Panik atak belirtileri nelerdir? Konulu yazımızla birlikte panik atak nasıl geçer konulu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece panik atak ile ilgili faydalı bilgiler edinmeniz mümkün olacaktır.
İçerik Başlıkları
Panik Atak Nedir
Panik atak, ani olarak ve düzenli bir şekilde panik haliyle veya korku hissiyatıyla birlikte oluşan anksiyete bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Hemen hemen herkesin belirli bir zaman içerisinde endişeli ve panik hissiyatında bulunduğu zamanlar olmuştur. Bu hissiyat gergin, stresli ya da tehlikeli bir durum haline gelebilen doğal tepki olarak adlandırılır. Fakat panik atak bozukluğundan dolayı muzdarip olan kişiler için anksiyete, endişe, panik ve stres duygularının düzenli bir şekilde olmasıyla birlikte genel olarak belirli bir sebepten kaynaklı meydana gelmektedir. Panik bozukluğunda ise panik atakla birlikte bağlantılı olan bir ruhsal problemdir. Beklenmedik bir şekilde tekrarlanmakta olan panik atak, bu atakların gerçekleşmesine neden olan bir kaygı ve panik atak esnasında oluşan semptomlardan dolayı ölüm veya zarar görme kaygısından dolayı hayatın doğal akışının uyum sağlanmasıyla birlikte zorlanma durumu olarak gözlemlenmektedir.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir
Panik atağın oluşması esnasında kişinin anksiyetesinin dışında çeşitli fiziksel ve zihinsel semptomlarla birlikte karşılaşılmaktadır. Bu belirtilerin belirgin bir nedenden kaynaklı olmasıyla oldukça hızlı bir şekilde belirmesiyle meydana gelmektedir. Panik atak kişi açısından oldukça korkutucu ve stresli bir durum olarak tanımlanmaktadır.
Panik atak belirtileri nelerdir? Aşağıda yer alan listede semptomlar yer almaktadır:
- Aniden gelen tuvalet ihtiyacı
- Ateş basması
- Baş dönmesi
- Bayılma hissiyatı
- Boğulma hissiyatı
- Ölüm hissiyatı
- Vücutta titreme meydana gelmesi
- Göğüs bölgesinde ağrı
- Kalbin hızlı atması
- Kulaklarda çınlama
- Ağızda kuruluk
- Mide bulantısı
- Nefes darlığı
- Terleme
- Üşüme
- Parmaklarda karıncalanma hissiyatı
- Uyuşma ya da iğne batması hissiyatı
- Vücutta kopukluk hissiyatı
Panik atakla ilgili yukarıda belirtilen semptomlardan en az dört tanesinin aynı anda meydana gelebilmektedir. Daha az sayıda gözlemlenen durumlarda ise kısıtlı panik atak olarak adlandırılmaktadır. Panik ataklar genel olarak 5 ila 20 dakika aralığında sürmektedir. Bununla birlikte bir saate kadar sürdüğü de görülmektedir. Durumun şiddetine bağlı olarak görülen panik atak sayısında değişim gösterebilmektedir. Bazı bireyler de ayda bir kez bu duruma maruz kalınmaktadır. Diğer bireylerde ise haftada birkaç kez panik atak geçirebilmektedir.
Panik atak her ne kadar korkutucu bir durum olsa da tehlikeli bulunmamaktadır. Görülen belirtilerin bireye direk olarak zarar vermemektedir. Aynı zamanda bu belirtiler çoğunlukla kolay bir şekilde farklı nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse düşük tansiyon sonucundan kalbin hızlı şekilde atmasına sebep olabilmektedir.
Panik Atak Nasıl Başlar
Hastalığın ilk belirtileri arasında aniden başlayan göğüs ağrısı, göğüs bölgesinde sıkışma, çarpıntı, nefes alıp vermede zorlanma, terleme, titreme, üşüme, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, bayılma hissiyatı ve uyuşma gibi belirtiler yer almasıyla birlikte panik atak başlamaktadır.
Panik Atağı Yenmek İçin Ne Yapmalı
Burundan 3 saniye boyunca nefes almak, 3 saniye beklemek ve ağızdan 3 saniye içerisinde yavaş bir şekilde nefes vererek, bu uygulamayı karın solunumu şeklinde yaparak panik atak tedavisinde oldukça fayda sağlayacaktır.
