İçerik Başlıkları
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilmekte olarak sürekli olarak tekrar edilmekte olan düşüncelere sahip olması ve bu düşünceler sonucunda kişinin kendisini rahatsız ediyor olmasından dolayı genel olarak rahatlayabilmek adına ritüel yada kompulsiyon adı verilmekte olan sürekli olarak davranışların sergilemesinde bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
Obsesif kompulsif bozukluğuna (OKB) sahip olmakta olan hastalar, kontrol edemedikleri düşünceleri, korkuları yada imgeleri saplantı haline gelmektedir. Bu durum hem kendileri hem de çevresinde bulunan kişiler için oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Meydana gelmekte olan bu düşüncelerin oluşturmuş olduğu kaygı, gerginlik, kendini tekrarlamakta olan davranışlar, ritüeller yada rutinlerin zorunlu hale gelmesinden dolayı oluşmaktadır. Obsesif kompulsif bozukluk hastaları tüm bu zorunlulukları, takıntılı düşünceleri önlemek ve ortadan kaldırabilmek amaçla bunları bir rutin haline getirmektedir.
Bu kişilerin takıntıları görmezden gelmeye veya durdurmaya çalışsa da bu durumu engelleyememekte olacağına dair endişeleri de artış gösterebilmektedir. Kişi, stresini hafifletebilmek amaçlı zorlayıcı eylemlerde bulunmasında kendisini zorlamaya başlar. Takıntılı düşünceler yada dürtülerden kurtulmaya çalışmasıyla bu durum bazen kötü sonuçlara sebep olabilmektedir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir
- Düzenli ve simetrik olma
- Sürekli olarak el yıkama
- Aşırı derecede temizlik takıntısı
- Kirlenme korkusu
- Kendisini yada sevdiklerinin zarar görmesine dair düşünceler
- Başkalarının dokunmuş olduğu nesnelere dokunamamak
- Nesnelerin düzenli olmaması durumunda stres yaşanması
- El sıkışmaktan rahatsızlık duyma
- Sürekli olarak duş alma isteği
- Bir şeyleri sayma isteği
- Sürekli olarak bir şeyleri kontrol etmek
- Mikroplara karşı oluşan korku
- Yapılan bir işi tekrar tekrar kontrol etmek
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri Nelerdir
Obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri kesin olarak belirlenememiştir. Fakat biyolojik ve çevresel faktörler olarak iki grubu ayrılmaktadır.
Biyolojik Faktörler
Vücudun normal şekilde işleyebilmesi için beyindeki milyarlarca nöronun (sinir hücresinin) birbiriyle iletişim halinde olması gerekmektedir. Aynı zamanda bu nöronlar elektriksel sinyallerle birlikte haberleşmektedir. Nörotransmiterler adı verilmekte olan özel kimyasallar, bu elektriksel mesajların nörondan nöronlara taşınmasına yardımcı olmaktadır.
Obsesif kompulsif bozukluk durumunda, beynin belirli bölümlerinde aşırı aktivite bulunmaktadır. Hastanın obsesif kompulsif bozukluk semptomlarını yaşaması durumunda ise beyin daha aktif hale gelmektedir.
Çevresel Faktörler
- Taciz
- Yaşam durumundaki değişimler sonucu
- Hastalık gibi durumlar sonucunda
- Sevilen birinin kaybı sonucu
- İlişkideki kaygılar
- İş yada okul ile ilgili değişimler yada meydana gelen sorunlar