Sirke Çeşitleri Nelerdir

sirke çeşitleri nelerdir
sirke çeşitleri nelerdir

Sirke, fermantasyona uğrayabilmekte olan neredeyse tüm karbonhidrat kaynaklarından elde edilmekte, asetik asit ve sudan meydana gelen fermente bir sıvıdır. Bilimsel araştırmalar sonucunda, Mycoderma aceeti (sirke bakterisi) olarak adlandırılan bir mikroorganizma çeşidi yapmış olduğu bir mayalama işlemidir. Bu bakteri, alkollü çözeltilerde gelişme göstermesiyle birlikte alkolün artmasını sağlar. Böylece ortaya su ve asetik asit ortaya çıkmaktadır.

Sirkenin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Etil alkol ve asetik asit fermantasyonları olmasıyla birlikte iki adımlı fermantasyon uygulamasıyla birlikte içermiş olduğu şeker hammaddelerden elde edilmektedir. Kullanılmakta olan meyve öncelik olarak alkol fermantasyonuna, sonrasında ise setik asit (sirke) fermantasyonuna uğramaktadır. Alkol içeriğine sahip olan sıvı, asetik asit bakterilerinin aktivitesi sebebiyle fermantasyon işlemi esnasında oksijen varlığında asetik asit ve duya oksitlenir. Sirke yapımında yaygın bir şekilde üzüm ve elma kullanımı sağlanmaktadır. Ayrıca yulaf ve arpa maltıyla birlikte elde edilmekte olan malt sirkesi, endüstriyel tahıl alkolünden yapılmakta olan beyaz sirke gibi çeşitlerde yer almaktadır. Peki, sirke çeşitleri nelerdir? Hep birlikte inceleyelim. Ayrıca balzamik sirke kaç kalori, faydaları nelerdir konu başlıklı yazımıza da göz atmanızı öneriyoruz.

İçerik Başlıkları

Sirke Çeşitleri Nelerdir

  • Elma sirkesi
  • Üzüm sirkesi
  • Ayva sirkesi
  • Bal sirkesi
  • Ardıç sirkesi
  • Kayısı sirkesi
  • Çilek sirkesi
  • Nar sirkesi
  • Dut sirkesi
  • Kiraz sirkesi
  • Balsamik sirkesi

Her Gün Sirkeli Su İçersek Ne Olur

Sirkeli su içmek, metabolizmanın hızlanmasını sağlamasıyla birlikte yağ yakımını da gerçekleştirmektedir. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratmaktadır. Su ile birlikte seyreltilerek tüketimi sağlanan sirke, mide rahatsızlıklarının önüne geçmede etkilidir. Düzenli olarak sirkeli su tüketimi bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlamaktadır.

sirkenin faydaları nelerdir
sirkenin faydaları nelerdir

Sirkenin Faydaları Nelerdir

Sirke, binlerce yıl boyunca gıda koruyucusu ve baharat olarak kullanımı sağlanmasıyla birlikte elma, armut, üzüm, çilek ve benzeri gibi çeşitli meyveler ile akçaağaç şurubu, melas, bal, hindistan cevizi, patates, pancar, peynir altı suyu, malt, tahıl gibi mayalanabilmektedir. Karbonhidrat içeriğine sahip olan her üründen yapımı sağlanabilmektedir. Elma sirkesi açık sarı renkli, asiditesi yüksek olmayan ve genel olarak sofralarda sık sık tercih edilmekte olan sirke çeşitlerinden biridir. Sirke üretimi için en ideal elma türü şeker içeriği yüksek kış elmalarıyken sirke üretimi için tercih edilmemesi gereken elma çeşitleri ise ham ve ekşi elmalardır. Sirkenin ana bileşeni asetik asittir ve elde edilmekte olan yüksek asitlik sebebiyle oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir.

Sirkenin ilk kullanımı modern tıbbın korucu olarak kabul edilmekte olan Hipokrat tarafından olduğu bilinmektedir. Hipokrat ve arkadaşları sirkeyi iltihap ve ülserlerin temizlenmesinde ve sürekli olarak öksürük tedavilerin kullanımı sağlanmıştır. Sirkenin geçmişi milattan önce 10000’li yıllara dayanmaktadır. Çok eski zamanlardan itibaren tıbbi ilaç kullanımı sağlanmış ve muhtemelen bilinmekte olan ilk antibiyotiktir. Sirke, anti-bakteriyel özelliği sayesinde bağışıklığı destekler ve vücudun kötü bakterilerle mücadele etme kapasitesinde artış göstermektedir. Sirkenin bu anti-bakteriyel özelliği haricinde kan basıncının düşmesini, kalp damar rahatsızlıklarının risk oranını azaltması, antioksidan kapasitesi gibi insan sağlığı üzerine pek çok olumlu etkiler yaratmaktadır. Gün içerisinde düzenli olarak sirke tüketimi mide boşalmasını geciktirmekte, tüketimi sağlanan yiyeceklerin daha uzun süreli midede kalmasına yardımcı olmakta, buna bağlı olarak uzun süre tokluk hissiyatı oluşturur ve sık sık acıktırmaz.

Yine sirkenin mide boşlamasını geciktirici etkisi tüketimi sağlanan besinlerin daha yavaş bir şekilde sindirilmesini, sindirilen besinlerde şekerin kana daha kontrollü bir şekilde geçmesine yardımcı olur ve tokluk kan şekeri üzerine olumlu etkiler sağlar. Sirke glisemik indeksi düşürmek ve doygunluk hissiyatının artış göstermesini sağlayabilmek açısından gıda tüketimini azaltabilmekte, zayıflamaya ve ideal kilonun korunabilmesine yardımcı olmaktadır. Sirkenin en başta gelen olumlu etkilerinden biri de kan lipitleri üzerinedir. Gerek insanlar gerekse hayvanlar üzerinde yapılmakta olan pek çok çalışmada gün içerisinde diyete ilave edilmekte olan düzenli sirke tüketimi ve total kolesterol, trigliserit ve düşük dansiteli lipoprotein (LDL) yani kötü kolesterol değerlerinde düşük yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) yani iyi kolesterol seviyesinde artış görüldüğü tespit edilmiştir. Sirke kolesterol üzerindeki olumlu etkisiyle birlikte düzenli olarak tüketilmesi durumunda kalp damar hastalıklarından korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.