Mide Ağrısına Ne İyi Gelir

mide ağrısına ne iyi gelir
mide ağrısına ne iyi gelir

Sindirim sisteminde önemli görevler üstlenen mide, sindirim sistemindeki en geniş bölüme sahiptir. Gün içerisinde tüketilen yemekler, yemek borusundan geçtikten sonra mideye ulaşmaktadır.

Sindirim sisteminde ön plana çıkan organlardan olan midede ağrı hissedilmeye başlandıktan sonra ağrının şiddeti ve hastada yarattığı olumsuzluklar ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Midede hissedilen ağrı çok şiddetliyse ve tehlikeli olduğu düşünülüyorsa vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır. Midesinde ağrı olan hastanın aile öyküsü incelenerek midede ağrıya neden olabilecek hastalıkların olup olmadığı incelenmeli, ayrıca endoskopi, kan tahlilleri, ultrason, radyolojik incelemeler ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerin yanı sıra fiziki muayene ile mide ağrısının nedeni belirlenmeye çalışılmalıdır.

Mideden ağrıya neden olan faktör belirlendikten sonra doğru tedavi yöntemleriyle hasta tedavi edilerek eski sağlığına kavuşturulmalıdır. Mide ağrısı genellikle reçeteli ilaçlarla ve hastaya uygun diyet programlarıyla tedavi edilmektedir. Mide ağrısının ağır seyrettiği vakalarda ise cerrahi operasyona gerek duyulabilir. Yine mide kanseri teşhisi konan hastalarda vakit kaybetmeden kanser tedavisine başlanılır. Hamilelik sürecinde mide ağrısı yaşanıyorsa, bu mide ağrısı hamilelikten kaynaklanabileceği için derhal bir hekime başvurularak muayene olunmalıdır.

‘Mide ağrısına ne iyi gelir?’ Mide ağrısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerine, uzman tavsiyelerine, mide ağrısının belirtilerine ve nedenlerine, şifalı çaylara ve evde uygulanabilecek doğal yöntemlere bu yazımızda yer verildi.

Mide Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Mide ağrısı da her sağlık problemi gibi bir takım belirtilerle kendisini göstermektedir. Mide ağrısı belirtileri nelerdir? Mide ağrısının en önemli belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Midede yanma hissi
  • Midede ekşime hissi
  • Gaz sıkışması
  • Mide bulantısı
  • İştah kaybı
  • Ağız kokusu
  • Hıçkırık
  • Öksürük

Mide ağrısıyla birlikte kabızlık ve ishal gibi sağlık problemleri de seyredebilmektedir. Bu nedenle mide ağrısının hafiflemesinde bağırsakların hareketlenmesi oldukça etkili olmaktadır. Mide ağrısı keskin ve şiddetli bir şekilde midenin tamamında görülebileceği gibi bir kısmında da görülebilmektedir. Mide ağrısına evde uygulanan bitkisel tedavi yöntemleri iyi gelebilir. Ancak bitkisel tedavi yöntemlerine rağmen mide ağrısında hafifleme olmuyorsa bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Mide Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Hafif semptomlarla görülen mide ağrısının altında hazımsızlık problemi yatabileceği gibi ciddi bir ülser problemi dahil birçok farklı nedende yatabilir. Mide ağrısıyla birlikte farklı sağlık problemleri de seyrediyorsa ya da mide ağrısı çok şiddetliyse bir hekime başvurulmalıdır.

Mide ağrısının nedenleri nelerdir? Mide ağrısına neden olan başlıca faktörler şöyle sıralanabilir;

  • Helicobacter pylori enfeksiyonu
  • Obezite ve aşırı kilo
  • Gastrit, ülser, reflü, gastroözofageal gibi midede görülen sağlık problemleri
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Fıtık
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Safra kesesinde taş olması
  • İrritabl gibi bazı bağırsak sendromları
  • Tüketilen yiyeceklerin aşırı baharatlı olması
  • Çevresel etkenler
  • Gıda zehirlenmesi
  • Aşırı yemek yeme, midenin fazla dolu olması
  • Mide tümörü
  • Uzun süre aç kalınması
  • Yağlı ve ağır yiyecekler tüketilmesi
  • Hazımsızlık
  • Sağlıksız ve dengesiz beslenme
  • Mide kanseri
  • Sigara ve alkol gibi vücudun genel sağlığını da olumsuz etkileyen zararlı alışkanlıklar
  • Stres
  • Bazı psikolojik problemler
  • Gebelik
  • Uyumadan evvel yemek yenilmesi
  • Vücutta hormonal değişimler
  • Alerjik reaksiyonlar

Mide ağrısına hafif ve rahat atlatılabilen faktörler neden olabileceği gibi mide ağrısının altında çok ciddi ve kritik sağlık problemleri de yatabilir. Yaşam kalitesini düşürecek kadar oldukça zorlu tedavi süreçlerini gerektirecek bu faktörlerde riskin en aza indirilmesi için bir takım tedbirler almak mümkündür. Örneğin yaşam ve beslenme tarzında yapılacak değişikliklerin yanı sıra düzenli doktor kontrollerinden geçerek de mide sağlığı korunabilir. Yine mideyi ve sindirim sistemini rahatlatmak için bitkisel çözümlere başvurulabilir.

