Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir

sivrisinek ısırığına ne iyi gelir
sivrisinek ısırığına ne iyi gelir

Yaz aylarının kabusu olan sivrisinek ısırıkları, büyükten küçüğe hepimizi zorlamaktadır. Peki, sivrisinek ısırığı neden kaşıntıya sebep olur? Bu kaşıntının önüne geçmek mümkün olur mu? Yaz mevsiminde, genel olarak açık havada zaman geçirmeyi tercih ederiz. Yazın bahçede, balkonda, ormanda, parklarda geçirilmekte olan zamanlar uzar. Bu alanlarda sivrisineklerin en sevmiş olduğu yerdir. Sivrisinekler sıcak yaz mevsiminde özellikle de akşamüstleri ve sabah karşı pusuya yatmaktadır. Bebeklerden yetişkinlere kadar yazın bir çoğumuzun kabusu olan sivrisinek ısırığına maruz kalırız. Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Tüm detaylar yazımızda.

Sivrisinek Isırığı Neden Kaşıntı Yapar

Dişi sivrisinekler, ısırmak için öncelik olarak vücutta bir nokta ararlar ve kılcal damarların olduğu bölgeleri tercih etmektedirler. Kılcal damalarlar vücudumuzdaki kan dolaşım sisteminin en uç parçası ve kan derinin alt kısmından daha büyük damalarlara iletme görevini görmektedir. Sivrisinekler, ısırma esnasında üretmiş olduğu sıvıyı, kişinin derisinin hemen altında bırakmaktadır. Protein ve antikoagülan (pıhtı önleyici) içeriğine sahip olan bu sıvı, kişinin bağışıklık sistemi tarafından yabancı madde olarak algılanmaktadır. Bu duruma tepki göstermekte olan vücutta ısırılmakta olan bölgede sıcaklığın artış göstermesi ve kaşıntı durumuna neden olması söz konusu olur. Genel olarak ısırıklar kaşıntılı ama acısız ve kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Sivrisinekler, cilt üzerinde kabartı ve kaşıntı yapmasıyla birlikte, alerjik reaksiyona ve bazı rahatsızlıkların taşınmasına da sebep olabilmektedir.

Sivrisinek Kabartısı Geçmezse Ne Olur

Sivrisineğin kişi ile iletişimi yaklaşık olarak 6 dakika sürmektedir. Normal zamanlarda sivrisinek ısırmasının belirtileri temas etmesinden sonraki ilk 48 saat içerisinde görülmektedir. Başlangıç olarak küçük kırmızı bir nokta belirmekte ve sonra kaşıntıyla birlikte bu alanda ödem başlamaktadır.

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir

  • Sivrisinek ısırığı sonrasında bu bölgede öncelik olarak su ve sabun ile temizlenmesi gerekmektedir.
  • Kaşıntı, kızarıklık ve kabartının azalması için kısa aralıklarla buz veya soğuk ıslak kompresler uygunlanması gerekir.
  • Aloe vera, bal, fesleğen, karbonatlı su, tuzlu su kompresleri, elma sirkesi deri üzerinde bir yaralanma ve tahriş olmaması durumunda kısa zaman olmak şartıyla uygulama yapılabilmektedir. Fakat bu uygulamaların bazen deri üzerinde tahriş yaratabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
  • Aşırı derecede ağrılı ve ısı artışının fazla olduğu durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
  • Alerjik reaksiyonun şiddetli geliştirmiş olduğu hastalar için topikal steroidli kremler, antihistaminik ve antibiyotik kremlerle tedavi yapılabilir. Topikal tedaviye yanıt vermemekte olan kişiler için sistemik tedaviler önerilir.
sivrisinekten nasıl korunmalı
sivrisinekten nasıl korunmalı

Sivrisinekten Nasıl Korunmalı

  • Uyku esnasında mümkün olduğunca uzun kıyafetler giyilebilir.
  • Sivrisinek koruyucular kullanılabilir.
  • Siyah kıyafetler tercih edilmemeli.
  • Sık sık duş almak terli ve nemli olmamaya özen gösterilmeli.
  • Gece ve sabah saatlerinde dışarıda geçirilmekte olan zaman kısıtlı olmalı.
  • Pencerelere sivrisineklerin eve girmesini engellemek açısından tül kullanılabilir.