Çok Yemiyorum Ama Kilo Veremiyorum

çok yemiyorum ama kilo veremiyorum
çok yemiyorum ama kilo veremiyorum

Toplumdaki kadınların yaklaşık %75’inden fazlası farkında olmadan yeme bozukluğu davranışı göstermektedir. Düzensiz yemek yeme, bel çevresini inceltme veya daha ince bir bedene kavuşma girişimi sonucunda sabitlenmekte olan durum olarak hayatımıza girmektedir. Çocuklar, bedenlerinin ihtiyaçlarına yönelik yemek yemeye yönelmektedir.

Örnek vermek gerekirse, tostun yarısını yiyerek doyduklarını hissettiklerinde ‘artık yemeyeceğim’ diyebilmektedir. Fakat yetişkin biri diyet kültürünün yaratmış olduğu baskı bir zaman sonra içgüdüleri bastırmaktadır. Bu da yemek yemenin düzensizleşmeye başlayacağı anlamına gelmektedir.

Aynı zamanda kilo vermek için kalori kısıtlamakta ve düzensiz beslenme alışkanlığına sahip kişilerin birçoğu zayıflayamamakta aksine metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Çünkü vücut bir daha ne zaman yemek yiyeceğini bilmediği ve kıtlık psikolojisine girmesinden dolayı her şeyi yağ olarak depolamak isterler. Peki, neden kilo veremiyorum? Tüm detaylar yazımızda..

Düzensiz Yemek Yeme Nedir

Basit bir şekilde anlatmak gerekirse düzensiz yemek yeme, bazen yemek yemenin bazen ise yemek yememenin hayatınızın önüne geçmiş olduğu noktalardan biridir. Farkına varmadan çoğumuz düzensiz bir şekilde beslenmekteyiz. Yeme bozukluğu olmasa bile düzensiz beslenmek mutluluk ve sağlık durumunun önüne geçmekte olan durumlardan biridir. Ekstra olarak kilo vermenizi zorlaştırmakta olan bir faktör olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Beslenme Alışkanlığı Nasıl Bozulur

Beslenem alışkanlığı birçok nedene bağlı olarak bozulabilmektedir. En belirgin nedenlerden biri de küçük yaşta konulan yasaklardan olmasıdır. Gece 10’dan sonra yemek yememek, patates kızartması veya çikolata yemenin sağlıksızlık bir alışkanlık olduğu küçük yaşlardan itibaren söylenmektedir.

Sosyal medyanın da yaratmış olduğu 36 beden olma isteği ile birlikte besinlerde olan ilişki bozulmaktadır. Kötü başlığı altında sunulmakta olan yiyeceklerin hepsi yasak haline gelmekte ve yalnızca suçluluk hissiyatı yaratmaktadır. Oysa ki hiçbir besin tek başına sağlıksız veya tek başına sağlıklı olamaz.

Düzensiz Yemek Yeme Alışkanlığını Gösteren Durumlar

Sağlık için değil de vücut ölçülerinin değişimi için besleniyorsunuz. Yemek yemeyle ilgili başkalarının kurallarını kendinizde deniyorsunuz. Örnek vermek gerekirse az yağlı yoğurdun daha sağlıklı olduğunu okuduğunuz için mi tüketiyorsunuz? Yoksa sevdiğiniz için mi? Aklınızda yiyecekleri iyi ya da kötü olarak iki gruba ayırmış olduğunuz iki liste bulunmaktadır.

Yemeğe çok fazla güç yüklüyorsunuz. Sizlerin ona değil onun size sahip olması için fırsat veriyorsunuz. Özel günlerde arkadaşlarınızla birlikte yemek yediğiniz her şeyi sonrasında telafi etmeniz gerektiğini düşünüyorsunuz. Duygusal yemek yeme girişiminde bulunmanız durumunda kendinizi suçluyorsunuz. Yemek yiyerek sosyalliğin önüne geçiyor ve arkadaşlarınız birlikte plan yapamıyorsunuz. Gün içerisinde yapmış olduğunuz egzersiz ile birlikte yemek seçimi yapıyorsunuz. O gün içerisinde kalori yakmadığınız yemek yemenize izin vermiyorsunuz.

Açlık durumunuzu görmezden gelerek yemek yeme saatlerinizi belirliyorsunuz. Yapılan araştırmalar sonucunda, obez kişilerin sadece %2’sinin normal kiloya ulaştığı görülmektedir. Aşırı kısıtlamalar sonucunda vücut biyolojik olarak kendini kısıtlamaktadır. Herkesin aynı şekilde beslenmesiyle aynı sonuç görülmesi imkansızdır. Genetik, çevre, vücut yapısı ya da kültürel yapı bunların her biri kişinin ne kadar yemek yemesi gerektiğini etkilemekte olan durumlardır. Bu durum sadece akılları karıştırmaktadır.

Artık düzensiz beslenmek istemiyorum ne yapabilirim diyorsanız, özgürlüğünüzü tekrardan sağlayacak bir yerlerden başlamak gerekir. İşte bunları denemenizi tavsiye ederiz. Sezgisel beslenme tarzını benimseyerek vücudunuzun isteklerine yönelik güvenin ve bedeninizin sesini dinleyin. Yemek ile aranızı iyileştirmeye ve vücudunuzun ihtiyaçlarını dinlemeye başlayacaksınız.

Sağlıksız ve aşırı kilonun ne olduğunu tekrardan düşünün. Bir bireyin sağlıklı olup olmadığını sadece kilosuna bakarak söyleyemezsiniz. Bu yolda kendi başınıza yürümek zorunda değilsiniz, profesyonel destek almaya da izin verin.