Panik Atak Daha Çok Kimlerde Görülür
Kişilerin yaklaşık olarak %10’u en az bir kez panik atak geçirmektedir. Bu oranın %3’ü de tekrarlanmaktadır.
Panik Atak Nedenleri Nelerdir
Diğer ruhsal rahatsızlıklar durumunda olduğu gibi, panik atağın kesin olarak bir nedeni tam olarak anlaşılmamaktadır. Fakat durumun yaşam içerisinde travmatik ya da aşırı stresli bir dönem içerisinde ya da beyindeki nörotransmitter dengesizliğinden kaynaklı oluştuğu düşünülmektedir.
Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir
Bireyin panik atak bozukluğu veya panik atak belirtilerinin yaşıyor olması durumunda bir doktora başvurması önerilmektedir. Doktor, bireyin tıbbi geçmişini gözden geçirmesiyle birlikte meydana gelen belirtileri, atakların hangi sıklık derecesinde oluştuğu ve ne kadar süre devamlılık gösterdiğini öğrenecektir. Aynı zamanda semptomların herhangi bir farklı nedenden kaynaklı sağlık probleminin olup olmadığını anlayabilmek açısından ayrıntılı bir fizik muayene kontrolü sağlayacaktır. Tekrarlanmakta olan panik ataklarda ise panik bozukluğu teşhisi konulmaktadır.
Panik atak bozukluğu tedavi edilmektedir ve tam olarak iyileşme de sağlanabilen bir durumdur. Bu yüzden olabildiğinde erken tıbbi yardım almakta fayda olacaktır. Tıbbi yardım olmadan panik atak bozukluğunun artması ve baş etmek açısından oldukça zor olabilmektedir. Aynı zamanda panik atak geçiren mekanlardan kaçınma, agorafobi gibi diğer zihinsel sağlık problemlerin gelişmesi açısından riskler meydana gelebilir. Panik atak tedavisinde panik atak sayısının azaltılması hedeflenmesiyle birlikte panik atak tedavisinin belirtilerinin de azalması sağlanmaktadır. Panik atak tedavileri psikolojik tedaviyle birlikte ilaçlardan meydana gelmektedir. Oluşan belirtilerle birlikte diğeri veya bir kombinasyonu bulunmaktadır.
Psikolojik tedavi esnasında doğrudan bir terapist danışmana başvurmasıyla birlikte bilişsel davranışçı terapiden faydalanabilmektedir. Bu esnada terapist danışmana başvuru yapmasıyla birlikte bilişsel davranışçı terapiden faydalanabilmektedir. Bu esnada terapist danışmana atak esnasında sakin olması için yardımcı olacak nefes alma teknikleri uygulamaktadır. Doktor ve hastanın bir fayda sağlayacağı düşünülmesi, reçeteli ilaçlarla birlikte başvuru yapabilmektedir. Antidepresanlar, seçici serotonin geli alım inhibitörler ve benzeri başka ilarlar da bu dönemde hastaya verilmektedir.
Antidepresanların etkilerini 2 ila 4 hafta aralığında göstermeye başlamaktadırlar. Tam olarak etkisini ise 8 ve sonraki haftalarda göstermeye başlamaktadır. İlaçların işe yaramadığı hissiyatı oluşsa bile doktorlar tarafından ilacın bırakılması tavsiyesi gelmemesi durumunda kullanımı devam ettirilmelidir. Bilişsel davranışçı terapi ya da ilaç kullanımı sonrasında belirtilerin düzelmemesi durumunda hasta hekim tarafından bir psikolog ya da psikiyatrist gibi bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirilme yapılabilmektedir.
Panik Atakları Önlemek İçin Ne Yapılır
- Bilişsel davranışçı terapi prensiplerine dayalı olarak anksiyete açısından hazırlanan yardım kitapları da okunabilir.
- Pilates, yoga, yürüyüş ya da koşu gibi sağlıklı yaşam sporlarıyla birlikte sakinleştirici masajlar veya aroma terapilerinden de faydalanmak mümkündür.
- Semptomların hafiflemesine yardımcı olacak nefes egzersizleri de uygulanabilir.
- Stres ve gerginliğin azalması açısından düzenli olarak egzersizler yapılabilir.
- Atakların daha kötü bir hale gelmesini sağlayacak şekerli yiyecekler ve içecekler, alkol, kafein ve sigara tüketimi azaltılmalıdır.