Bir insanın yakabileceği günlük kalori miktarı kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Çünkü insanların günlük yaşam tarzları ve gün içerisinde hareketli olup olmadığı yakılan kalori miktarını etkilemektedir.
Günlük yaşamında hiç egzersiz yapmayan bir insanın günlük yakacağı kalori miktarı 2000 ila 2500 arasında değişmektedir. Vücudun günlük yakacağı kalori miktarını etkileyen başlıca etkenler arasında insanın kilosu, metabolizmanın çalışma hızı ve mesleği yer almaktadır. Örneğin inşaatta çalışan ve sürekli hareket halinde olan bir işçinin günlük yakacağı kalori miktarı ile masa başında çalışan bir memurun günlük yakacağı kalori miktarı aynı olmayacaktır. Masa başında çalışan, gün içerisinde çok az hareket eden ve hiç egzersiz yapmayan birinin günlük yakacağı kalori miktarı en az 2000 kaloridir.
Günlük yakılan kalori miktarının hesaplanması için kilonun 30 ile çarpılması yeterlidir. Bu işlemden çıkan sonuç günlük en az yakılması gereken kalori miktarını verecektir.
Gün içerisinde yapılan egzersizlerde yakılan kalori bu işlemden çıkan sonuca eklendiği zaman günlük yakılan kalori miktarı hesaplanmış olur.
İçerik Başlıkları
Zayıflamak İçin Günlük Kaç Kalori Yakılmalı?
Çağımızın hastalığı obezite olunca insanlar ‘Zayıflamak için günlük kaç kalori yakmalı?’ sorusunun yanıtını çok sık araştırmaktadır. Zayıflamak için gün içerisinde harcanılan kalori miktarının gün içerisinde alınan kalori miktarından fazla olması gerekmektedir. Ancak bu klasik matematik hesabının her zaman geçerli olduğunu söylemek maalesef mümkün değildir. Çünkü gün içerisinde her insanın alması gereken kalori miktarı ile besin öğeleri farklılık göstermektedir. Bu da günlük yakılması gereken kalori miktarının farklı olması anlamına gelmektedir.
Bir insan vücudunun harcadığı kalori miktarını ise metabolizma hızı belirlemektedir. Metabolizmanın hızını etkileyen baş etkenler arasında ise günlük yaşamın hareketli olup olmaması, boy, yaş, kilo ve beslenme tarzı yer almaktadır. Günlük yakılan kalori miktarını bu etkenler belirlediğinden her insan aynı uygulamayla aynı kaloriyi yakamaz. Bu nedenle her insan günde kaç kalori yaktığını kendi standartlarını baz alarak hesaplamalıdır.
Kaç Kalori Kaç Kilo Eder?
İnsanların kilo verebilmesi için vücuduna yağ yaktırması gerekmektedir. Vücuda sağlıklı bir şekilde yağ yaktırabilmek içinde su ve kas kaybı yaşanmamasına çok dikkat etmek gerekir. Uzmanlar, sağlıklı bir şekilde kilo veren bir insanın haftada 1 kilo vermesinin ideal olduğunu söylemektedirler. Ancak bu kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Yani bir insan bir haftada daha fazla kilo veya daha az kilo verebilir. Şu da bir gerçektir ki çok kısa süre içerisinde çok fazla kilo verilmesi yalancı zayıflamadır. Ayrıca deri altındaki gereksiz yağlar, vücudun gereksinim duyduğu su, kas ve mineral kaybına neden olur.
