Kireçlenme, eklemlerde, kıkırdak olarak adlandırılan sağlam bir materyalin her kemiğin uç kısmını kaplamaktadır. Normal eklemlerde kıkırdak, eklem hareketi için yumuşak ve kaygan bir yüzey sağlamaktadır. Bununla birlikte kemiklerin arasında bir yastıkçık görevi de görülmektedir. Kireçlenme vakalarında ise kıkırdak yapısının aşınması durumunda bozulmaktadır. Bu yıpranma sonucunda ağrı meydana gelmektedir. Eklemlerde şişme ve eklem hareketlerinde problemler ortaya çıkmaktadır.
İçerik Başlıkları
Kireçlenme Nedir
Kireçlenme veya tıp dilindeki adıyla osteoartrit, dünya çapında milyonlarca insanın yaşamış olduğu kronik bir eklem rahatsızlığıdır. Kemiklerin uç kısmını çevrelemekte olan kıkırdak dokunun zaman içerisinde aşınması, yıpranması ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Zaman içerisinde kötü gidişatlar da gerçekleşebilmekte, kemikler parçalanabilir veya eklem içerisinde birikmeye başlamaktadır. Bu vücutta iltihabı bir süreci ve devamı içinde ağrı atakları meydana gelebilmektedir.
Kireçlenme, 40 yaş üzerindeki bireylerde görülme sıklığı artış göstermektedir. Ağır yük taşımak gibi fiziksel hareketlerde bulunan bireylerde daha sık görülmektedir. Eklem kireçlenmesi, eklem hastalıkları yaşanmasının önündeki en büyük sebeptir. Kireçlenmeden esas etkilenmekte olan eklemlerimize örnek vermek gerekirse bunlar: diz, kalça, bel, boyun, başparmak olarak örnek verebiliriz. Aynı zamanda Boyun Kireçlenmesine Ne İyi Gelir yazımıza da göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Yaşın ilerlemesiyle birlikte obezite probleminin var olması, eklemlerin aşırı miktarda kullanılması ve genetik faktörler gibi pek çok nedenden dolayı kireçlenme risk ihtimalini de arttırmaktadır.
Kireçlenme Nedenleri Nelerdir
Kireçlenme, eklemlerinizi tamamen sarmakta olan kıkırdak dokunun aşınmasıyla meydana gelen bir eklem rahatsızlığıdır. Bu dokunun tamamen aşınması durumunda, kemik kemiğe sürtünme noktasına kadar gelebilmektedir.
Obezite problemi, sporcu yaralanmaları, kalıtımsal etkiler, eklemlerin aşırı miktarda kullanımı, yaş gibi pek çok faktör kireçlenmeye neden olabilmektedir.
İdeal kilonuzu koruyabilmenizle birlikte, diz, kalça ve belinizde oluşabilecek kireçlenmenin oluşmasını engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda kilo kaybı kireçlenmenin ilerlemesini de azaltmaya yönelik faydaları bulunmaktadır. Sporcu yaralanmalarında oluşan kireçlenme gelişme riski oldukça fazladır.
Kıkırdak yapımında genlerden kaynaklı olarak kalıtsal bir neden mevcut olmasından dolayı eklemlerin daha hızlı bir şekilde bozulmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda bazı eklemlerin aşırı miktarda fazla kullanılması sonucunda kireçlenme riskini de arttırmaktadır. Yaşınızın ilerlemesiyle birlikte kireçlenme probleminizin artış göstermesi olasılığı da artış göstermektedir.
Kireçlenme Belirtileri Nelerdir
Kireçlenmenin meydana gelmesi oldukça sinsi bir hastalık olarak belirtilmektedir. Oluşan belirtiler yavaş yavaş gelişmekte ve zaman içerisinde kötüleşmektedir. Hangi eklemin, hangi miktarda etkilenmesine bağlı olarak oluşan kireçlenme belirtileri farklılık göstermektedir.
Kireçlenme Semptomları
Ağrı: Eklemlerde hareket esnasında veya hareketin sonlanmasından sonra ortaya çıkan ağrılar.
