Açma tüketmek zararlı mı? Faydalı mı? Açma kaç kalori? Açma içerisinde ne kadar protein, yağ ve lif yer almaktadır. Açma içerisinde vitamin bulunur mu? Kilo aldırır mı? Açma ile ilgili sık sık sorulan soruların cevabını vermeden öncesinde Açma ile ilgili tüm besin değerleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Açma , kahvaltıların vazgeçilmezi olan lezzetli, yumuşacık bir hamur işidir. Diyetisyenler “açma kilo aldırır mı” sorusuna, “Açma, poğaça ve benzeri pastane ürünleri sık sık tüketilmesi durumunda sağlığı olumsuz yönde etkilediği ve kilo aldırmaya da sebep olduğunu” belirtmektedir.
Peki, açma kaç kalori? Açmanın sağlığa zararları nelerdir? Ayrıca yarım simit kaç kalori konu başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
İçerik Başlıkları
Açma Kaç Kalori
- Açma kaç kalori? 1 adet sade açma yaklaşık olarak 380 kalori değerindedir.
Hazır pastane ürünlerinin vermiş olduğu tokluk hissiyatı oldukça kısadır. Bunların tüketiminden sonra tekrarda acıkmanız fazla uzun sürmemektedir. Ayrıca bu ürünlerin kalori değerleri de çok yüksektir. Oysaki daha sağlıklı besinlerde hem besleyici hem de doyurucu bir kahvaltı yapmak mümkündür.
Örnek vermek gerekirse yumurta en önemli protein kaynaklarından biri olarak yerini almaktadır. Zeytinler doğal ve sağlıklı yağ içeriğine sahiptir. Peynir kalsiyum bakımından zengin değerlere sahiptir. Tam buğday ekmeği ise yüksek miktarda lif ve B grubu vitaminlere sahiptir.
1 dilim tam buğday ekmeği, 1 adet haşlanmış yumurta 5 adet zeytin ve 1 dilim beyaz peynir, domates ve salatalık ile oluşan kahvaltı da açmayla aynı kalori değerindedir ve açmaya göre daha sağlıklı seçenektir.
- 1 adet zeytinli açma ise 396 kaloridir.
- 1 adet çikolatalı açma ise 422 kaloridir.
Açma Kilo Aldırır Mı
Rafine edilmiş basit karbonhidratların besin değeri oldukça düşüktür, vücuda sadece boş kalori vermektedir. Açma da onlardan biri olarak yerini alır. Sağlık bakımından bu tarzdaki besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Bu besinler iştahın artış göstermesiyle obezite (aşırı şişmanlık) haslığına yol açmaktadır. Midede hızlı bir şekilde sindirilen bu besinler glisemik indeksi ve glisemik yükü oldukça fazladır. Bu sebeple de kan şekerinde dalgalanmalara, kişinin sürekli olarak kendini halsiz ve bitkin hissetmesine neden olabilmektedir.
Rafine karbonhidrat tüketimi kan şekeri seviyesinde artış gösterir. Bununla birlikte pankreas, kandaki şeker oranını ideal seviyeye gelmesi için daha fazla insülin salgılamaya başlamaktadır. Vücut, ihtiyacı olan şekeri hemen kullanarak birazını da insülin yardımı ile birlikte depolamaktadır. Kaslarda ve karaciğerde glikojen olarak depolanmakta olan insülin geri kalanı da yağa dönüştürmektedir.
Kısacası kişi hızlı bir şekilde acıkır ve tekrardan şekerli karbonhidratlar tüketmeye ihtiyaç duymaktadır. Sonrasında da fazla yemeye başlar. Elbette kilo almak kaçınılmaz olur. Kandaki trigliserid seviyesinde artış görülür ve yavaş yavaş insülin direnci gelişim sağlar. Bununla birlikte Tip 2 diyabet riski doğar.
Açmanın Sağlığa Zararları Nelerdir
Poğaça ve açma gibi pastane ürünleri kalp ve damar sağlığını tehdit etmekte olan zararlı yağlar içermektedir. Bu yüksek kalori değerlerine sahip olan besinlerin tüketilmesi bir kahvaltıyı sağlıklı olarak nitelendirmek mümkün değildir. Güne bu besinlerle başlanması durumunda kalp yorulur ve bu durumda da tüm vücudun olumsuz şekilde etkilenmesine neden olur. Bu besinleri elinizden geldiğiniz kadar tüketimi minimumda gerçekleştirmenizi öneririz.
Açmanın zararları arasında kilo artışı riskinin fazla olduğunu da gösterebiliriz. Klasik bir kahvaltıdan aldığınız kaloriyi sadece açmadan almanız mümkün değildir. Bol miktarda yağ içeriğine sahip olan açma ve poğaça gibi unlu mamuller şişmanlığa sebep olacaktır.