Türk mutfağının en sevilen tatlıları arasında yer alan baklavanın bir çeşidi olan şöbiyet, damaklarda bıraktığı o müthiş lezzet ile sofralarda yer almaktadır. Şöbiyetin içerisine katılan malzemelerin aroması ve insanı cezbeden dilimleriyle gönüllerin padişahı baklava çeşitlerinden olan şöbiyeti tüketirken, damaklarda bıraktığı lezzetin büyüsüne kapılarak kalori değerlerini unutmamak gerekir.
İçeriğinde yüksek miktarda şeker barındırdığı için diyabet hastalarının tüketmekten kaçınması gereken şöbiyet, kalori değerleri yüksek baklava çeşitleri arasında yer almaktadır. Bazı baklava ustaları şöbiyeti yaparken arasına kaymak, bazı baklava ustaları da krema dolgusu kattığından, şöbiyetin zaten yüksek olan kalori değerleri daha da yükselmektedir.
Peki, dilimleri üçgen bohçaya benzeyen ve şerbetli bir tatlı olan şöbiyet kaç kalori? Çay ve kahve saatlerinin keyfine keyif katan şöbiyetin kalori ve besin değerleri ile şöbiyetin kilo aldırıp aldırmadığı bu yazıda tüm detaylarıyla inceledik.
İçerik Başlıkları
Şöbiyet Kaç Kalori
Şöbiyet, kalori değerleri yüksek bir baklava çeşidi olduğu için fazla kilolarından kurtulmak için diyet yapanların tüketmesi diyetisyenler tarafından tavsiye edilmemektedir. Zaten genellikle krema ya da kaymak dolgusuyla hazırlandığı için var olan kalori değerleri daha da yükselmektedir. Tek bir porsiyondan bir şey çıkmaz diyenler ise bir porsiyon şöbiyetin iki dilim tatlıya denk geldiğini asla unutmamalıdır.
Peki, ‘Şöbiyet kaç kalori?’ İşte lezzetiyle insanı adeta büyüleyen şöbiyetin kalori değerleri;
- 1 gram gelen şöbiyet 3 kalori değerindedir.
- 80 gram gelen 1 bohça dilim şöbiyet 261 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen şöbiyet 322 kalori değerindedir.
- 160 gram gelen 1 porsiyon 2 bohça dilim şöbiyet 522 kalori değerindedir.
Şöbiyetin kalori değerlerinin yüzde 45’ini karbonhidratlar, yüzde 50’sini yağlar ve yüzde 5’ini proteinler oluşturmaktadır.
Şöbiyet Besin Değeri (100 gram)
- 37,33 gram Karbonhidrat
- 18,23 gram Yağ
- 3,71 gram Protein
- 1 gram Lif
- 49 mg Kolesterol
- 285 mg Sodyum
- 56 mg Potasyum
Şöbiyet Kilo Aldırır mı?
Bir baklava türü olan şöbiyetin besin değerleri incelendiği zaman yüksek miktarda yağ ve karbonhidrat içerdiği rahatlıkla fark edilmektedir. Bu nedenle diyet yapanların ve sağlıklı beslenmeye dikkat edenlerin, vücutlarının yağ ve karbonhidrat gereksinimini daha sağlıklı besinler tüketerek karşılaması sağlıklı bir yaşam sürmeleri açısından büyük önem taşımaktadır.
Şöbiyet kilo aldırır mı? Şerbetli tatlılar, diyet yapanların ve sağlıklı beslenenlerin en büyük zaafları arasında yer almaktadır. Bu şerbetli tatlının adı şöbiyet olunca da insana daha bir cazip gelmektedir. Ancak fazla kilolarından kurtulmak isteyip de türlü işkencelere katlanarak diyet yapanların canı şöbiyet çektiği zaman şöbiyetin kalori ve besin değerlerini bir kez daha gözden geçirmesinde fayda vardır. İçeriğinde yağ ve şekeri barındıran şöbiyetin diyette tüketilmemesi gerektiği aşikâr olsa da aşağıdaki bilgileri de paylaşmak gerekiyor;
- Hamur ve şekerden yapılan şöbiyet tatlısının kilo aldırdığı herkes tarafından kabul edilmektedir.
- İçeriğindeki şeker oranı çok yüksek olduğu için diyabet hastaları şöbiyetten kesinlikle uzak durmalıdır.
- Diyet yapanlar ve sağlıklı beslenmeye dikkat edenler, bohça şeklinde dilimlenen tek bir tane şöbiyetin 261 kalori değerinde olduğunu hiçbir zaman unutmamalıdır.
- Şöbiyetin çok sık aralıklarla tüketilmesi vücudun yağlanmasına neden olacağından kilo problemi yaşanması kaçınılmaz hale gelmektedir.
- Canı aşırı şöbiyet çekenler ise 1 dilim tüketebilirler. Ancak şöbiyetin tüketildiği gün günün hareketli geçmesine ve bol su tüketmeye dikkat edilmelidir.
Şöbiyetin Sağlığa Zararları Nelerdir?
Şöbiyet kan şekerini ani yükselttiği gibi anide düşürdüğünden dolayı gün içerisinde halsizlik ve uyuklama problemine neden olabilmektedir.
Tepside çok masum duran şöbiyetin aşırı tüketilmesi metabolik hastalıkları tetiklediği gibi kalp ve damar hastalıkları ile diyabet riskini de artırmaktadır.
‘Şöbiyetin sağlığa zararları nelerdir?’ sorusunun bir diğer yanıtı da kolajen dokuyu azalttığı için hücrelerin yaşlanmasını hızlandırmasıdır.
Şöbiyet şerbetli bir tatlı olduğu için sürekli tüketildiğinde beyin mutlulukla ilişkilendirerek bu tatlıya bağımlı hale gelebilir. Bu da şöbiyet tüketilmediği zaman depresyona girme riskini artırmaktadır.
Hafızayı olumsuz etkilemektedir.
Şeker aşırı tüketildiği zaman vücudun asiditesi artmaktadır. Bu da metabolizmayı yavaşlattığı gibi enfeksiyonlara yakalanma riskini artırmaktadır.