Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir

bahar alerjisine ne iyi gelir
bahar alerjisine ne iyi gelir

Bahar nezlesine alerjik rinit veya alerjik nezlede denilmektedir. Mevsimsel bir alerji olan bahar nezlesi, bahar aylarına girilmesiyle birlikte polenlerin artmasıyla halk arasında çok sık rastlanan sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Bahar nezlesi, soğuk algınlığının neden olduğu nezleden farklı olduğu için bu iki nezlenin birbirine karıştırılmaması gerekmektedir.

Bahar nezlesinin genel karakteristik özellikleri hapşırma nöbetlerinin yanı sıra burnun çok sık çekilmesidir. Sağlığı ciddi seviyede tehdit eden bir sağlık problemi olmasa da bahar nezlesinde görülen semptomlar yaşam kalitesini düşürmektedir. Bahar nezlesiyle ilgili en fazla araştırılan konulardan biri de bahar nezlesinin bulaşıcı olup olmadığıdır. Bahar nezlesine soğuk algınlığının neden olduğu nezle gibi virüs ya da bakteriler neden olmadığı için bahar nezlesi bulaşıcı değildir.

Bahar nezlesinin kaçınılmaz sonucu olan ‘Bahar alerjisine ne iyi gelir?’ Bahar alerjisine neyin iyi geldiğine, bahar alerjisinin ne olduğuna, belirtilerine, ne kadar sürdüğüne ve ne iyi geldiğine bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca diğer bir yazımız olan, 👉 alerjik kaşıntıya ne iyi gelir başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bahar Alerjisi Nedir?

Bahar alerjisine polenlerin neden olduğu günümüzde herkes tarafından bilinmektedir. Polenlerin neden olduğu bahar alerjisinin bir sonucu olarak görülen bahar nezlesi, ciddi sağlık problemlerinden olan astım nedenleri arasında yer almaktadır. Bahar nezlesinin en karakteristik özelliği ise hapşırmadır.

Peki, ‘Bahar alerjisi nedir?’ Kış mevsiminden çıkılmasıyla birlikte canlanmaya başlayan doğa yeşile bürünmekte, çiçeklenen ağaçlar yeniden canlanmakta ve doğa insanoğlu için muhteşem bir görsel şölene dönüşmektedir. Ancak bahar ayları bahar alerjisinden dolayı bazı insanlar için kâbusa dönmektedir. Bahar alerjisi olan insanlar, bahar ayları geldiği zaman kendilerini yorgun, halsiz ve isteksiz hissetmektedir. Bu ise yetişkinlerde iş gücü kaybına, öğrencilerde ise eğitim hayatının aksamasına neden olmaktadır.

Tüm bunlar bahar alerjisinin ve bu alerjiye bağlı olarak görülen bahar nezlesinin bir sonucudur. Bitkilerdeki erkek üreme hücresi polenler, bahar aylarında görüldükten sonra rüzgarında etkisiyle 500 kilometrelik bir alana yayılmakta ve döllenme işlemini gerçekleştirmektedir. Bahar aylarında görülen bu polenler, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara ve bahar nezlesine neden olmaktadır.

Bahar alerjisi ve buna bağlı olarak görülen bahar nezlesi, 2 yaşından itibaren görülmektedir. Atopi de denilen alerjik yatkınlık bahar alerjisinin görülme riskini artırmaktadır. Polenlerin vücutta yerleştiği ilk yer burundur. Polenler buruna yerleştikten sonra vücuttaki hücreler polenle karşılaşınca histamin üretmektedir. Vücudun salgıladığı histamin seviyesi yükseldikçe bahar alerjisi görülmektedir. Vücut ne kadar yüksek miktarda polene maruz kalırsa bahar alerjisinin ve bahar nezlesinin görülme riski artmaktadır.

Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bahar alerjisine ve bahar alerjisiyle birlikte görülen bahar nezlesine tedbir alınmazsa daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Peki, ‘Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir?’ Polenlerin neden olduğu bahar alerjisine maruz kalan kişilerin çok sık nezle olduğu bilinmektedir. Hapşırık krizlerine girilmesi, burnun tıkanması, burnun ve damağın kaşınması bahar alerjisinin, doğal olarak da bahar nezlesinin ilk belirtilerindendir. Bahar alerjisinin en önemli belirtileri arasında kulağın kaşınması, yüzün kızarması, burnun çok sık kanaması, gözlerin sulanması, kaşıntı hissi, öksürük ve göz alerjisinin belirtileri de yer almaktadır.

Ellerde görülen bahar alerjisinin belirtileri arasında deride soyulma, ellerin kaşınması ve yanma hissedilmesi yer almaktadır. Vücutta balgam birikmesine neden olan bahar alerjisi, bu balgamdan kaynaklı öksürüğe de neden olmaktadır. Bahar alerjisinden kaynaklı öksürüğün süresi 3 haftayı geçtiyse ve halen öksürük devam ediyorsa uzman bir hekime muayene olunmalıdır.

