İçerik Başlıkları
Reflü Nedir
Günümüzde en çok merak edilenler arasında “Reflü Nedir” yer almaktadır. Mide içerisindeki (asidin) patolojik şekilde mideden özefagusa (yemek borusuna) doğru geri kaçışı gastroözefageal reflü olarak adlandırılmaktadır. Hastalar genel olarak göğüs kafesinin arkasında yanma hissi şikayeti ile uzmanlara başvurabilmektedir. Reflü bazen yemek borusunun arkasındaki yanmanın yanı sıra ağza gıdaların ve acı suyu gelmesi ile oluşmaktadır. Reflü, çoğunlukla yemeklerden sonra olmaktadır.
Reflü ile ilgili sağlık sorununuz varsa “Reflüye İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir” konu başlıklı yazımıza göz gezdirmenizi tavsiye ederiz. https://sporvebeslenme.com/refluye-iyi-gelen-yiyecekler-nelerdir/
Reflü Belirtileri Nelerdir
Reflü belirtileri deyince ilk akla gelen baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol yada taze sıkılmış meyve sularının tüketimi sonrasında artış gösteren şikayetlerdir. Mideden boğaza doğru gelen, daha çok yemekten sonra oluşan yanma hissi, en sık görülen reflü belirtisidir. Mide içeriğinin ağza gelmesi, yutma güçlüğü görülen diğer önemli reflü belirtilerindendir. Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise kısmen görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Reflü, yemek borusu, mide ve bağırsak sistemi dışında da bazı belirtilere yol açabilmektedir. Reflü; öksürüğe, ses kısıklığına, diş çürüklerine ve boğaz ağrılarına neden olabilmektedir.
Reflü Tedavi Edilmezse Ne Olur
Reflü tedavi edilmediğinde yemek borusu alt kısmında daralma olabilmektedir ve buna bağlı olarak da ciddi bir yutma güçlükleri gelişmektedir. Aynı zamanda asit ve mide içeriğine bağlı olarak ülserler de meydana gelmektedir. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
Reflü İçin Hangi Doktora Gidilmelidir
Reflü için İç Hastalıkları – Dahiliye bölümüne gidilmesini öneririz.
Reflü Tedavisi Nasıl Olur, Ne İyi Gelir
Reflü tedavisinde en önemli kısım yaşam tarzında değişiklikler yapılmasıdır. Birçok insan, yaşam tarzında değişiklik yaparak yada ilaçlarla birlikte reflüyü kontrol altında tutmaya çalışmaktadır. Bazı hastalarda bu durum cerrahi girişime kadar gitmektedir. Reflü tedavisinde ilk aşama genellikle mide asidini baskılayan ilaçlar ve yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılmasıyla onarılır.
Obezite karın içerisindeki basıncı arttırmaktadır, mideye yapmış olduğu baskıyla da reflüyü şiddetlendirir. Bu nedenle hasta; fazla kilolarından kurtulmalı, sigara içmemeli, dar kıyafetler giymemeli, yağlı ve baharatlı gıdalar tüketmemeli, domates salçasından, alkolden, çikolatadan, naneden, soğan, sarımsak ve kahve tüketiminden uzak durması gerekmektedir.
Günümüzde reflü ameliyatları etkili bir şekilde yaygın olarak yapılmaktadır. Reflü ilaçlarının kullanımının işe yaramadığı durumlarda, yıllarca süren ilaç tedavisini tercih etmeyenlerde; reflüyle beraber ilerlemiş olan mide fıtığı bulunanlarda reflü ameliyatı yapılması tercih edilebilmektedir. En sık yapılan reflü ameliyatı “nissen fundoplikasyon” olarak adlandırılmaktadır. Bu ameliyatta yemek borusunun mideyle buluştuğu yerdeki kapak sistemi güçlendirilmektedir. Böylece mide fıtığı da onarılmaktadır.