Fındık Faydaları Nelerdir

fındık faydaları nelerdir
fındık faydaları nelerdir

Fındığın insan sağlığına olan faydaları, özellikle de cinsel güce katkısından dolayı fındık ve fındık içeren ürünler dünyada çok fazla tüketilmektedir. Fındık üretimi ve dünyaya dağıtımı bakımından ülkemiz dünyada ilk sırada yer almaktadır. Ülkemiz haricinde yoğun fındık üreten ülkelerin başını İspanya, İtalya, Gürcistan, Azerbaycan ve ABD çekmektedir.

Fındık ülkemizde en fazla Doğu Karadeniz’de bulunan illerimizden Ordu, Artvin, Giresun ve Trabzon’da yetiştirilmektedir. Ülkemizde bölgelere göre yetiştirilen fındık çeşitleri incelendiği zaman on beş çeşit fındık yetiştirildiği görülür. Bir fındık fidanı toprakla buluştuktan 5-6 yıl sonra meyvesini vermeye başlamaktadır. Bir fındık fidanından verimin en fazla alındığı dönem ise 30-40 yaş aralığıdır. Bir fındık fidanının ömrünün ise 50-60 yıl aralığında olduğu bilinmektedir.

Fındık faydaları nelerdir? Fındığın faydalarına, çiğ fındık tüketmenin faydalarına, fındığın kalori ve besin değerlerine, fındığın sağlığa zararlarına, kilo aldırıp aldırmadığı bu yazıda mevcuttur.

Fındığın Faydaları Nelerdir?

Fındığın içeriğinde insan sağlığına faydalı yağlar ve nişasta bol miktarda bulunmaktadır. Dünyanın en kaliteli ve besin değeri yüksek fındıkları ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Bahçelerden toplanması oldukça zahmetli olan fındık, toplandıktan sonrada başları beyaz renkten kahverengi renge dönüşünceye kadar kurutulmalıdır. Bu kurutma süresinin ise 10-15 aralığında olduğu bilinmektedir. Patos esnasında zurufu ayrıştırılan fındıklar, yenide güneşli ortama serilmektedir. Gelişim süreci 5-6 ay süren fındığın yetiştirilmesi başlangıç aşamasından son aşamasına kadar çok güç olsa da içeriğinde barındırdığı vitaminler ve güçlü antioksidanlar ile sağlığa sayısız faydaları bulunmaktadır.

Fındığın sağlığa faydaları nelerdir? İşte uzmanların tüketimini şiddetle tavsiye ettiği fındığın sağlığa faydaları;

Magnezyum bakımından çok zengin olan fındık, kemikleri güçlendirerek ilerleyen yaşlarda görülme riski yüksek olan kemik erimesini engellemektedir.

E vitaminini bol miktarda barındıran fındık, kanser gibi çok ciddi sağlık problemlerini engellediği gibi hücreleri de yenilemektedir. Ayrıca vücudun genel sağlığına zarar veren zararlı hücreleri de hızla vücuttan uzaklaştırmaktadır.

Sinir sistemi sağlığını destekleyen ve B6 vitamini bakımından çok zengin olan fındık, vücuttaki elektrik sinyallerinin hızına ve verimliliğine olumlu etki etmektedir.

Kalsiyum ve mineral kaynağı olan fındık, krampları engellemekte ve kas ağrılarını dindirmektedir. Fındığın özellikle eklem bölgesindeki ağrılara çok iyi geldiği bilinmektedir.

Günlük tüketildiği zaman vücutta kan dolaşımını düzenlediği için bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olmaktadır.

Fındığın içeriğindeki insan sağlığına faydalı doğal yağ özleri, kalp ve damar hastalıklarının engelleyerek kalp ve damar sağlığını korumaktadır.

Kan şekerini dengeleyen ve bol miktarda lif barındıran fındık, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.

Çocukların gelişim sürecinde protein kaynağı fındığı düzenli olarak tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

İçeriğindeki oleik asit sayesinde kötü kolesterolü yani LDL seviyesini düşürdüğü gibi iyi kolesterolü de dengelemektedir.

Kaemferol, protonosiyanidinler, kersetin, gibi beyin sağlığını destekleyen fitokimyasallar bakımından en zengin besinler arasında fındıkta bulunmaktadır.

Fındığın içeriğindeki çok güçlü antioksidan maddeler, cildi güzelleştirmesinin yanı sıra cildin yaşlanmasını geciktirerek genç görünmeye yardımcı olmaktadır.