Bahar alerjisinin ileri boyutlara varması nefes sıkışması, astım gibi çok ciddi sağlık problemlerini tetiklemektedir. Bahar ayları geldiği zaman bu tür problemler sürekli tekrar ediyorsa bahar alerjisinin belirtileri arasında sayılabilir.

Bahar alerjisinin en önemli belirtileri arasında ateş olup olmadığı da çok merak edilmektedir. Bahar alerjisi yani bahar nezlesi, soğuk algınlığından kaynaklı nezle gibi ateş yapmaz. Böyle bir şüphenin olması halinde derhal alerji testlerinin ve klinik muayenenin yaptırılması gerekmektedir. Bahar alerjisine kesin tanı konabilmesi için kan testlerinin, nasal smear testinin ve total immumglobulin E testinin yapılması gerekmektedir. Bahar alerjisinin toplumda çok yaygın görüldüğü Şubat – Eylül ayları arasında bu alerji testlerinin yaptırılması tavsiye edilmektedir. Vücut, bu aylarda polenlere yüksek tepki verdiği için bahar alerjisinin tanısı daha rahat koyulabilmektedir.

Bahar Alerjisi Ne Kadar Sürer?

Ağaçlarda, yabani otlarda, tahıllarda ve çayırın içerisinde yetişen bitkilerde polen yüksek miktarda bulunmaktadır. Ağaçlardaki polenler şubat ve nisan ayları aralığındaki üç aylık sürede, çayırlardaki polenler mayıs ile temmuz aralığındaki üç aylık sürede, yabani otlardaki polenlerde ağustos ile ekim aralığındaki üç aylık sürede rüzgarında etkisiyle çok geniş alanlara yayılmaktadır. Yani bahar alerjileri şubat ayıyla birlikte başlamakta ve ekim sonuna kadar devam etmektedir.

Bahar alerjisi ne kadar sürer? Polenler, sabah saatlerinde en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Havada nem oranının fazla olduğu zamanlarda ve yağmurun ardından polen seviyesi düşerken, güneşli ve havanın kuru olduğu günlerde polen seviyesi çok yükselmektedir. Bahar alerjisine yakalanma riskini küresel ısınma ve çevre kirliliği artırmaktadır.

Polenler buruna yerleştikten sonra alerjik rinit rahatsızlığına, gözlere yerleştikten sonra konjonktivite rahatsızlığına ve bronşlara yerleştiği zamanda alerjik astıma neden olmaktadır. Bahar alerjisi tanısı konulduktan sonra polenlerin etrafa yayılmaya başladığı mevsimlerde yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle bahar alerjisinin etkileri en aza indirgenebilir.

Ülkemizde ağaç ve çayır polenlerinin en yaygın olduğu illerimiz ise Bursa, Kütahya, İstanbul, Ankara, Burdur ve Samsun illerimizdir. Bu illerimizde bahar alerjisinin semptomlarına çok sık rastlanmaktadır.

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Bahar alerjisine mevsim geçişlerinde çok sık rastlanmaktadır. Bahar alerjisinin kesin tedavisi maalesef yoktur. Bu nedenle bahar alerjisinden korunma yöntemleriyle bahar alerjisinden korunmak gerekmektedir.

bahar alerjisine ne iyi gelir evde
bahar alerjisine ne iyi gelir evde

Bahar alerjisine ne iyi gelir? Bahar alerjisinden korunmak için alınabilecek en önemli tedbirler arasında tozlu ve sigara dumanı olan ortamlardan kaçınılması, sabahın erken saatlerinde dışarıdaki polen seviyesi çok yüksek olduğu için bu saatlerde ve rüzgârlı havalarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması yer almaktadır.

Polenler, vücutta ilk önce buruna yerleştiği için burun çevresine krem sürülmesi polenlerin burnun etrafına yapışmasını sağlayacağından polenler vücuda girememektedir. Klimaların içerisindeki koruyucu filtreler düzenli aralıklarla değiştirilirse ve klimalarda alerjiyi önleyen özel filtreler kullanılırsa bahar alerjisine yakalanma riski düşmektedir.

Bahar alerjisine yakalanma riskini en aza indirgemek için kişisel hijyene çok dikkat edilmelidir. Özellikle dışarıdan eve gelindiği zaman mümkünse duş alınmalı, değilse de el ve yüz kesinlikle yıkanmalıdır. Bahar alerjisi semptomlarından olan göz sulanmasını engellemek içinde kıyafet değiştirilmesi ihmal edilmemelidir.

