Güneş alerjisi en çok karşılaşılan cilt rahatsızlıklarından biridir. En tehlikeli çeşidi de aktinik prurigodur ve kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülmektedir. Bu hastalığın sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Güneş ışınlarının ortaya çıkarmış olduğu kurdeşen hastalığı ise solar ürtiker adı verilmektedir. Güneş alerjisine ne iyi gelir ve alerjiye yol açan durumlar nelerdir? Tüm detaylar yazımızda.
Hassas bir cilt yapısına sahip olan kişilerin vücudu yaz aylarında alerjik reaksiyon göstermektedir. Bazılarının belirtileri sadece birkaç saat içerisinde göstermesinden sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Genetik yatkınlığa sahip olan kişilerde ise belirtiler belli başlı dönemlerde meydana gelmektedir. Bu durumda devam eden bir şikayetinizin olması durumunda mutlaka bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. Peki, ‘güneş alerjine ne iyi gelir‘ hep birlikte inceleyelim. Aynı zamanda güneş lekesi nasıl geçer konulu yazımıza da göz atarak faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Güneş Alerjisine Ne İyi Gelir
Güneş alerjisi için faydalı olduğu söylenilen yoğurt, diş macunu ve başka maddeler deriye kesinlikle sürülmemesi gerekir. Alerjiye neyi iyi geleceğinden öncesinde sorulaması gereken ‘güneş alerjisine sebep olan reaksiyonun başlamasının nasıl önüne geçerim?’ sorusu olmalıdır. Çoğunlukla bilinmeyen maddelerin güneş alerjisi sonrasında deriye sürülmesi durumunda derinin daha kötü bir hal almasına neden olmaktadır.
Güneş Alerjisi Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir
Beyaz tenli kişilerin güneşe karşı alerjik reaksiyon gösterme olasılığı daha yüksektir. Genetik yatkınlık da alerjinin meydana gelmesine sebep olmaktadır. Kullanımı sağlanan bazı ilaçlar ve antibiyotikler, yaz mevsiminde ve öğle saatlerinde güneş ışığına maruz kalınması durumunda derinin incelmesine sebep olmaktadır.
Yaygın bir şekilde görülmekte olan belirtilerin en başında kızarıklık ve kaşıntı gelmektedir. Hassas bir cilt yapısına sahip olan kişilerin kızaran yerlerde kabarcıklar meydana gelmektedir. Birkaç günlük periyot ile bu kabarcıkların kabuklanmasıyla pul pul dökülmeler oluşur. Derinin incelmesi ve hassasiyet, ağrı ve kanama oluşması da sık sık karşılaşılan semptomlar arasında yerini almaktadır.
Güneş Yanığının Tedavisi Var Mı
Güneş yanığının tedavisi için parasetomol etkin maddeli ağrı kesiciler ile antihistaminikler etkili olmaktadır. Çok fazla bilinmese de aspirin kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda güneş yanığının derecesine bağlı olarak bir süre yanıktan etkilenen kişiye hastanede serum verilmesi de gerekli olabilmektedir. Semptomların azalması için soğuk duş da tavsiye edilebilmektedir.
Güneşten Korunmak İçin Neler Yapılmalı
Güneş koruyucuları kimyasal ve fiziksel olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bu koruyucular kendi içerisinde avantaj ve dezavantajlara sahiptir. İkisi arasındaki tercih ise kişinin cilt tipine, cilt hassasiyeti ve tercih etmiş olduğu dokuya göre uygulanmaktadır.
Kimyasal güneş koruyucuları organik bileşikler içermektedir. UV ışınlarının absorme olmasını sağlar. Cilt yüzeyinin alt kısmında gerçekleşmekte olan kimyasal reaksiyonla birlikte cildin UV ışınlarından korunmakta olan güneş koruyucu olarak düşünülmektedir. Hafif ve yapışkan bir yapıya sahip olmayan bir dokuya sahiptir. Fiziksel güneş koruyucularına göre cilt üzerinde daha kolay bir şekilde yayılmaktadır.
Ayrıca cilt tarafından emilim sağladığından dolayı gözeneklerin tıkama olasılığı da vardır ve daha kolay bir şekilde yayılmaktadır. Fiziksel güneş koruyucular cilt yüzeyinde işlev görmekte olan titanyum dioksit ya da çinko dioksit gibi aktif mineral bileşenler içeriğine sahiptir. Bu koruyucular UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyuculuk sağlar, genel olarak geniş spektrumludur. Cilt yüzeyinde ve cilde nüfuz etmemesinden dolayı gözenekleri tıkama olasılığı daha azdır.
Acele bir şekilde dışarı çıkmanız gerekiyorsa, öncesinde güneş koruyucusu uygulayacağınız zamanınız yoksa, cildi güneş ışınlarından korunmasından emin olunması için fiziksel bir güneş koruyucu tercih edilmektedir. Kimyasal güneş koruyucusundan farklı bir yapıya sahip olmasından dolayı ter ve sebum sebebiyle pütürlenerek cilt üzerinden dökülmeye başlar. Bu sebeple de birkaç saatte bir tekrardan uygulanması gerekmektedir. Aynı zamanda cilt üzerinde beyazlık bırakmasından dolayı cilt tonunda değişiklikler gösterebilmektedir.
Güneş Alerjisi Hangi Mevsimde Olur
Güneş yanığı kış mevsiminde kardan yansımakta olan ışınlarla bile oluşmaktayken, güneş alerjisi en fazla yaz mevsiminde meydana gelmektedir. Güneş alerjisi olan kişilerin yaz tatili öncesinde mutlaka dermatoloji hekiminde öneri alması gerekmektedir.
- Cilt alerjisi olan kişilerin güneşin zararlı ışınlarından korunmasıyla birlikte ekstra tedbirlerin alınması gerekir.
- Güneşin zararlı etkilerine karşı koruyuculuk için 11.00 ila 16.00 saatleri aralığında uygun güneş koruyucuların kullanılması gerekir.
- Vücudun gereksinimi olan D vitamini sentezi için sabahları 09:00’dan öncesinde 15 dakika güneşe çıkılabilmektedir.
- Güneş alerjisinden korunmak açısından şapka ve gözlük kesinlikle kullanılması gerekmektedir.
- Uzun kollu, hava alabilen kumaştan yapılan açık renkli geniş kıyafetlerin tercih edilmesi önerilir.
- Güneş alerjisi olan çocuklar için de yaz mevsiminde daha fazla tedbirin alınması önerilir. Güneş koruyucu kullanılmadan önce kesinlikle güneşe çıkartılmaması önerilir. Çocuklar suya her girip çıktığında mutlaka güneş koruyucuları yenilenmesi gerekir.
Güneş alerjisi oluşumunda diş macunu ve yoğurt gibi maddelerin kesinlikle kullanılmaması gerekir, zaman kaybı olmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Güneş Alerjisi Nasıl Anlaşılır
Cilt üzerindeki kızarıklar ile başlayan güneş alerjisi, kızarıklık ve şişlik ile kendini belli etmesiyle birlikte kaşıntıya sebep olmaktadır. Genel olarak güneşe her zaman maruz kalınan ellerde ve yüzde alerjik reaksiyon başlamayabilmektedir. Bazen de ince kıyafetlerden geçebilmekte olan şiddetli ışınlar kurdeşen olarak kendini göstermektedir.