Çocuklarda Alerji Nasıl Geçer

Çocuklarda Alerji Nasıl Geçer
Çocuklarda Alerji Nasıl Geçer

Çocukluk döneminde alerjik reaksiyonlar sık sık karşılaşılmaktadır. Bu durum ise yaygın bir şekilde giderek artış göstermektedir. Özellikle de besin alerjisi çocuklarda oldukça sık karşılaşılan alerji çeşitlerinden biridir. Dünya genelinde ise alerjik reaksiyonlara sebep olan pek çok besin yer almaktadır. Bu besinlere örnek vermek gerekirse; süt, yumurta, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı ve kabuklu ağaç yemişleri yer almaktadır. Alerjik durumlardan oluşan rahatsızlıkların yaygın olması ebeveynlerin akıllarına çocuklarda alerji nasıl geçer sorusu oldukça sık gelmektedir. Bazı alerjik reaksiyonlar yaşla birlikte geçebiliyorken bazıları ise ömür boyu devamlılık gösterebilmektedir. Alerjik reaksiyonlarla ilgili merak ettiğiniz sorularınızın cevabını faydalı bilgilerle birlikte bu yazımızda derledik. Ayrıca bahar alerjisine ne iyi gelir konulu yazımıza göz atarak alerjik reaksiyonlarla ilgili daha detaylı bilgilerde edinebilirsiniz.

Çocuklarda Alerji Nedir

Bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olarak algılanan bir besin maddesinin yanlışlıkla zararlı bir şekilde algılanmasından dolayı meydana gelen reaksiyonlar besin alerjisi olarak tanımlanmaktadır. Çocukluk döneminde meydana gelen besin alerjileri zaman zaman gelişme dönemi içerisinde kendiliğinden kaybolabilmekte ve kimi zaman içerisinde de yetişkinlik dönemine kadar devamlılık gösterebilmektedir. Besin alerjisinin gelişiminde şüphe edilen çocukların zaman kaybı olmadan bir uzman tarafından muayene edilmesi önerilmektedir.

Besin alerjisi tedavi edilmemesi durumunda, nefes darlığından kaynaklı bulantı, kusma, deride kaşıntı ve pek çok nedenden kaynaklı belirtiler meydana gelebilmektedir. Ayrıca ileri vakalarda da hayati risklere sebep olabilmektedir. Besin alerjisi bebeklik, çocukluk döneminden ve hatta anne karnından itibaren başlayarak insan hayatının olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu problemle ilgili bulguların meydana gelmesi için hastanın birkaç kez alerjiye sebep olan besinlere maruz kalmasıyla birlikte duyarlı hale gelmesi gerekmektedir.

çocuklarda alerji belirtileri nelerdir
çocuklarda alerji belirtileri nelerdir

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir

Besin alerjisi, alerjik besinlerin tüketilmesi durumunda ortaya çıkması gibi, bu besinlerin koklanması, solunması ya da bunlara temas edilmesi durumunda ortaya çıkabilmektedir. Ağır derecede alerjik vakaların olması durumunda kişinin söz konusu olan besinin tüketmese de pişirildiği, yenildiği ortamlarda bulunması sonucunda ve hatta o besini tüketen kişi tarafından öpülmesi durumunda zaman zaman ciddi alerjik durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Peki, çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?

  • Soluma, nefes darlığı ya da hırıltılı solunum
  • Yutkunmada güçlük,
  • Ses kısıklığı ya da konuşmada zorluk,
  • Yüz, dudak, dil ve boğazda şişlik meydana gelmesi,
  • Soğuk, nemli ya da soluk bir cilt,
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Sersemlik hissiyatı
  • Hızlı ya da zayıf kalp atışı
  • Kan basıncında ani olarak düşüş ve baş dönme hissiyatı
  • Bilinç kaybı

Hangi Besinler Alerjiye Neden Olur

Her çeşit besinin alerjik duruma neden olabilmektedir. Fakat bazıları diğerlerine göre daha fazla alerjiye sebep olabilmektedir. Çocuklarda bu grup için süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi olarak yer almaktadır. Aşırı miktarda çikolata ve kakao tüketimi sonucunda ortaya çıkan alerjik durumlarda ise, burun akıntısı, migren, cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı ve sindirim sisteminde bozukluklar ortaya çıkabilmektedir. Nadir olarak bal da alerjik reaksiyon gösterebilmektedir.