Bahar alerjisinin semptomları arasında yer alan göz kaşıntısına neyin iyi geldiği de çok fazla araştırılmaktadır. Bahar alerjisinin semptomlarından olan gözlerdeki kaşıntıyı azaltmak için göz damlası kullanılmalıdır. Ahmet Maranki tarafından da bahar alerjisine iyi gelen bitkisel yöntemler araştırılmıştır. Ahmet Maranki bahar alerjisine karşı hibiskus, ekinezya, ısırgan otu, ayva yaprağı, zencefil, karanfil, karabiber ve tarçın karışımından hazırlanan bahar alerjisi kürünü tavsiye etmektedir. Ahmet Maranki tarafından tavsiye edilen bahar alerjisi kürünü bahar alerjisinin semptomlarına maruz kalan emziren annelerde kullanabilir.

Bahar Alerjisi Nasıl Geçer?

Bazı bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri bahar alerjisinin semptomlarını hafifletmekte ve hastayı rahatlatmaktadır.

bahar alerjisi nasıl geçer
bahar alerjisi nasıl geçer

Peki, ‘Bahar alerjisi nasıl geçer?’ Anti histamin ve anti inflamatuar etkiye sahip olan kuarsetin denilen fenol bileşik, elma, soğan ve turunçgillerin içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır.

Kuarsetin vücudun histamin salgılamasını önlediği için histamin içeren besinlerin düzenli tüketilmesi bahar alerjisinin semptomlarını engellemektedir. Bahar alerjisinin tedavisinde etkili olan anti histamik öksürük otu iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Bahar alerjisinin semptomları başlamadan evvel ısırgan otu çayının düzenli olarak içilmesi bahar alerjisini engellemektedir.

Geniz bölgesinde biriken polenler, bahar alerjisinin görülmesindeki en yaygın nedenler arasında yer almaktadır. Burun yıkama kabına konulan hafif tuzlu suyla burnun yıkanması alerjen maddeleri dışarı atarak burun tıkanıklığına ve geniz kaşıntısına çok iyi geldiği gibi bahar alerjisinin semptomlarını azaltmaktadır.

Bahar alerjisinin neden olduğu kaşıntıya karşı ılık suyla duş alınmasının kaşıntı hissini giderdiği ifade edilmektedir. Bahar alerjisinin semptomlarının hafiflemesinde doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri çok etkili olsa da uzman bir hekime danışılmadan bu yöntemler uygulanmamalıdır. Hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi bir sağlık problemi olan bahar alerjisinin tedavisi mutlaka uzman bir hekim kontrolünde olmalıdır.

Bahar Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Bahar alerjisinin tedavi sürecinde dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı en önemli husustur. Bağışıklık sistemini destekleyen besinlerin tüketimine, gün içerisinde suyun bol tüketimine ve yeterince istirahat etmeye çok dikkat edilmelidir.

Peki, ‘Bahar alerjisi nasıl tedavi edilir?’ Bahar alerjisinin tedavi sürecinde bir diğer önemli hususta alerjen maddelerden kaçınılması ve havada polen seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde maske takılmalıdır.

Sigara, alkol gibi sağlığa zarar veren alışkanlıklardan kaçınılması da bahar alerjisinin semptomları arasında sık rastlanan boğaz ağrısına çok iyi gelmektedir. Bahar alerjisi riskinin azalmasında stresten kaçınılması oldukça etkilidir. Kesin bir tedavisi olmayan bahar alerjisinin astım gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabileceği asla unutulmamalıdır.

Bahar alerjisinin tedavisiyle kulak burun boğaz uzmanları ilgilenmektedir. Bahar alerjisinin tedavisi için uzman hekim tarafından reçete edilen ilaçlar ile bahar alerjisinin tedavisinde kullanılan spreylerin düzenli kullanımı kesinlikle ihmal edilmemelidir. Çünkü bu ilaçlar ve spreyler bahar alerjisinin kontrol altına alınmasında son derece etkilidir.

Bahar alerjisi, ciltte sivilce oluşumunu tetikleyen nedenler arasında yer almaktadır. Bahar alerjisinden kaynaklanan sivilceleri yok edilmesi için bahar alerjisi kremi kullanılmalıdır. Bahar alerjisi ilaçlarının düzenli kullanılmasına rağmen alerjik semptomlarda herhangi bir hafifleme olmuyorsa hastaya aşı tedavisi uygulanmalıdır. Aşı tedavisine minimum dozlarda başlanmalı alerjinin evreleri dikkate alınarak doz artırılmalıdır. Bahar alerjisi aşısıyla vücudun alerjen maddelere karşı duyarsız hale gelmesi hedeflenmektedir. Aşı tedavisi ortalama 4-5 yıl kontrollü bir şekilde sürmektedir.