Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir

sivrisinek ısırığı kaşıntısına ne iyi gelir
sivrisinek ısırığı kaşıntısına ne iyi gelir

Küçük ve kısa ömürlü olmasına rağmeni özellikle de yaz mevsiminde oldukça fazla rahatsızlık veren etkiler meydana getiren sivrisinekler, dikkat edilmesi gereken kanatlı böcek grubundan hayvanlar olarak yer alır. Beslenme yollarıyla birlikte tercihi öncelik olarak çicek ve bitkileri su ve özleri olmasıyla birlikte özellikle de dişi sivrisinekler üreyebilmek için kana da ihtiyaç duymaktadırlar.

Kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi olumsuz durumlara neden olan sivrisinek ısırıklıkları, sıtma gibi çeşitli hastalıkların meydana gelmesinde oldukça etkilidir. Hekime başvurmadan önce, sivrisinek ısırmalarına karşı sistemik alerjinizin olup olmadığını da bilmeniz gerekir. Normal tepki vermekte olan bir metabolizma için, evde uygulayabileceğiniz kolay yöntemler ile birlikte ısırılan bölgenin kısa bir zaman içersinden kendiliğinden iyileşmesi yeterli olmaktadır. Peki, sivrisinek ısırığı kaşıntısına ne iyi gelir? Ayrıca sivrisinek ısırığına ne iyi gelir konu başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

İçerik Başlıkları

Sivrisinek Isırığı Alerjisi

Özellikle de alerjik bir yapıya sahip olan ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin etkisi daha fazla gösteren sivrisinek ısırığı alerjisi, böceğin konmuş olduğu yerdeki kanı emmesi esnasında derinin altına iğnesini yerleştirmesiyle ortaya çıkmaktadır. Sivrisineklerin farklı çeşitleri bulunmasıyla birlikte, tüm türlerde ortak olan özellik, sadece dişi olan sivrisineklerin ısırmış olduğu gerçeğidir. Sivrisineğin iğnesiyle birlikte tükürüğünde de 30 farklı çeşit protein bulunmaktadır ve vücudun alerjik reaksiyona geçirmesine neden olur. Bu reaksiyon sonucunda ise ısırılan yerde 2 ila 10 mm. büyüklüğünde olan, etrafında kızarıklık ve zaman zaman üzeri su ile toplanmış şişlikler meydana gelmektedir. Isırıkların meydana çıkarmış olduğu şişlik ve kızarıklıklar yaklaşık 36 saat içerisinde kaybolabilmektedir. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde ise bu zaman uzayabilmekte ve alerjik reaksiyonlar daha ciddi boyutlara varan sağlık problemlerine neden olabilmektedir.

Sivrisnek Isırığı Neden Kaşınır

Dişi sivrisinekler, derinin delinmesini sağladıktan sonra kan emecekleri alanı uyuşturmak ve kanın pıhtılaşmasının önüne geçebilmek için protein yüklü bir tükürük salgılamaya başlamaktadır. Vücut bağışıklık sistemi tarafından giderilmeye çalışılan bu salgılar, belirli bir zaman sonrasında kaşıntı ve şişlik meydana gelir. Kaşıntı ve şişlik olan bölgeye özel jeller sayesiyle birlikte daha hızlı bir şekilde iyileşmeye başlar. Kaşıntı olan bölgede parfüm, kolonya gibi alkol içerikli maddelerin temas etmemesi ve sivri sinek ısırıklarının lekeye dönüşmemesi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bu tip sıvılar sürülmesi durumunda bölgede yaratan soğutucu etkiyle birlikte kısa zaman içerisinde bir süre ferahlatma hissiyatı yaratmaktadır.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer

Isırılan bölgede şişlik ve kızarıklığa sebep olmasından dolayı bölgeye kolonya sürülmemesi en bilinen yöntemler arasında olmasıyla birlikte sivrisinek ve böceklerin ısırılmış olduğu yere bu tarzdaki maddelerin temas etmemesi daha doğru olacaktır. Sivrisineğin ısırmış olduğu alanı beyaz sabunlu su ile yıkayarak ve sonrasında oksijenli su, tuzlu su veya limon sürülmesiyle birlikte kaşıntının daha hızlı bir şekilde giderilmesi ve oluşan şişliğin azalmasında oldukça etkilidir. Bununla birlikte ciddi durumlarda hekimin vereceği ilaçların da mutlaka kullanılması gerekir. Yine de bilinmekte olan sivrisinek ısırığı tedavisi yöntemlerinde bulunan ve evde kolay bir şekilde uygulanabilen jel ve krem çeşitleri preparatlar da sivrisinek sokmalarında rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.