İçerik Başlıkları
Somatizasyon Bozukluğu Neler Yapar
Somatizasyon bozukluğu olan kişiler, beden duyumlarına normal zamandan daha fazla odaklanmaktadırlar. Genel olarak ailelerinde bir önceki kuşakta da bu yapıya sahip büyükleri bulunmaktadırlar. Bunun nedeni ise genellikle altta yatan, ailesel de olabilmekte olan kaygı bozukluğu ya da depresyon söz konusudur.
Somatizasyon Bozukluğu Neden Olur
Somatizasyon bozukluğunun meydana gelmesinin en önemli sebeplerinden biride stres faktörüdür. Stresin fark edilmesi durumunda görmezden gelinmemesi ve o an içerisinde kişinin bir sorun yaratmıyormuş gibi görünmüyor olsa bile ileriki dönemlerde kendini somatik sıkıntılar olarak gösterebilmektedir. Bu nedenle tedavi dönemini ertelememekte fayda olacaktır.
Somatizasyon Bozukluğu Nedir
Somatizasyon bozukluğu nedir? Kısaca açıklamak gerekirse; somatizasyon bozukluğu, tıbbi olarak açıklanamamakta olan fiziksel/bedensel belirtilerin olduğu psikiyatrik bir hastalıktır. Bireye somatizasyon bozukluğu tanısı koyulabilmesi için bu rahatsızlıklarının iş, sosyal yaşantı, aile ortamı ve okul gibi pek çok önemli aktivitelerin ciddi anlamda olumsuz etkilenmesi gerekmektedir.
Somatik rahatsızlıklara sahip bireyler, bedenleri ve organları ile birlikte çeşitli şikayetlerde bulunmaktadırlar. Vücutlarında yanma hissi, sürekli yer değiştirmekte olan ağrılar, dillerinde farklı tatların olması ve arada bir kramplar meydana gelmesin durumlarından şikayet etmektedirler.
Somatizasyon bozukluğuna sahip bireylerin en önemli özelliklerinden biri de pek çok hekime gitmeleri, farklı farklı tanılar almaları ve farklı tedavi yöntemleri görmektedirler. Ancak bu tedaviler yakınma durumlarını durdurmamaktadırlar. Bu nedenle de somatizasyon bozukluğu olması tespit edilmesinde, birçok farklı ilaç tedavisi yönteminden kaynaklanmakta olan yan etkilerden dolayı problem yaşanabilmektedir.
Somatizasyon Belirtileri Nelerdir
Somatizasyon bozukluğu belirtileri nelerdir? Somatizasyon bozukluğunun belirtileri sık sık baş ağrıları, sırt ağrısı, karınla alakalı kramplar ve perlvise ait meydana gelen ağrılar. Diğer belirtiler ise eklemlerde, bacak ve kollarla birlikte göğüste de ağrı meydana gelmektedir.
- Karın ağrısı
- Bulantı
- Kusma nöbetleri
- Öğürmeler
- Karın şişmesi
- Fiziksel şikayetlerden dolayı toplumsal ve mesleki alanlarda problemler yaşama
- Ses kısılması
- Sağırlık
- Körlük
- Yutkunlukta zorlanma
- Adet bozukluğu / adet düzensizliği
- Gebelik esnasında aşırı kusmalar
- Cinsel isteğin azalması veya cinsel birleşme esnasında ağrı problemleri yaşanması
- Bedenin değişik bölgelerinde ağrılar ortaya çıkması
- Nefes darlığı
- Çarpıntı
- Göğüs ağrısı
- Baş dönmesi
Somatik Şikayetler Nelerdir
Somatik semptom bozukluğu (SSB), bireyde yorgunluk veya ağrı gibi fiziksek belirtiler ile karşılaşmasıyla aşırı derecede endişe duymasında meydana gelen bir hastalıktır. Bireyin günlük yaşantısını etkilemekte olan bu belirtilerle birlikte yoğun miktarda duygu ve düşünce beslemesi durumunda, aşırı davranışlar sergilemektedir.
Somatizasyon Bozukluğu Tedavi Yöntemi
Bilişsel-davranışçı psikoterapilerde, somatizasyon tedavisinde öncelik olarak kişilerin yaşamış olduğu semptomlarla ilgili negatif düşünceler ortaya çıkar ve bunların olumlu düşüncelerle değiştirmesi amaçlanmaktadır. Burada, birey belirtileri yaşamaya devam etmesiyle birlikte yorum yapma şekliyle değiştirecek kişinin daha az problem yaşamasını hedeflemektedir.
Tedavi yönteminde hedef olarak şikayetlerin tamamen ortadan kalkmasıdır. Bu bireylerin geçmiş dönemdeki travmatik deneyimleri ile psikoterapide çalışılması durumunda, belirtilerin kademe kademe azalması ve bir süre sonra da ortadan kalkması görülmektedir. EMDR yöntemi ile travma çalışmasını yapmak son derecede hızlı şekilde sonuca ulaşması sağlanmaktadır. Bu çalışma ile birlikte uygun ilaç tedavisi uygulanması döneminde daha hızlı işlenmesi görülmektedir.