Sağlıklı beslenme alışkanlığını edinmek istiyorsanız ve bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, günümüzde popüler diyetlerin çoğunluğu şeker ve yağ tüketimini hayatınızdan çıkarmanızı istiyor. Diyet kitapları ve blog yazılarının fazlalaşması olmasıyla birlikte kafanızın karışması da kolay bir hale gelebilmektedir. Fakat unutulmaması gereken konulardan biri de, yapılan diyetin adı ne olursa olsun meyve, sebze, kepekli tahıl, sağlıklı yağlar ve proteinleri mutlaka beslenme programınıza dahil etmenizi öneriyoruz. Peki, şekeri ve yağı kesmeden kilo vermek mümkün mü?
İçerik Başlıkları
Sağlıklı Beslenme Planı
Sağlıklı beslenme adını duymamızla birlikte hepimiz aynı şeyi anlayamayabiliriz. Sağlıklı bir beslenme planı oluşturabilmek için az şekerli ve az yağ içeriğine sahip olan diyet fikrinden çıkarak genel beslenme düzenine odaklanmanızı tavsiye ediyoruz. Sağlıklı olarak nitelendirilmekte olan öğünler sağlığınızı iyileştirmediği gibi sağlığınızı da bozmamaktadır. Bu durumdan ziyade genellikle uygulanmakta olan beslenme düzenini değerlendirmeniz daha doğru olacaktır. Sağlıkı beslenme tarzını benimsemenizle birlikte öğünlerinize daha fazla sebze, meyve, kepekli tahıl, yağsız et, kuruyemiş ve deniz ürünlerini ilave ederek daha az rafine tahıl, işlenmiş et ve şekerli içecekleri ilave ediniz.
Öğün tabağınızı oluşturmanızla birlikte fazlalık alanı sebze ve meyveler ile ilave edebilirsiniz. Kalan kısmı ise yağsız protein ve tam tahıllı besinler ile doldurabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz her tabak her besin grubuna yer vermeyebilir. Fakat en az iki ya da üç farklı besini eşleştirmenizle birlikte daha keyifli olacağınızı hissedeceksiniz. Böylece hem daha fazla besinden faydalanmış hem de vücudunuzun tokluk hissiyatında artış olacağını hissedeceksiniz. Sağlıklı beslenme planlamaların da çoklu doymamış ve tekli doymamış yağ asitlerinden zengin besinlerin tüketimi önerilmesiyle birlikte trans ve doymuş yağ içeriğine sahip olan besinlerin tüketimi de kısıtlanabilmektedir. Böylece somon, kabuklu kuruyemiş, tohumlar ve bitkisel yağları beslenme programınıza dahil edebilirsiniz.
Doğru Yağ Seçimini Yapmanızı Sağlayacak 5 Önemli İpucu
- Kızartılmış veya panelenmiş balık tüketimi yerine ızgara, buğulama ya da fırında hazırlanmış somon, alabalık veya uskumru tüketimi sağlayabilirsiniz.
- Beslenme planlamanıza daha fazla baklagil ve deniz ürünü ilave edebilirsiniz.
- Etteki deri gibi görünmekte olan yağları alınız ve etin yağsız olan kısımlarını tüketmeyi tercih ediniz.
- Yağsız veya az yağlı süt ürünlerinin tüketimi sağlamak yerine kalsiyum bakımından zengin olan bitkisel süt ürünlerinin tüketimini sağlayınız.
- Salataları krema ile hazırlamak yerine kuruyemişlerle birlikte lezzetlendirerek veya yağ bazlı salata soslarını deneyebilirsiniz.
- Sağlıklı beslenme planlamasında ilave şekeri günlük kalorinin en fazla %10 kadar sınırlı tutmak önerilir. İlave şeker, şekerle birlikte tatlandırılmakta olan içeceklerde veya rafine tahıllarda sık sık yer alır.
- Meyve ya da sütte doğal olarak yer alan şeker ilave şeker olarak yer almamaktadır.
İlave Şekeri Azalmanızı Sağlayacak 3 Önemli İpucu
- Tatlı tüketiminde tekrardan düşünün. Şeker içeriğine sahip olan tatlıları porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketin.
- Akşam yemeği sonrasında tatlı tüketimi yerine yemekten sonra kafeinsiz kahve veya bitki çayıyla birlikte çeşitlendirebilirsiniz.
- Şekerli yoğurt tüketmek yerine sade yoğurt tüketimini tercih edin. Veya taze meyvelerle birlikte yoğurdu renklendirerek lezzetlendiriniz.