Boyun Kireçlenmesine Ne İyi Gelir

boyun kireçlenmesine ne iyi gelir
boyun kireçlenmesine ne iyi gelir

Günümüzde çok sık karşılaşılan sağlık problemleri arasında yer alan boyun kireçlenmesinin nedenleri arasında duruş bozuklukları, uzun çalışma saatleri ve bilgisayar başında geçirilen uzun vakitler ön plana çıkmaktadır.

Tedavisi ihmal edilmemesi gereken ciddi bir rahatsızlık olan boyun kireçlenmesi orta yaş üstü kişilerde daha sık görülmektedir. Boyun kireçlenmesinin tedavisinin ihmal edilmesi halinde boynun hareket kabiliyetini ciddi oranda kaybetme riski oldukça yüksektir.

Birbirine sık sık karıştırılabilen boyun ve omuz ağrısı ile ilgili, omuz ağrısı nasıl geçer başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Boyun kireçlenmesinden kaynaklanan şikayetlerin azaltılarak yaşam kalitesinin yeniden yükseltilmesi için tıbbi tedaviler haricinde tedavi edici bitkisel yöntemlerden de istifade edilebilir. ‘Boyun kireçlenmesine ne iyi gelir ve boyun ağrısı nasıl geçer?’ sorularıyla ilgili yaptığımız araştırmadan elde ettiğimiz bitkisel ve sağlıklı tüm yöntemleri sizler için kaleme aldık.

Boyun Kireçlenmesi Nedir?

Boyun kireçlenmesinin tıp literatüründe Osteoartrit, Dejeneratif artrit ve dejeneratif eklem hastalığı olmak üzere üç karşılığı vardır. Kireçlenme olarak adlandırılan sağlık problemi çeşitli dokularda fizyolojik açıdan bulunmaması gereken yerlerde kalsiyum tuzunun aşırı miktarda birikmesidir. Kireçlenme olayı boyun, bel, diz, parmaklar veya kalça bölgesinde kendisini gösterir. Boyun kireçlenmesi ise günümüzde birçok insanın yaşam kalitesini düşüren bir sağlık problemidir.

‘Boyun kireçlenmesi nedir?’ sorusunun tam yanıtı boyun bölgesinde bulunan kasların fazla gerilmesi ya da yırtılması sonucunda ortaya çıkan sağlık problemidir. Boyun kireçlenmesi neticesinde boyunda bulunan omurlar arasındaki disklerde hasar meydana gelir veya bu diskler yıpranır. Bu da omurilik kanalını ve bu kanalın içerisinden geçmekte olan sinirleri sıkıştırarak sinirler üstünde baskı oluşmasına neden olur. Bu baskıdan dolayı boyun ve kollarda çok şiddetli ağrı ve uyuşma hissedilir. Boyun kireçlenmesinin günümüzdeki en önemli nedeni bilgisayar başında geçirilen uzun vakitlerdir. Özellikle 40 yaş ve üstü bireyleri etkileyen bu sağlık probleminde risk yaşla birlikte artmaktadır.

Boyun Kireçlenmesi Neden Olur?

Boyun kireçlenmesi rahatsızlığından bir insanın kendisini koruması mümkündür. Bunun için tek yapılması gereken ‘Boyun kireçlenmesi neden olur?’ sorusunun yanıtının bilinmesi ve bu nedenlerden uzak durulmasıdır. Boyun kireçlenmesine neden olan faktörler ise şöyle sıralanabilir;

boyun kireçlenmesi neden olur
boyun kireçlenmesi neden olur
  • Duruş bozukluğu
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Sakatlanma
  • Düşme
  • Kaza geçirilmesi
  • Bilgisayar başında uzun vakit geçirme
  • Yanlış seçilen yastıkta yatılması
  • Boynun aşırı zorlanması
  • Ani ve sert hareketler yapılması
  • Spor sırasında boynun zorlanması

Boyun Kireçlenmesinin Belirtileri

Boyun kireçlenmesi çeşitli belirtilerle kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Boyun kireçlenmesinin belirtileri içerisinde en sık karşılaşılan şikayet boyun bölgesinde görülen şiddetli ağrıdır. Bu şiddetli ağrı boyun bölgesinden başlayarak ense ve kürek kemiğine kadar yayılır. Bu ağrıyla birlikte boyun bölgesinde sertlik yani şişlik de seyredebilir. Bu şiddetli ağrı ve sertlik hastaya genellikle sabah saatlerinde rahatsızlık vermektedir. Boyun bölgesindeki kireçlenmenin diğer belirtileri ise şöyle sıralanabilir;

