turp, boğaz ağrılarına çok iyi geldiği gibi vücudu da toksin gibi zararlı maddelerden temizleyerek vücudun genel sağlığını desteklemektedir.

Turp Kaç Kalori

İçeriğinde B2 ve C vitaminini bol miktarda barındıran, bakır, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve folik asit mineralleri bakımından çok zengin olan turpun kalori değerlerinin önemli bir kısmını karbonhidratlar oluşturmaktadır. 65 gram gelen küçük boy turp 10  kalori içerirken, 100 gram gelen orta boy turp 16 kalori, 135 gram gelen büyük boy turp ise 22 kalori içermektedir.

turp kaç kalori
turp kaç kalori

Turpun kalori değerlerinin yüzde 80’ini karbonhidratlar, yüzde 5’ini yağlar ve yüzde 15’ini proteinler oluşturmaktadır.

100 gram gelen turpun besin değerleri ise şu şekildedir;

  • Karbonhidrat – 3,95 gram
  • Yağ – 0,11 gram
  • Protein – 0,78 gram
  • Lif – 1,7 gram
  • Sodyum – 45 mg
  • Potasyum – 271 mg
  • Kalsiyum – 25 mg
  • A vitamini – 7 iu
  • C vitamini – 14,9 mg
  • Demir minerali – 0,35 gram

Turpun Faydaları Nelerdir

Kırmızı kan hücrelerindeki hasarın kontrol altına alınmasına yardımcı olan kırmızı turp, aynı zamanda kandaki oksijen miktarını artırmaktadır.

Kalp sağlığını destekleyen kırmızı turp, kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğu gibi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini içeriğindeki antosiyonin maddesi sayesinde düşürmektedir. Yine kırmızı turp flavonoid ve folik asit bakımından oldukça zengindir.

turpun faydaları nedir
turpun faydaları nedir

C vitamini bakımından narenciye ürünleri kadar zengin olan kırmızı turp, özellikle kış mevsiminde yaygın görülen soğuk algınlığından koruduğu gibi kıkırdağın oluşumunu gerçekleştiren kolajeni üretmektedir.

Yüksek tansiyonu düşüren potasyum minerali bakımından çok zengin olan kırmızı turp, kan basıncını kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.

İnsanın canı atıştırmalık çektiği zaman çiğneme duygusunun tatmin edilmesine yardımcı olan turp, diyet öğünlerinin de vazgeçilmez besin maddeleri arasında yer almaktadır. kan şekerine herhangi bir etkisi olmayan turp, uzun süre tokluk hissi vermektedir. Yine mide bulantısı hissinin geçmesinde de oldukça etkilidir.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için uzmanlar tarafından düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilen turp, öksürüğün kesilmesinde de oldukça etkilidir.

Besin değerleri oldukça yüksek olan turp, A, B6, C, E ve K vitaminleri bakımından çok zengin olmasının yanı sıra potasyum, çinko, bakır, demir, magnezyum, kalsiyum ve manganez minerallerini de bol miktarda içeriğinde barındırmaktadır. Turpun içeriğindeki antioksidan maddeler ve lifte vücudun genel sağlığını korumaktadır.

Turpun günlük tüketilmesi cilt kurumasını engellediği gibi cildi sivilcelerden ve sivilcelerin neden olduğu kızarıklıktan korumaktadır. Ayrıca saç sağlığını da destekleyen turp suyu, saçlardaki kepeklenmeye ve dökülmeye son vermektedir.

Vücuttaki iyot eksikliği guatr denilen sağlık probleminin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. içeriğinde bol miktarda iyot barındıran turp ise tiroit rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürmektedir.

Sülfürlü bileşikleri içeriğinde bol miktarda barındıran turp, safra ve karaciğer sağlığının korunmasında oldukça etkilidir. Turp aynı zamanda kanserden de etkili bir şekilde korumaktadır. Özellikle pankreas, kolon ve meme kanserine yakalanma riskini düşürmektedir.

Turp içeriğindeki yüksek lif oranıyla sindirim ve boşaltım sisteminin düzenli işlemesine yardımcı olmaktadır.

İçeriğindeki folik asit sayesinde hamilelik sürecinde düşük riskini azalttığı gibi vücudun kırmızı kan hücresi üretmesine yardımcı olarak anemi yani kansızlık rahatsızlığından korumaktadır.

Gözde görülen bir sağlık problemi olan sarı nokta rahatsızlığına yakalanma riskini azaltmaktadır.

Astım, bronşit, akciğer enfeksiyonu gibi üst solunum hastalıklarının tedavi sürecini destekleyerek iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Turpun içeriğindeki fosfor minerali ise diş ve kemik sağlığının korunmasında oldukça etkilidir. Aynı zamanda halsizliğe çok iyi gelmektedir.

Fazla kilolarından kurtularak zayıflamak isteyenler, turp diyeti ile ideal kilolarına çok hızlı kavuşabilirler. Turp, aynı zamanda metabolizmanın hızlı çalışmasını destekleyerek zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Nefesi tazelediği gibi ağız içerisinde koku oluşmasını engellemektedir.

Nefes darlığına iyi gelmesi için bal ve sirke şerbetiyle karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Romatizmaya ve siyatiğe çok iyi gelmektedir.

