Arpacıkla ilgili faydalı bilgiler edine bilmek için Arpacık Nasıl Geçer konulu yazımızı inceleyerek ayrıntılı olarak bilgi edinebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Arpacık Nedir
Arpacık, göz kapakçığındaki yağ bezlerinde veya kirpik kökünün enfeksiyon sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genel olarak enfeksiyona stafilokok olarak adlandırılan bakteriler neden olmaktadır. Bu enfeksiyon çeşidi, kirli ellerin göz çevresine götürülmesi, kontakt lens kullanımı veya kozmetik ürünlerin kullanımı sonucunda hijyene özen gösterilmemesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sık sık karşılaşılan göz enfeksiyonlarından biridir. Her yaş aralığında da görülmektedir.
Gözün İç Kısmında Arpacık Neden Çıkar
Arpacık, göz kapağında yağ bezelerinde veya kirpik köklerinde ortaya çıkan enfeksiyonlardan kaynaklı oluşmaktadır. Enfeksiyon genel olarak stafilokok bakterileri sebep olmaktadır. Bu enfeksiyon ise kirli ellerin göz çevresinde bulundurulması, kontakt lens kullanımı veya kozmetik ürünlerin kullanımı sonucunda hijyene dikkat edilmemesinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır.
Gözde Çıkan Arpacık Nasıl Geçer
- Göz kapaklarınızın temiz olmasına özen gösterin.
- Ellerinizin temiz olmasına özen gösterin.
- Makyaj kullanımını sonlandırın.
- Kontakt lens kullanımı yerine gözlük kullanmayı tercih edin.
- Ilık kompres uygulayın.
- Bir çay poşeti ya da sıcak el bezi deneyin.
- Arpacığın oluştuğu çevreyi ellemeyin.
Arpacık Belirtileri Nelerdir
Arpacık, karakteristik belirtilerin olan bir enfeksiyon çeşididir. Göz kapağı üzerinde kırmızı, sivilceye benzemekte olan ve ağrılı bir şişlik ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Göz çevresinde ve göz kapağında ağrının oluşmasıyla birlikte şişkinlik ve gözde sulanma gibi durumların oluşmasına da neden olmaktadır. Arpacık çıkan çevrede iltihap benzerinde bir beyaz noktada oluşabilmektedir. Tüm göz kapağının şişmesi de ortaya çıkmaktadır. Arpacık çoğu zaman tek göz kapağında meydana gelir. Fakat tek gözde aynı zamanda birden çok arpacık çıkması da mümkün olan bir durumdur.
Arpacık, en fazla karşılaşılan enfeksiyonlarından biridir. Belirtilerinin benzer olmasıyla birlikte arpacık kadar yüksek yoğunlukta ağrı yapmayan diğer enfeksiyonlarla da karşılaşılabilir. Göz kapağında meydana gelen kızarıklık ve yumru şeklinde görülen şalazyon bunlardan biri olarak görülmektedir. Şalazyon genel olarak ağrı yapmayan bir yumru olarak meydana gelir. Bastırıldığında ise sert bir yapıya sahiptir. Kirpik diplerindeki yağ bezlerinde tıkanma meydana gelmesiyle birlikte arpacıktan farklı bir şekilde göz kapağının iç kısmında gelişmeye başlamaktadır. Şalazyon ve arpacık farklı nedenlerden dolayı meydana gelmesine rağmen genel olarak benzer bir şekilde tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Sık sık karşılaşılan göz enfeksiyonlarından biri de blefarit ve konjonktivittir. Gözde kızarıklık olması, içerisinde iltihap dolu bir şişkinlik oluşmaması durumunda ve sulanma meydana gelmiyorsa blefarit veya konjonktivitten şüphelenmek gerekiyor. Blefarit kirpik diplerinde görülmekte olan bir rahatsızlık çeşididir. Konjonkitivit ise bakteriyel veya viral olarak adlandırılan bir göz enfeksiyonu olarak bilinmektedir.
