Emzirirken Diyet Yapılır Mı

emzirirken diyet yapılır mı
emzirirken diyet yapılır mı

Doğum sonrasında alınan kiloların verilmesi telaşına kapılmakta olan tüm annelerin emzirme döneminde diyet yapmanın problem olup olmadığı oldukça merak edilen konulardan biri olmaktadır. Peki, emzirirken diyet yapılır mı? Yeni doğan bebeğin beslenmesi için salgılanan anne sütündeki enerji ve besinler, annenin beslenme ile birlikte kendi vücudundaki kaynaklardan fayda sağlamaktadır. Emzirmekte olan bir annenin beslenmesindeki amaç, fizyolojik ihtiyaçların karşılanması ve vücudunda sağlıklı bir besinin dengesinin sağlanması aynı zamanda salınan sütün ihtiyaç duymuş olduğu enerji ve besin maddelerin sağlanması desteklenir.

Emzirme, ilk altı ay boyunca bebek her ağladığı anda ve farklı bir yiyecek verilmemesi durumunda yapılmasıyla birlikte oldukça etkilidir. Anne sütü verimliliği bebeğin sağlığı açısından kritik bir önem taşımaktadır. Anne sütüyle birlikte beslenmekte olan bebekler daha iyi bir bağışıklık sistemine sahiptir. Dolayısıyla çeşitli rahatsızlıklara karşı korunabilmektedir. Ayrıca emzirmek zayıflatır mı, kilo verdirir mi konu başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

İçerik Başlıkları

Emzirirken Nasıl Diyet Yapılmalı

Emzirme döneminde bol miktarda su, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinler ve az yağlı süt içeriğine sahip olan sağlıklı bir diyet planlamasının uygulanması gerekir. Emzirirken anne fazla kalori harcamasından dolayı, sağlıklı bir diyet uygulamak hızlı kilo kaybının yaşanmasını sağlamaktadır. Dengeli beslenmek, emzirme dönemi için oldukça önem taşır. Protein, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlar dengeli beslenebilmek açısından diyetin önemli parçalarının oluşumunu sağlamaktadır. Bebeğe süt sağlamak açısından annenin kalori ve su tüketimi, normal bir bireye göre daha yüksek olması gerekmektedir. Emzirme döneminde öğün atlamamak da oldukça önem taşır. Öğün atlamak metabolizmanın yavaşlamasını ve enerjinin düşmesine neden olarak aktif yaşamın zorlaşmasına neden olmaktadır. Öğün atlamamak ekstra olarak, sık sık yemek yemenin de kilo verme hedefine destek olmaktadır. Daha sık öğünler, gün içerisinde daha fazla enerjiye sahip olmaya yardımcıdır. Gün boyunca daha küçük ve sağlıklı atıştırmalıklar şeklinde tüketimi sağlanabilmektedir.

Emzirirken Zayıflamak İçin Diyet Yapılır Mı

Hamilelikte gelişim sağlayan deri altı yağ dokusu, dengeli ve düzenli beslenmekte olan kadınlarda emzirme döneminde süt üretimi açısından kullanımı sağlanır. Bu sebeple de 6-12 ay aralığında zayıflama diyetlerinden uzak durulması tavsiye edilmektedir. Hamilelik dönemi boyunca daha fazla kilo alınmasıyla birlikte, ayda iki kilo kaybının yaşanması oldukça normaldir. Ayda iki kilodan daha fazlasının yaşanması sağlıklı değildir. Doğumdan sonra kilo verme diyeti uygulanmaması gerekir. Aynı zamanda unlu, yağlı ve şekerli yiyeceklerin aşırı miktarda tüketilmemesi önerilmektedir.

Emzirirken Dukan Diyeti Yapılır Mı

Dukan diyeti, sağlığı bozmamakta olan önemli sağlık sistemlerinden biri olarak yer almaktadır. Bu sebeple de vücudun dinlenmeye ve iyileşmek açısından ihtiyacını gidermek için bebeğin doğmasından iki ay sonra dukan diyetinin uygulanması başlanabilmektedir. Emzirmeye devam etmekte olan, emzirme problemleri yaşamakta ve bazın besinlerin eksikliği yaşayan kadınlar dukan diyetine başlamak için iki aydan daha fazla bekleyebilir. Dukan diyetine başlamadan önce, annenin ve bebeğin için bu diyetin uygun olup olmadığından emin olmak için mutlaka doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

emzirirken karbonhidrat diyeti yapılır mı
emzirirken karbonhidrat diyeti yapılır mı

Emzirirken Karbonhidrat Diyeti Yapılır Mı

Düşük karbonhidrat içeriğine sahip olan diyetler, emzirme döneminde annenin vücudunun bebek açısından bir risk durumu oluşturacak olan ketonların salmasına neden olabilmektedir. Ketonlar, vücudun kan dolaşımında yeterli miktarda insülin bulunmamasından dolayı üretimini sağlayan kimyasallardır. Kan dolaşımında ketonlar oldukça hızlı bir şekilde birikim sağlamasından dolayı ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Düşük karbonhidrat içeriğine sahip olan diyetlerin olası yan etkileri arasından “keto gribi”, yorgunluk, ağız kokusu, kötü kokulu idrar, kas kaybı ve bazı sindirim problemleri olarak yer almaktadır. Düşük karbonhidratlı bir diyet, emzirmekte olan anneler için tehlikeli olabilmekte ve bazı sağlık problemlerine neden olabilmektedir.