Sertlik: Sabahları uyandığınızda veya uzun süre hareketsiz kalmanızdan dolayı eklem sertliği probleminden dolayı acı çekebilirsiniz.
Hassasiyet: Eklemlerinize ve çevre bölgelerine hafif bir baskı uygulanmasıyla birlikte o bölgede oluşan hassasiyeti hissedebilirsiniz.
Esneklik kaybı: Eklemlerinizin eskisi kadar esnek bir biçimde hareket ettirmeniz zorlaşabilir.
Gıcırtı sesleri: Ekleminizi hareket ettirdiğiniz esnada gıcırdama, çatırdama gibi sesleri de işiltebilirsiniz.
Şişkinlik: Eklemlerinizin çevresinde hafif bir şişkinlik görülebilir.
Bu belirtilerin devamlılığı ev işlerini, günlük rutinlerinizi yapmanızı sekteye uğratacaktır. Normal zamanda çok basit olarak görülen işleri yapmak sizin için çok zor olarak gelebilmektedir. Bu nedenle belirtilerin devamında daha kötü hastalıklara neden olmaması için mutlaka bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Kireçlenme Vücudun Hangi Bölümlerini Etkilemekte
Kireçlenme vücudun, bel, diz, ayak bileği, kalça eklemi gibi yük alında çalışmakta olan eklemlerde oldukça sık rastlanmaktadır. Fakat omuz, dirsek, el bileği, el eklemleri hatta çene kemiğinde bile kireçlenme rastlanılmaktadır.
Kireçlenme Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Kireçlenme geri döndürülebilir bir rahatsızlık değildir. Ancak tedavi yöntemleri ile birlikte ağrılarınızı azaltabilir ve gün içerisinde daha rahat hareket etmeniz sağlanabilir. Aynı zamanda hastalığın ilerlenmesi de engellenebilmektedir.
- Doktorunuz ağrılarınızın azalmasını sağlayan ilaç, krem, losyon tedavileri üzerinde durabilir.
- Fizik tedavi uzmanı ile birlikte eklemlerinizin etrafındaki kasları güçlendirmeye ve esnekliğinizi arttırmaya yönelik hareketler üzerinde duracağınız egzersiz planlanması yapılabilir.
- Kilo vermeniz, eklemlerinizde meydana gelen gerilimin minimum seviyeye düşmesi sağlanabilir.
- Reçeteli anti-enflamatuar ve ağrı kesiciler ile birlikte eklemlerdeki ağrı ve şişkinliğin azalması sağlanabilir.
- Doktorunuzun tavsiyesine yönelik eklem koruma aksesuarları ile birlikte eklemlerinizin daha fazla gerilmesi durumunda acınızın artmasını sağlayan hareketleri engelleyebilirsiniz.
- Eklem içerisinde yapılmakta olan lokal enjeksiyon uygulamaları da uygun olan hastaya yönelik tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır.
- Diğer tedavi yöntemlerin etkisiz kalması durumunda, cerrahi operasyonlar da seçenek haline gelmektedir.
- Eklem protezi ameliyatıyla birlikte hasarlı ekleminiz yerine plastik ya da metal parçalar konabilmektedir.
- Osteotomi ile birlikte dizlerinizin yeniden hizalanması sağlanmaktadır. Bu operasyon sayesinde vücut ağırlığınız dizinizin yıpranmış olan kısımdan uzaklaştırılmaktadır.
Kireçlenme Şikayetleri Nelerdir
Kireçlenme hastalığının en önemli belirtilerinden biride ağrıdır. Bu ağrılar hastanın dinlenmesi sonucunda azalmalar gösterebilmektedir. İleri yaşlarda görülmekte olan kireçlenmenin ağrıları kalıcı olabilmekte ve dayanılmaz bir hal alabilmektedir. Günlük rutininizi gerçekleştirmeniz zorlaşabilir, işlev kayıplarına kadar sebebiyet verebilmektedir.