Cildi güneşin zararlı ışınlarından koruduğu ve cilt sağlığını tehdit eden serbest radikallerle mücadele ettiği için cilt sağlığı açısından en önemli besinlerin başında gelmektedir.

Anemi rahatsızlığı olanlar, kırmızı kan trombositlerinin daha fazla üretilmesine yardımcı olan fındığı bol tüketmesi gerekmektedir.

Bağırsakların hareketlerini hızlandırarak rahat dışkılamaya yardımcı olduğu ve vücutta yağ yakımını hızlandırdığı için zayıflatan besinler arasında fındıkta kabul edilmektedir. Aynı zamanda diyet lifleri ve sağlığa faydalı yağları bol miktarda barındıran fındık, aşırı yeme isteğini önleyerek özellikle abur cubur olarak adlandırılan sağlıksız beslenmeyi de engellemektedir.

Vücuda yüksek miktarda enerji vererek yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik gibi günümüzde yaygın görülen problemlere son vermektedir.

Fındığın içeriğinde a-linolenik asit ve omega-3 yağ asitleri bol miktarda bulunduğu için depresyon, stres ve anksiyete gibi olumsuz psikolojik durumlarla fındık etkili bir şekilde mücadele etmektedir.

Çiğ Fındığın Faydaları Nelerdir?

Çiğ fındığın içeriğinde barındırdığı antioksidan maddelerin kavrulmuş fındığa göre iki kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasının engellenmesinde önemli bir görev üstlenen çiğ fındık, insana mutluluk hissi vermektedir. Ayrıca fındığın besin değerlerini kaybetmemesi için uzun süre kavurmamaya çok dikkat edilmelidir.

çiğ fındık faydaları nelerdir
çiğ fındık faydaları nelerdir

Çiğ fındığın sağlığa faydaları nelerdir? İşte çiğ fındığın sağlığa faydaları;

Çiğ fındık içeriğinde bol miktarda E vitamini barındırmakta ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde kavrulmuş fındıktan daha etkili olmaktadır. Vücuttaki kan dolaşımını düzenleyerek soğuk algınlığı, ateş ve diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını engellediği içinde düzenli fındık tüketenlerde anemi hastalığına çok sık rastlanmaz.

Lif bakımından en zengin besinler arasında yer alan fındık, yüksek miktarda protein ve yağ içeriğiyle de uzun süre tokluk hissi vermektedir. Diyetisyenler, ara öğünlerde bir porsiyon fındık tüketilmesini özellikle tavsiye etmektedir. Ara öğünde bir porsiyon fındık tüketirken ölçüyü kaçırmamak için bir porsiyon fındığın 6-7 adet fındığa denk geldiği bilinmelidir. Ayrıca bir porsiyon çiğ fındık, aşırı yemek yemeyi engellediği içinde gün içerisinde alınan kalori miktarını düşürmektedir. Bir porsiyon çiğ fındıktan daha fazlasının kilo alımına neden olacağının bilincinde olunmalıdır.

Beynin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için olmazsa olmaz olan kuersetin, kaemferol ve proantosiyanidin gibi fitokimyasallar çiğ fındıkta daha fazla bulunmaktadır. Yine çiğ fındıkta bol miktarda bulunan izolösin amino asitleri ile triptofan psikolojik ve zihinsel sağlığı desteklemektedir.

Sinir sisteminin sağlığını destekleyerek düzgün çalışmasına yardımcı olan ve sinir kılıfı miyelinin oluşması için olmazsa olmaz vitaminler arasında yer alan B6 vitaminini çiğ fındık bol miktarda barındırmaktadır. Elektrik sinyallerinin hızının ve verimliliğinin artmasında B6 vitamini en etkili vitamin olarak değerlendirilmektedir. Melatonin, serotonin, epinefrin gibi insana kendisini daha iyi ve mutlu hissettiren hormonları daha fazla salgılatan çiğ fındığın sinir sisteminin sağlığının korunması için düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.

Çiğ fındığı her gün düzenli olarak tüketen diyabet hastalarında glukoz intoleransında iyileşme olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenleyen ve kan şekerini dengeleyen lifi bol miktarda barındıran çiğ fındık, diyabet hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır.

Çiğ fındığın içeriğinde vücudun genel sağlını koruyan çok güçlü antioksidan maddeler bulunmaktadır. Bu antioksidan maddeler vücuttaki hücreleri yenilediği gibi DNA’sı bozulmuş olan tümörlü hücrelerinde sayısını azaltarak kansere yakalanma riskini en asgariye düşürmektedir. Yine özellikle meme ve prostat kanserine yakalanma riskini çiğ fındığın içerdiği beta-sitosterol bileşeni düşürmektedir.

Kalp sağlığını destekleyen sağlıklı yağları fındık bol miktarda içeriğinde barındırmaktadır. Kalp sağlığını tehdit eden kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşüren ve iyi kolesterol (HDL) seviyesini yükselten çiğ fındığın düzenli tüketilmesi halinde kötü kolesterol seviyesinin yüzde 27 düştüğü yapılan araştırmalar ile ispatlanmıştır. Kalp krizinden ölüm riskini de düzenli fındık tüketimi azaltmaktadır.

Sindirim sisteminin iyi çalışması ve bağırsak problemlerinin önüne geçilmesi için vücut lifli besinlere gereksinim duymaktadır. Çiğ fındıkta lif bakımından en zengin besinler arasında yer almaktadır. Besinlerin midede daha iyi öğütülmesine yardımcı olan ve bağırsak hareketlerini hızlandıran lif, kabızlık problemine son verdiği gibi ishale de çözüm olmaktadır. Ayrıca kanser riskinin düşmesi içinde sindirim sisteminin sağlıklı çalışması gerekmektedir.

Çiğ fındığın içerdiği antioksidan maddeler kavrulmuş fındıktan daha fazla olduğu için çiğ fındık, kavrulmuş fındığa göre cildi daha fazla beslemekte ve cildin yaşlanmasının gecikmesinde daha etkili olmaktadır. cilt kanserinin nedenleri arasında güneşten gelen zararlı ışınlar olan UVA/UVB ışınları başı çekmektedir. Çiğ fındığın içeriğinde barındırdığı antioksidanlar ve flavonoidler, cildi bu ışınların zararlı etkilerinden koruduğu gibi hücrelerdeki rejenerasyonu da uyarmaktadır. Çiğ fındığın içeriğindeki E vitamini ise derideki ölü hücreleri dışarı atmaktadır.

Gün içerisinde vücuda giren ve vücuttan çıkan kalsiyum miktarı çok önemlidir. Vücuttaki kalsiyum miktarının düzenlenmesinde çok büyük etkisi olan magnezyum ise çiğ fındıkta bol miktarda bulunmaktadır. Vücutta bulunan kalsiyum miktarının doğru oranda olması ise kasların kasılmasını sağlayarak gereksinim olmadığı zamanlarda kasları dinlendirmektedir. Kas yorgunluğunun, kas gerginliğinin, kas spazmlarının, kramplarının ve ağrılarının azalmasında da magnezyumun etkisi bir hayli fazladır. Vücuttaki magnezyum seviyesinin yüksek olması kas gücünü de artırmaktadır. Aynı zamanda kalp kaslarının sağlığını da destekleyen magnezyum, kas gücünü de artırmaktadır. Günlük tüketilen 100 gram çiğ fındık ile vücuda 229 mg magnezyum girmektedir.

Fındık Kaç Kalori?

C, E ve K vitaminleri bakımından çok zengin olan fındığın içeriğinde bol miktarda demir, folik asit, bakır ve çinko mineralleri de bulunmaktadır. Lif ve protein deposu olan fındık, doymamış yağ asitlerini de içerdiğinden dolayı kalori değerleri yüksektir. Fındığın kalori değerleri boyutuna göre değişmektedir. Kan şekerini dengelediği için diyabet liflerinde, uzun süre tokluk hissi vererek iştahı kapattığı içinde zayıflama diyetlerinde fındığı yer verilmektedir. Çiğ fındığın ve kavrulmuş fındığın kalori değerleri incelendiği zaman her ikisinin de kalori değerlerinin yüksek olduğu görülmektedir.

fındık kalorisi
fındık kalorisi

Fındık kaç kalori? İşte fındığın kalori değerleri;

  • 1 gram çiğ fındık 6 kalori içermektedir.
  • 2 gram 1 tane çiğ fındık 13 kalori içermektedir.
  • 10 gram 1 yemek kaşığı çiğ fındık 63 kalori içermektedir.
  • 24 gram 1 porsiyon çiğ fındık 151 kalori içermektedir.
  • 100 gram 1 fincan çiğ fındık 628 kalori içermektedir.
  • 105 gram 1 su bardağı çiğ fındık 659 kalori içermektedir.
  • 160 gram 1 kase çiğ fındık 1005 kalori içermektedir.