Risk Faktörleri Nelerdir
Enfeksiyon oluşumu giderilene kadar makyaj malzemesi kullanılmaması gerekmektedir. Başka kişilere ait olan makyaj malzemelere ve apartaları gibi kişisel ürünlerin paylaşılmaması gerekmektedir. Özellikle de kontakt lens kullanımında ellerin hijyenine ekstra olarak özen gösterilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda lens kullanım süresine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kısımlara dikkat etmemek, gözlerde arpacık oluşumuna neden olan diğer göz enfeksiyonlarının oluşmasına neden olmaktadır.
Elin sürekli olarak göz çevresinde olması ve temiz olmayan ellerle birlikte gözlerin ovuşturulması, gece uyumadan önce makyajın çıkarılmaması, tarihi geçmiş kozmetik ürünlerinin kullanımına devam edilmesi de göz çevresinde arpacık oluşmasına ve diğer enfeksiyonların oluşmasına neden olmaktadır.
Bununla birlikte, göz içerisinde veya göz kapağında diğer enfeksiyonların oluşumuyla ve uzun süre olarak tedavi edilmemesiyle birlikte gözü diğer enfeksiyonlara karşı açık hale getirmektedir. Göz kapağında kronik enflamasyon veya blefaritin varlığı da arpacık oluşumundaki riskin artmasını sağlamaktadır. Yüzde bölgesel olarak kızarıklık meydana gelen cilt hastalığı olan razasea (gül hastalığı) da arpacık oluşmasına neden olan durumlardan biridir.
Arpacık Nasıl Tedavi Edilir
Arpacık sık sık karşılaşılan enfeksiyonlardan biridir. Genel olarak zamanla kendiliğinden de kaybolmaktadır. Arpacığın çıkacağı zaman hissedilmesi veya bölgedeki şişkinliğin farkına varılmasıyla ılık ve nemli bir bez ile birlikte bölgeye kompres yaparak iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda arpacığın oluştuğu bölgedeki hassasiyet ve ağrının da azalmasını sağlarsınız. Bu uygulanan kompresin, arpacık varlığının oluşması boyunca, gün içerisinde birkaç kez 5 ila 10 dakika aralığında uygulanması yeterli olacaktır. Ağrısının azalmasını sağlayabilmek için ağrı kesici de kullanılabilir.
Fakat arpacıkta 48 saat içerisinde iyileşmenin görülmemesi durumunda, kızarıklık ve şişkinlik göz kapağının tamamı ve yanak bölgesine doğru yayılmasıyla birlikte veya görüş bozukluğunun oluşması durumunda uzman bir hekime başvurmakta fayda olacaktır. Bu tarz durumlarla karşılaşılarak antibiyotik tedavisi yöntemi de uygulanabilir veya arpacığın içerisindeki iltihabın boşalmasını sağlamak için cerrahi müdahalede uygulanabilir.
Arpacığın çıkmasıyla elleri göz çevresine götürmekten kaçınmak ve kontakt lens kullanımına da ara vermekte fayda olacaktır. Oluşan yumru bir sivilce gibi gözüksede kolay iyileşeceğini düşünmekle birlikte sıkılmaya çalışılmasından kaçınılması gerekmektedir. Bunun sonucunda enfeksiyonun yayılmasına neden olunmaktadır.
- Ellerin yıkanmasının ardından temiz bir havlu veya bezi ılık bir suya bastırılarak arpacığın üzerinde 5 ila 10 dakika aralığında kompres yapılması önerilir.
- Ardından parmağınızı arpacığın üzerinde gezdirerek tıkanan kanalın açılabilmesi açısından masaj uygulaması yapılmalıdır.
- Arpacık çıkmasıyla birlikte, el, yüz ve göz bölgelerinin ekstra olarak temiz olmasına özen gösterin.
- Göz bölgesinde meydana gelen çapakların temizliğini sağlayın.
- Ilık kompresi her defa temizlenmekte olan bir bez ile birlikte gün içerisinde birkaç kez tekrarlamalısınız.
Arpacık En Hızlı Nasıl Geçer
Sarımsağı rendelemenizden sonra arpacığın oluştuğu bölgeye belirli aralıklarla bekletmeniz durumunda tedaviden olumlu yönde cevap almanızı sağlar. Arpacığın geçmesi için poşet çay yöntemini de tercih ederek hızlı bir şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz. Demlenmiş ve ılık bir poşet çayı gözünüzde bekletmeniz durumunda arpacığın hızlı bir şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz.