Gül Hastalığı Nedir, Gül Hastalığı Neden Olur

gül hastalığı nedir, gül hastalığı neden olur
gül hastalığı nedir, gül hastalığı neden olur

Gül hastalığı cilt üzerinde meydana gelen iltihaplı kızarıklıklar, sivilce benzeri kabartılar, yüzeysel damar genişlemeleri şekliyle ortaya çıkmakta, genellikle yüzde, burun etrafında meydana gelen bir hastalıktır. Fakat bu durum, hastalığın sadece yüz çevresinde meydana geldiği anlamına gelmemektedir. Vücudun diğer bölgelerinde de bu hastalığa rastlama olasılığı bulunmaktadır.

Damar genişlemesi olarak görülen eritematotelenjiektazik rozase, akne benzeri olmasıyla rozase fulminas, kızarıklık ve ödem şeklinde olanlar ise ödematöz rozase olarak adlandırılır. Her yaş grubunda bu hastalığın görülmesi söz konusu olabilmektedir. Fakat, 30 yaş grubunda görülme olasılığı daha fazladır. Kadınların yaklaşık %10’unda meydana gelir. Erkeklerde ise bu oran daha azdır. Fakat kadınlara göre erkekler, roza hastalığını daha ağır bir şekilde atlatır. Halk arasında sivilce gibi önemsenmeyen roza hastalığı, sivilce ve diğer iltihaplı kabartılara kıyasla daha ağırdır ve ciddiye alınmaması durumunda ağrıların artması söz konusu olabilmektedir.

Ayrıca diş ağrısına ne iyi gelir konulu yazımıza da göz atarak diş ağrısı ile ilgili doğal tedavileri de uygulamanız mümkündür.

Gül Hastalığı Nedir

Gül hastalığı, yüz bölgesinde kızarıklık ve kırmızı sivilcelere sebep olan bir cilt rahatsızlığıdır. İleriki dönemlerde göğüs ve sırt kısmında yayılım gösterebilmektedir. Gül hastalığı özellikle de açık tenli bireylerde daha sık görülen bir rahatsızlıktır.

Daha fazla kadınlarda meydana gelen gül hastalığı genel olarak orta ve ileri yaşlardaki bireyleri etkilemektedir. Gül hastalığı yüz bölgesinde ve vücutta kızarıklığa sebep olmasıyla birlikte ayrıca kan damalarının daha belirgin bir hale gelmesine neden olmaktadır. Gül hastalığı genel olarak yüz kısmında meydana gelmesinden dolayı estetik olarak da kötü bir görüntüye sebep olabilmektedir. Güneşin zararlı etkileri, çevresel kirlilik, stres ve soğuk havalar da rahatsızlığın görülme sıklığı ve seyri de üzerinde etki göstermektedir.

Özellikle de bahar mevsiminde etkisi gösteren bu rahatsızlık, karın ve yüz kısmında pembemsi lekeler ve gül şeklinde kendini göstermektedir. Bu lekeler sonrasında o bölgede cilt üzerinde kepeklenme ve daha küçük lekelerin oluşmasına neden oluyor. Bulaşıcı özelliği bulunmayan gül hastalığı genel olarak tedavisi yapılabilmektedir.

gül hastalığı belirtileri nelerdir
gül hastalığı belirtileri nelerdir

Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Gül hastalığının sebebi ve kesin tedavisi henüz bulunmamıştır. Hastalık; vücudumuzun, özellikle de burun ve çevresinin aşırı duyarlı olmasından dolayı kendini göstermektedir. Aşırı sıcak ya da soğuk, güneş ışınları, genetik faktörler, alkollü ya da aşırı kafeinli içeceklerin tüketimi, sindirim sistemi problemleri, iş yaşımında ya da gündelik yaşamdan kaynaklı olarak sinir ve stres birleşiminden kaynaklı gül hastalığı meydana gelmektedir.

Belirtilerin meydana gelmesi durumunda çeşitli nemlendirici, koruyucular ile birlikte kızarıklıklar giderilmesi çalışılır. Hastalığın ilk aşamasında bu işe yarasa da ileriki aşamalarda ise kızarıklıklar kalıcı bir hal alabilmektedir. Başlangıç olarak kullanımı sağlanan kremler işlevsiz kalır, kızarıklıklar gün aşırı kalıcı bir hal alır. Ayrıca hassasiyet ve yanma hissiyatı etkiside artış göstermeye başlamaktadır. Gün geçmesiyle birlikte hastalık yayılmaya, iltihaplı kabartılar burun etrafı ve alnı sarmaya başlamaktadır. Bu kabartılar saç diplerinde de görülmesi söz konusudur. Burunda büyüme ortaya çıkabilir ve ağrının artış göstermesi söz konusu olabilmektedir.

Hastalığın hafif seyrinde deride kuruluk ve dökülme meydana gelmesiyle birlikte ağır seyreden vücudun kolesterol dengesinde bozukluk ve karaciğer gibi rahatsızlıkla görülebilmektedir.

Gül Hastalığı Neden Olur

Gül hastalığının sebebi tam olarak kesin bilinmemektedir. Fakat rahatsızlığa sebep olan bazı durumların olduğu da düşünülmektedir. Gül hastalığı cilt akarları, mantar, psikolojik durumlar ya da cilt altındaki bağ dokusunun bozulmasından dolayı da meydana gelmektedir.

Bununla birlikte aşağıdaki sebeplerden dolayı da gül rahatsızlığının meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir.

  • Sıcak içecekler
  • Baharatlı besinler
  • Alkol tüketimi
  • Aşırı sıcak
  • Güneş aşığı ya da rüzgar
  • Egzersiz
  • Stresli yaşam
  • Makyaj malzemelerinin yeterli miktarda temiz olmaması