Kalori değerlerinde yüzde 10 karbonhidrat, yüzde 81 yağ ve yüzde 9 protein barındırmaktadır.

Fındığın Besin Değeri (100 gram)

  • Karbonhidrat – 16,9 gram
  • Yağ – 60,85 gram
  • Protein – 14,98 gram
  • Lif – 9,9 gram
  • Potasyum – 681 mg
  • Kalsiyum – 115 mg
  • A Vitamini – 21 iu
  • C Vitamini – 6,5 mg
  • Demir Minerali – 4,9 gram

Kavrulmuş Fındık Kaç Kalori

  • 1 gram kavrulmuş fındık 7 kalori içermektedir.
  • 40 gram bir avuç kavrulmuş fındık 263 kalori içermektedir.
  • 70 gram 1 fincan kavrulmuş fındık 461 kalori içermektedir.
  • 140 gram bir kase kavrulmuş fındık 921 kalori içermektedir.

Kalori değerlerinde yüzde 6 karbonhidrat, yüzde 88 yağ ve yüzde 7 protein içermektedir.

Besin Değeri (100 gram)

  • Karbonhidrat – 9,61 gram
  • Yağ – 65,08 gram
  • Protein – 10,91 gram
  • Lif – 7,5 gram
  • Sodyum – 2 mg
  • Potasyum – 579 mg
  • Kalsiyum – 206 mg
  • A Vitamini – 45 iu
  • C Vitamini – 1,38 mg
  • Demir Minerali – 3,48 gram

Fındığın Sağlığa Zararları Nelerdir?

Dünyada sevilerek tüketilen kuruyemişler arasında yer alan fındığı tüketirken ölçüyü kaçırmamaya kesinlikle dikkat etmek gerekiyor. İçeriğinde barındırdığı kaliteli vitamin ve minerallerle insan vücudu için tam bir enerji deposu olan fındığın sağlık için sağlığa sayısız faydaları olsa da sağlığa olan zararlarından korunmak içinde bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor.

Fındığın sağlığa zararları nelerdir? İşte fındığın sağlığa zararları;

Fındığı yaş haliyle aşırı tüketmemeye dikkat edilmelidir. Yaş fındık tüketilirken ölçü kaçırıldığı zaman bir bağırsak problemi olan ishal kaçınılmaz hale gelmektedir. Ayrıca mide bulantısı da görülebilmektedir.

Uzmanlar, günlük 1 avuç fındığın tüketilmesinin yeterli olduğunu ifade etmektedir. Bu miktarın aşılması halinde solunum yollarında problem yaşanabileceği gibi kalpte ritim bozukluğu da görülebilmektedir.

Fındığı tüketmeden evvel raf ömrü kesinlikle kontrol edilmeli ve alerjik reaksiyonlar göz önünde bulundurulmalıdır. Fındığın neden olduğu alerjik reaksiyonlar arasında ciltte döküntüler ve kızarıklık ön plana çıkmaktadır.

Fındık tüketirken ölçünün kaçırılması halinde görülebilecek sağlık problemleri arasında egzama ve ürtiker de yer almaktadır.

Fındık tüketirken sadece ölçülü tüketmeye değil, taze tüketmeye de dikkat edilmelidir. Vücudu fındığa karşı alerjik reaksiyon gösterenler ise fındığı kesinlikle tüketmemelidir.

Fındık Kilo Aldırır mı?

Fındık kilo aldırır mı? Fındık içeriğinde yüksek miktarda yağ barındırmaktadır. Bu nedenle tüketirken ölçünün kaçırılması kilo almayı neredeyse kaçınılmaz yapmaktadır. Ancak fındık tüketirken günlük 1 avucun geçilmemesi yani 6-7 adet fındık tüketimi uzun süre tokluk hissi verdiği için zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Bu miktarın aşılması ise obeziteye kadar çok ciddi sorunlara yol açabilir. Günümüzde kahvaltı sofralarında içeriğinde fındık bulunan çikolatalar ya da fındık ezmesi yer almaktadır. Her ikisinin de kilo problemine neden olduğunun bilincinde olunması ve ölçülü tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.