  • Kol ve omuz bölgesinde hissedilen uyuşukluk
  • Baş ağrısı
  • Boyunda başladıktan sonra kol ve omuz bölgesine yayılan şiddetli ağrılar
  • Hareket esnasında daha da rahatsız eden boyun ağrısı
  • Boyun bölgesinde yaşanan kas spazmı
  • Boynun hareket kabiliyetinin kısıtlanması
  • Sırt ve omuz bölgelerinde görülen kas spazmları ya da şiddetli ağrılar
  • Uyku problemleri
  • Aşırı hassaslaşma
  • Eklemlerin şişmesi
  • Yorgunluk
  • Kulakların çınlaması
  • Asabi ve sinirli olma
  • Hastanın kendisini sersem gibi hissetmesi

Boyun kireçlenmesi baş dönmesi gibi bir belirti ile kendisini göstermez. Boyun kireçlenmesi problemi yaşıyorsanız ve bununla birlikte baş dönmesi seyrediyorsa en kısa zamanda bir hekime danışmanızda fayda var.

Ayrıca boyun kireçlenmesinin bu belirtileri olduğu halde zamanında bir hekime müracaat edilip tedavisi yapılmazsa omurilikteki baskının artmasından dolayı kol ve omuzlarda uyuşma ile birlikte güç kaybı yaşanabilir. Yine boynun hareket kabiliyeti kısıtlanır ki bu sağlık probleminin geri dönüşü yoktur. Bu nedenlerden ötürü boyun kireçlenmesi tedavisi ihmal edilmemesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır.

Boyun Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Hastaya boyun kireçlenmesi tanısının konması için hastanın fiziki muayenesinin yapılması, röntgen ve MR’ının çekilmesi ve hastanın öyküsünün dinlenmesi gerekir. ‘Boyun kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?’ sorusunun yanıtı tanı konduktan sonra hekim tarafından uygulanacak tedavi programına göre belli olur.

Hastada sinir ya da omurilik basısı gözlenmiyorsa koruyucu tedavi yöntemleri ile hastanın tedavisi yapılır. Buradaki amaç ise boynun hareket yeteneğini korumak için boyun egzersizleri yapılmasıdır. Doktor reçete ederse ağrı kesici ve antienflamatuvar ilaçlar kullanılabilir. Bazı hastalara ise fizik tedavi programı önerilir.

İlerlemiş olan boyun kireçlenmesi rahatsızlığında omurilik ve sinirler üzerindeki baskı fazlaysa, güçsüzlük ve denge kaybı gibi belirtiler varsa cerrahi tedavi yöntemine başvurulur. Cerrahi tedavi yönteminde operasyonun nasıl yapılacağına karar verilirken hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve kronik rahatsızlıkları dikkate alınır. Cerrahi müdahale yapılırken sıkışmaya yol açan yapılar bölgeden uzaklaştırılarak diskler normal anatomik yapısına geri getirilir.

Boyun kireçlenmesi rahatsızlığı nedeniyle muayene olmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne müracaat etmek gerekir.

Boyun Kireçlenmesine Bitkisel Çözümler

Boyun kireçlenmesi rahatsızlığı yaşayanlar hissettikleri şiddetli ağrı ve uyuşmadan dolayı boyun kireçlenmesine bitkisel çözümler konusunu çok sık araştırmaktadır. Boyun kireçlenmesine iyi gelen doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri vardır. Boyun kireçlenmesinin neden olduğu şiddetli ağrıyı dindirecek bitkisel tedavi yöntemleri ise şunlardır;

boyun kireçlenmesine bitkisel çözüm
boyun kireçlenmesine bitkisel çözüm

Çınar Ağacı Yaprağı

Boyun kireçlenmesine en iyi gelen bitkinin çınar ağacı yaprağı olduğu söylenebilir. İbrahim Saraçoğlu’da boyun kireçlenmesine karşı çınar ağacı yaprağı kürünü tavsiye etmektedir. Bu kürü hazırlarken maksimum düzeyde fayda elde etmek için çınar ağacı yapraklarının geniş, tırtıklı, olgun ve kurutulmuş olmasına dikkat etmek gerekiyor. Çınar ağacı yaprağı çayının hazırlanmasında öncelikle yaprakların hazırlanması ve parçalara ayrılması gerekiyor. Daha sonrada 1 bardak kaynatılmış içme suyunun içerisine 2 tane büyük boy çınar yaprağı ilave edilir. Kısık ateşte 1 dakika kadar kaynattıktan sonra ocağın altı kapatılır. Bu çay süzüldükten sonra 2 bardak tüketilir. 30 gün boyunca uygulanması tavsiye edilen bu kürde çayın her seferinde demlenmesi püf noktalardan biri olarak aklınızda kalsın.