1 kilo vermek için kaç kalori yakmak gerekir başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
Özellikle zayıflamak için diyet yapan insanlar, ‘Kaç kalori kaç kilo eder?’ sorusunun yanıtını çok sık araştırmaktadır. Bir insanın 1 gram verebilmesi için 7 kalori yakması gerekmektedir. Bu hesaba göre de 1 kilo verebilmek için 7000 kalori yakılmalıdır. Basit bir matematik hesabı yapılacak olursa da bir haftada bir kilo verebilmek için günlük harcanan kalori miktarının günlük alınan kalori miktarından 1000 kalori fazla olması gerekmektedir. Günlük 1000 kalori açığını ise sadece egzersiz yaparak elde etmek maalesef mümkün değildir. Bu nedenle insanın gün içerisinde canı çektiği her şeyi yedikten sonra sadece egzersiz yaparak kilo vereceğine kendisini inandırması kendisini kandırmasından başka bir şey değildir. Sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo verebilmek için gün içerisinde beslenme tarzına dikkat ederek vücudun gereksinim duyduğu besin öğeleriyle günlük ihtiyaç duyulan kalori miktarını almanın ve egzersiz yapmanın en sağlıklı seçenek olduğunu uzmanlar sürekli ifade etmektedir.
Kilo Vermede Bazal Metabolizma Hızının Etkisi
İnsanın uyurken vücudunun hayati fonksiyonlarını sürdürebilmesi için harcadığı kalori miktarına bazal metabolizma hızı (BMH) adı verilmektedir. İnsanlar kalori yakmak için herhangi bir gayret göstermese de vücudun gün içerisinde yaktığı kalori miktarının çok ciddi seviyelerde olduğu söylenebilir. İnsanlar günlük yaşamlarında ne kadar hareketli olursa olsunlar, vücudun organları çalıştırmak için kullandığı bazal enerji alınması gereken kalori miktarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu nedenle vücudun işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için bazal metabolizma hızının gereksinim duyduğundan daha az kalori diyetleri yapılmamalıdır.
Bazal metabolizma hızının kilo vermeye etkisi kiloya göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin 55 kilogram gelen orta yaşlı bir bayan bazal metabolizma hızıyla günlük yaklaşık 1200 kalori yakarken, 70 kilo gelen bir erkek ise bazal metabolizma hızıyla günlük 1700 kalori yakmaktadır. Vücudun bazal metabolizma hızı vücuttaki yağ ve kas oranından, yağdan, kilodan, yaştan, yaşam tarzından ve bazı kronik rahatsızlıklardan etkilenmektedir. Bazal metabolizma hızının sürekli aktif halde olması için vücutta yeterince kas olması, sağlıklı ve dengeli beslenme tarzı son derece önemlidir. İnsanın metabolizması hızlı çalıştığı zaman doyarak kilo vermesi mümkündür.
Metabolizma Daha Hızlı Nasıl Çalışır?
Günümüzde çoğu insan, gün içerisinde çok az kalorili beslendiği halde kilo verememekten yakınmaktadır. Bu insanların çok yüksek bir ihtimalle metabolizma hızları yavaşlamıştır. Bu nedenle günlük alınan kalori miktarındansa metabolizmayı hızlı çalıştırmanın yöntemlerinin aranması daha sağlıklı bir bakış açısı olabilir. Çünkü vücudun metabolizması hızlı çalıştığı zaman alınan kalorileri yakmak için çok fazla çaba göstermeye gerek yoktur. Bu durumda ‘Metabolizma daha hızlı nasıl çalışır?’ sorusu ön plana çıkmaktadır. İşte metabolizmayı daha hızlı çalıştırmanın yöntemleri;
Metabolizmanın hızlı çalışması için öncelikle gün içerisinde 2,5-3 litre su içilmelidir. Suyun gün içerisine yayılarak düzenli aralıklarla içilmesi daha sağlıklıdır. Canı su içmek istemeyenler ise tarçın, nane ya da çeşitli meyvelerle suya aroma katarak suyu daha cazip hale getirebilirler.
Metabolizmanın hızlı çalışması için sadece kaloriye odaklanmamak gerekmektedir. Protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanarak dengeli beslenilmesi çok önemlidir. Bu sayede dengede kalan bir vücut kompozisyonuyla metabolizmanın yavaşlamasının önüne geçilecektir.
Ana öğünler kesinlikle yapılmalıdır. Metabolizmanın gün içerisinde hızlı çalışabilmesi içinde ara öğünler ihmal edilmemelidir.
Günlük atılacak 10 bin adım metabolizmanın hızlı çalışmasında oldukça etkili olacaktır. Bu nedenle ilgi duyulan bir sporun yapılması çok önemlidir.