Kişinin düşünceleri, sahip olmuş olduğu algılama ve duygu biçimleri ile birlikte şekillenmesiyle davranışlara aktarılır. İletişimde veya duygularda meydana gelen sorunlar psikolojik problem olarak tanımlanmaktadır. Bunun sonucunda kişide panik atak, sosyal fobi, depresyon, anksiyete bozukluğu ve yoğun stres gibi davranışların oluşmasına neden olmaktadır.
Kişinin psikolojik sağlığında oluşan problem, öncelik olarak kişilerarası iletişimi etkilemesiyle birlikte sosyal yaşantıda da bozukluklar meydana gelmektedir. Bu durumun sonrasında ise vücudun fizyolojik işlevinde meydana gelen bazı aksaklıkların oluşmasına neden olmaktadır. Buradaki fizyolojik aksaklıklara örnek vermek gerekirse: baş ağrısı, yeme bozukluğu, uyku düzensizliği ve stres gibi pek çok durum ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle psikolojik bozukluk belirtileri hakkında yeterli derecede bilgilenmek önemlidir. Ayrıca Anksiyete Bozukluğu Nedir yazımıza da göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
İçerik Başlıkları
Psikolojik Sorun Belirtileri Nelerdir
Oluşan sorunun çeşidine göre belirti ve burgular değişimler göstermesiyle birlikte pek çok psikiyatrik problemde yaygın bir şekilde görünen semptomlardan bahsedilebilmektedir. Bunlara kısaca örnek vermek gerekirse;
- Kas ağrısı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Umutsuz hissine kapılmak
- Kişilerle iletişim kurmaktan kaçınmak
- Duş almak ve yemek yemek vb. rutin yapılan işlerden kaçınmak
- İştahsızlık durumu veya iştahın aşırı derece de artması
- Uyku düzeninde bozuklukların oluşması ve uykudan yorgun bir şekilde uyanmak
belirtileri olarak örneklendirebiliriz. Bu belirtiler arasında aynı anda oluşabileceği gibi bir belirtinin şiddetli bir şekilde görülmesi de mümkün olmaktadır. Bu durumda kişide psikolojik olarak doğru şekilde değerlendirilmesi açısından psikolojik problemlerin meydana gelmesine neden olacak ve psikolojik problemlerin türleri hakkında doğru bir bilgiye sahip olmak büyük önem taşımaktadır.
Psikolojik Problemlerin Nedenleri Nelerdir
Psikolojik problemlerin oluşumu ve seyri bireyin algılama biçimine, geçmiş yaşam deneyimlerine ve beklentilerine göre değişimler göstermekte olduğu gibi meydana gelme nedeni de kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. Fakat bazı problemlerin yaygın bir şekilde belirli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmasında ve benzer belirtiler ile birlikte seyrettiği de görülmektedir.
Örnek vermek gerekirse mevsimsel depresyon rahatsızlığı hemen hemen birçok kişide sonbahar ve kış mevsimlerinde görülmektedir. Güneş ışığından mahrum kalınması sonucunda oluşan bir problem olduğu düşünülmektedir. Kişilerde yaygın bir şekilde görülen mevsimsel depresyon belirtileri genel olarak iştah artışı veya azalışı, uyku düzensizlikleri, kişisel bakımın bozulması, konsantrasyonda bozulma ve uzun süre olarak umutsuzluk hissi gibi pek çok belirti meydana gelmektedir. Belirtilerinin büyük bir miktarda olmasıyla birlikte mevsimsel depresyon problemi için de uygulanan en etkili tedavi yöntemi de ışık terapisi olduğu söylenilebilmektedir.
Psikiyatrik Problem Çeşitleri Nelerdir
Dünya Sağlık Örgütü tarafından psikolojik sağlık problemi olan yaklaşık olarak 250’ye yakın oranda görülmüştür.Günümüzde ise en yaygın şekilde görülmekte olan psikiyatrik problemlere şu şekilde örnek verebiliriz:
- Depresyon
- Anksiyete bozukluğu
- Panik atak
Depresyon Nedir
Bireyde kendisini ve çevreyi algılamasında meydana gelene bozulma, yaygın bir şekilde umutsuzluk hissi ve fiziksel güç kaybı gibi belirtilerin sonucunda uzun bir süre görülmesiyle ve kişinin günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemekte olan sonuçlar ortaya çıkmasıyla getirmiş olduğu depresif bozukluk veya depresyon olarak tanımlanmaktadır.
Anksiyete Nedir
Anksiyete, kişinin kendisini sürekli olarak stresli hissetmesi, yoğun huzursuzluk durumu, sinirlilik ve endişe halinin yaygın ve yoğun şekilde devamlılık göstermesiyle birlikte tanımlanmakta olan bir psikolojik rahatsızlıktır.
Panik Atak Nedir
Panik atak, neredeyse her yaş grubunda görülmekte olan ve birbirinden farklı olarak pek çok sayıda nedene bağlı olarak gelişen bir psikolojik sorun çeşididir. Yaygın bir şekilde görülmekte olan panik atak, belirtilerini kısa bir şekilde açıklamak istersek: çarpıntı, titreme, baş dönmesi, göğüste daralma hissi, ölüm korkusu gibi bulguların yer almış olduğu ve nöbet şeklinde gerçekleşmektedir.
Psikolojik Sorunların Tanısı Nasıl Konulmakta
Psikolojik sorunlar kişiden kişiye farklı belirti ve bulgular gösteren bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tanı koyma işlemi uzman bir psikiyatr ya da psikolog tarafından yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda bu tanının konduğu diğer hastalardan bağımsız bir birey olarak ele alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Psikolojik Sorunlar İçin Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Her psikolojik problem ve problemi yaşamakta olan birey için uygulanan tedavi yöntemi farklılıklar gösterebilmektedir. Fakat psikolojik problemi için en çok uygulanan tedavi yöntemi psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Etkili panik atak tedavisi için uygulanan sık sık tekrarlanan terapiler uzman doktorlar tarafından belirlenen ilaç tedavisi ile desteklenmektedir. Bu durum sonucunda yaşanan nöbetlerin şiddetinde azalma, kısaca yaşam kalitesinde büyük bir miktarda artış görülmekte neden olmaktadır.