Turp Otunun Faydaları Nelerdir?

Turp otunun içeriğindeki uçucu yağların sinir sisteminin sakinleşmesinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde insanı sakinleştirici etkiye sahiptir. Turp otu aynı zamanda insanı dinçleştirerek canlandırmaktadır.

Vücuttaki ağrıların dinmesinde turp otu bir ağrı kesici kadar etkilidir.

Uzun süre tokluk hissi verdiği için diyet sürecinde turp otu çok fazla tüketilmektedir.

İdrar söktürücü etkisi oldukça yüksek olduğundan turp otu tüketildiğinde vücutta su kaybına neden olmaması için bol su tüketilmesi tavsiye edilir.

Vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan turp otu cinsel gücü artırmaktadır.

Ağız içerisinde çıkan aft gibi yaraların tedavi sürecini desteklemektedir.

Turp Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Turp yaprağının içerisinde B6, B9, C ve E vitaminleri bol miktarda bulunduğu gibi çok sayıda minerali de içeriğinde barındırdığı için sağlığa oldukça faydalı bitkiler sınıfında yer almaktadır. Turp yaprağı özellikle kalsiyum bakımından çok zengindir. Bağırsaklardaki parazitlerin atılmasında ilaç kadar etkili olan turp yaprağı, ciltteki açık yaralara da çok iyi gelmektedir. Yine demir eksikliği problemi olanların turp yaprağını düzenli olarak tüketmesi önerilmektedir. Ayrıca midede sık görülen sağlık problemlerinden olan ülserin tedavi sürecini desteklemektedir.

Turp Suyunun Faydaları Nelerdir?

Turp suyunun içeriğindeki antioksidan maddeler karaciğerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğu gibi kanın temizlenmesinde de oldukça etkilidir.

Böbreklerinde sağlık problemi olanların, böbrek hastalıklarının tedavi sürecini destekleyen turp suyunu düzenli olarak tüketmesi uzmanlarca da tavsiye edilmektedir.

Cilt zamanla nem kaybına uğrayarak kuruyabilmektedir. Özellikle kış mevsiminin soğuk günlerinde cilt kuruluğu sık yaşanan sağlık problemleri arasında yer almaktadır. ciltte yaşanan bu nem kaybının önüne geçmek için turp suyu düzenli olarak tüketilmelidir.

Saçlarının aşırı döküldüğünden şikayet edenler ve bu nedenle kel kalmaktan korkanlar, saç dökülmesini azaltan turp suyunu tüketmeyi ihmal etmemelidir.

Turpun Sağlığa Zararları Nelerdir?

Turp içeriğindeki vitamin, mineral ve antioksidan maddeler sayesinde vücudu birçok hastalıktan korumaktadır. Bakteri ve mikroplara karşı vücut direncini artıran turp, iç organların sağlıklı çalışmasına da yardımcı olmaktadır. Ancak turpun sağlığa faydalarının yanı sıra zararları da olabilmektedir.

Peki, ‘Turpun sağlığa zararları nelerdir?’ İşte turpun sağlığa zararları;

Böbrek taşı düşürenlerin turpu tüketirken ölçülü olmaları ve az tüketmeleri önerilmektedir. Gaz sancısı problemi olanlar ile ishal problemi yaşayanların da turpu az ve ölçülü tüketmesi gerekmektedir. Çünkü bu tür sağlık problemleri yaşanıldığı zaman sindirim sisteminin hızlı çalışmaması gerekir. Turp ise içeriğindeki yüksek lif oranıyla sindirim sisteminin çalışmasını hızlandırmaktadır.

Midesinde açık ülser yarası, gastrit gibi problem yaşayanların ise turpu kesinlikle çiğ tüketmemeleri gerekir. Bu tür sağlık problemi yaşayanların turpu sadece pişirdikten sonra tüketmesi uzmanlar tarafından ısrarla ifade edilmektedir. Çünkü turp gaz yapmaktadır. Turp pişirilerek tüketildiğinde ise gaz yapıcı etkisini kaybetmektedir.

Turpun ishal yapıp yapmadığı da çok fazla araştırılmaktadır. Turpun ishal yapıcı etkisi bünyeden bünyeye değişmektedir. Bu nedenle turpun ishal yaptığını düşünenler, turp tüketirken ölçülü ve kontrollü olmaya çok dikkat etmelidir.

Turp Kilo Verdirir mi?

Turpun zayıflatıcı etkisinden faydalanabilmek için öncelikle doğru tüketilmesine çok dikkat edilmelidir. C vitamini bakımından çok zengin olan turp, içeriğinde bol miktarda lifte barındırmaktadır. Turpun içeriğindeki yüksek miktarda lif ise uzun süre tokluk hissi vermektedir. Kan şekerindeki düşüşü önlediği içinde acıkma hissini geciktirmektedir. Turpun ödem attırıcı ve idrar söktürücü etkisi ise kilo vermeyi hızlandırmaktadır. Turp, kabızlığa da çok iyi gelen sebzeler arasında yer almaktadır. Sinirleri yatıştırarak sakinleştirdiği için sinir ve stresten kaynaklı bir şeyler atıştırma isteğini önlemektedir. Metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olarak vücuttaki yağ yakımını hızlandırmaktadır.