Çocuklarda Alerji Nasıl Geçer

Çocuklarda alerjik reaksiyonlar, özellikle de besin alerjileri yaşın ilerlemesiyle birlikte kendi kendine düzelebilmektedir. Bazı alerjik reaksiyonlar doğru tedavi yöntemleriyle birlikte ortadan kalkabilmektedir. Örnek vermek gerekirse polen alerjilerinde uygulanan aşıların tedavisinin başarılı olma olasılığı oldukça yüksektir. Alerji aşısındaki asıl amaç vücudun alerjen maddelere alışkanlık edinmesini sağlamaktır. Alerji aşısı, aşamalı olarak vücuda alerjen enjekte edilmesiyle yer almaktadır.

çocuklarda alerjinin tedavi yöntemleri nelerdir
çocuklarda alerjinin tedavi yöntemleri nelerdir

Çocuklarda Alerjinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Çocuklarda alerji nasıl tedavi edilir? Bu rahatsızlığın tedavi edilmesinde en başta alerjik reaksiyon gösteren besinin tüketimi beslenme programından çıkarılmasıdır. Eliminasyon diyeti olarak tanımlanan bu yöntem ile birlikte alerjik durumların oluşmasına neden olan besinlerin içerisinde yer alan hiçbir şeyin tüketilmemesi gerektiği hasta tarafından bilinmesi oldukça önem taşımaktadır. Örnek vermek gerekirse inek sütüne karşı alerjisi olan çocuğun süt ve süt ürünlerinin yer aldığı hiçbir besinin tüketmemesi gerekmektedir. Sütle birlikte peynir, yoğurt veya bunların yer almış olduğu besinlerin de tüketimi sağlanmaması gerekmektedir. Tedavisi ertelenen ya da edilmeyen besin alerjisinin hayati riske sebep olabilmektedir. Özellikle de son dönemde artış gösteren yer fıstığı ve ağaç fıstıklarına karşı oluşan alerjik reaksiyonlarında anafilaksiye bağlı oluşan ölümler sık sık karşılaşılmaktadır.

Çocukluk çağında ortaya çıkan besinlere karşı hassasiyet alerjik durumlara neden olabilmektedir. Alerjik reaksiyon gösteren besinlerin diyet programından çıkarılmasıyla birlikte besinlere karşı toleransın gelişmesi ve besin alerjisinin ortadan kalkması oldukça karşılaşılan durumlardandır. Örnek vermek gerekirse çocuklarda sık sık karşılaşılan inek sütü alerjisi, yetişkinlik döneminde bu alerjik durum ortadan kalkabilmektedir. Fakat yer fıstığı, fındık ve ceviz gibi ağaç fındıklarıyla birlikte balık ve kabuklu deniz ürünlerine karşı oluşan alerjik reaksiyonlar ömür boyu devamlılık gösterebilmektedir.

çocuğun neye alerjisi olduğunu nasıl anlarız
çocuğun neye alerjisi olduğunu nasıl anlarız

Çocuğun Neye Alerjisi Olduğunu Nasıl Anlarız

Sürekli öksürmek, hırıldı, nefes alıp vermede zorlanma, sık sık nezle, burun akıntısı, tekrarlanan hapşırık, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, cilt üzerinde kaşıntı, cilt üzerinde döküntüler, bazı ilaç ya da besin alımı sonrasında veya böcek sokması sonucunda gelişen cilt üzerinde dökülmeler, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, hırıltı, öksürük gibi durumların oluşması sonucunda çocuğun alerjisi olduğunu anlayabilir. Bu belirtilerin meydana gelmesi sonucunda mutlaka bir uzman doktora başvurmanızı öneriyoruz.

Alerji Kendi Kendine Geçer Mi

Alerjik rahatsızlıklar genel olarak düzelmemekte ve ömür boyu devamlılık sağlandığı bilinmektedir. Fakat son yıllarda alerji tedavisine yönelik yeni gelişmeler söz konusudur. Artık alerjinin sebebine bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Örneğin polene karşı alerjik bir durumunuz varsa ve bahar aylarında dışarı çıkamıyorsanız, artık bu duruma son vermeniz mümkün olacaktır.

Çocukluk Alerjisi Geçer Mi

Çocukluk döneminde meydana gelen besin alerjisi kimi zaman gelişme dönemi içerisinde kendiliğinde kaybolmaktadır. Kimi zamanda da yetişkinlik dönemine kadar devamlılık gösterebilmektedir. Besin alerjisinin gelişiminden şüphelenenen çocukların zaman kaybı olmadan bir hekime başvuru yapılması oldukça önem taşımaktadır.