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı okaliptüs yaprağından ve bitkisinden üretilir. Kireçlenmeden dolayı meydana gelen şişliğe çok iyi gelmektedir. Boyun bölgesinin ılık suyla yıkanmasının ardından okaliptüs yağı masaj yapılarak boyun bölgesine uygulanır. Boyun bölgesindeki şişlik gidene dek bu yöntemi düzenli olarak uygulamakta bir sakınca yoktur.

Yumurta Kürü

Op. Dr. Feridun Kunak kireçlenmeye karşı yumurta kürünü tavsiye etmektedir. Kireçlenmeye karşı etkisi bir hayli fazla olan bu kürün kemik erimesine de iyi geldiği bilinmektedir. 40 adet limonun suyu ile 20 diş havanda dövülmüş sarımsak cam bir kavanozun içerisinde birleştirilir. Daha sonra blenderdan geçirilen 1 avuç kapari bitkisi ile 1 kaşık toz zencefil kavanoza ilave edilir. Blenderda parçalanan 10 adet yumurta kabuğu bu karışıma eklenir. Buzdolabında bir hafta muhafaza edilen bu karışım her gün kahvaltının hemen ardından bir bardak tüketilir.

Aloe Vera

Aloe Vera bitkisi, boyun kireçlenmesine bitkisel çözümler içerisinde akla ilk gelen bitkilerdendir. Aloe Vera yağı, boyunda kireçlenmenin olduğu bölgeye masaj yapılarak uygulanırsa ağrıların dinmesinde bir hayli etkili olacaktır.

Zencefil

Zencefil çayı günlük düzenli olarak tüketilirse kireçlenmeden kaynaklı ağrı hafifler ve şişlik azalır.

Karahindiba

1 fincan karahindiba ile nane 4 fincan klorsuz suyun içerisine konularak kaynatılır ve bu çay gün içerisinde 3 defa içilir. Ayrıca boyun bölgesindeki ağrıları ciddi derecede azaltmak için karahindiba bitkisi lapa haline getirildikten sonra boyun bölgesine uygulanır.

Yeşil Çay

Kireçlenmeden kaynaklı eklem ağrılarını azaltmak ve boyun bölgesinde oluşan şişlikleri yok etmek için düzenli yeşil çay içmek gerekiyor.

Alabalık Yağı

Bir tane orta boy alabalık kılçığı ayırt edilmeden temizlendikten sonra bir kavanoza koyularak üstüne 1 litre zeytinyağı ilave edilir. Yine kavanozun içerisine bir yemek kaşığı sirke ve bir yemek kaşığı limon katılarak karıştırılır ve kavanozun ağzı kapatılarak bu halde bir hafta buzdolabında muhafaza edilir. Bir haftanın ardından karışım süzülerek ağrıyan bölgeye masaj yapılır. Alabalık temin etme imkanı yoksa alabalık yağı alınarak boyun bölgesine masaj yapılabilir.

Çamur ve Masaj Yağı Karışımı

Çamur ve masaj yağı karışımı kireçlenmeye karşı çok etkilidir. Bu karışım kireçlenmenin olduğu bölgeye uygulanırsa dinen ağrılar yaşam kalitesini yükseltecektir. Bir kabın içerisinde 1 kaşık deniz tuzu ya da turşuluk tuz, 2 kaşık buğday kepeği ya da irmik, 1 kapak biberiye yağı, 1 kapak menekşe yağı, 2 kaşık kil karıştırıldıktan sonra üzerine biraz maden suyu ilave edilir. Bu malzemelerin karıştırılmasıyla çamur kıvamında bir karışım elde edilmesi amaçlanır. Bu yüzden de maden suyunu eklerken yavaş ve kontrollü eklemek gerekiyor. Karışım çamur kıvamına geldikten sonra dayanabilecek bir ısıya kadar ısıtılır ve boyun bölgesine sürüldükten sonra streç ile üstü kapatılır. Karışım soğuyana kadar beklendikten sonra uygulama yapılan bölge temizlenir.

UYARI: Boyun ağrısı ciddi bir durum olabilir ve mutlaka bir hekime / doktora danışılmalıdır. Bu yazımız bilgilendirme amaçlıdır ve doktorunuza danışmadan kesinlikle uygulanmamalıdır.