Mide Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları Hangileridir?

Midede yaşanan hazımsızlığın giderilmesinde zencefil çayı oldukça etkilidir. Midede hissedilen sancıların neden olduğu mide ağrılarını hafifletmek için zencefil çayı tavsiye edilmektedir.

Mide asitlerinin dengelenmesine yardımcı olan papatya çayı midede hissedilen ağrının giderilmesinde de oldukça etkilidir.

Midedeki yanma hissini mideyi ferahlatarak gideren nane çayı, mide ağrılarının dinmesinde de akla ilk gelen bitki çayları arasında yer almaktadır.

Kış mevsiminde yaygın görülen enfeksiyonel hastalıkların bir numaralı ilacı olan ıhlamur çayı, mide ağrısı hissedildiği zamanda tavsiye edilen bitki çaylarından biridir.

Midede gaz sıkışmasının neden olduğu mide ağrılarına karşı nane limon çayı içilmesi ihmal edilmemelidir.

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir Evde

Midede ağrı hissedildiği zaman hemen ‘Mide ağrısına ne iyi gelir evde?’ sorusu akıllara gelmektedir. Evde uygulanacak yöntemlerle mide ağrılarını hafifletmenin yöntemleri ise şöyledir;

Mide ağrılarının engellenmesinde öğünlerde ölçünün kaçırılmaması alınabilecek tedbirlerin başını çekmektedir.

Mide ağrısı hissedilen zamanlarda yağlı ve ağır yemekler tüketmekten kaçınılmalıdır. Yağlı ve ağır yemekler yenirken dahi aniden hissedilen mide ağrısı rahatsızlık verebilir.

Stresten kaynaklı mide ağrısının en iyi çözümü ise kaliteli bir uykudur. Hatta uykusuz kalındığı zamanlarda mide ağrısıyla vücut bu duruma tepki gösterebilir. Uykusuzluktan kaynaklanan mide ağrılarında ıhlamur çayı içilmesi tavsiye edilmektedir. Papatya çayı da ıhlamur çayı gibi sakinleştirici etkisiyle mide ağrılarının hafiflemesinde oldukça etkilidir.

Uyku esnasında ya da uykudan evvel gece saatlerinde hissedilen mide ağrısına karşı mideyi dinlendirici etkisi olan sütün bir bardak içilmesi önerilir.

Mide ağrısının giderilmesinde karanfilli ve tarçınlı suda oldukça etkilidir.

Mide ağrısı çok şiddetli hissediliyorsa bir kase yoğurt tüketilmelidir. Yoğurt, midedeki enfeksiyonları yok ettiği gibi mide sağlığını olumsuz etkileyen maddeleri de hızla temizlemektedir. Bu sayede bakterilerin neden olduğu mide ağrıları geçecektir.

Gebelik süreci de oldukça stresli geçtiği için mide ağrısını tetikleyebilmektedir. Hamilelik sürecinde mide ağrısına karşı her sabah düzenli kahvaltı yapılması tavsiye edilir. Sabahları yapılan iyi bir kahvaltı mide sağlığını koruduğu gibi mutluluk hissi vererek stresi de azaltmaktadır. Ayrıca hamileler, mide ağrısını dindirmek için ilaç alamazlar. Bu nedenle bol su içmeyi ihmal etmemelidirler. Yine ılık halde içilecek bir bardak süt, mide yanmasını ve ağrısını geçirmede oldukça etkilidir. Hamileler mide ağrısını dindirmek için illa da ilaç almak eğilimindelerse kesinlikle uzman bir hekime danışmalıdırlar. Hamilelik sürecinde muzda mide ağrısıyla mücadelede iyi bir alternatiftir. Hücreleri ve mide enzimini yenileyen muz, mide ağrısını kısa sürede dindirmektedir.

Mide ağrısı sırt bölgesine vuruyorsa ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Kaburgalardan sırt bölgesine ilerleyen mide ağrısı ülserin ya da kalp krizinin belirtisi olabilir. Böyle bir ağrı hissedildiğinde kan akışının sağlanması için hemen su içilmelidir. Gün içerisinde böyle bir ağrı hissedildiği zaman derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Ayrıca midenin susuz kalmaması için gün içerisinde düzenli aralıklarla su içilmelidir. Çünkü midenin ve bağırsakların susuz kalması kasılmaya ve ağrıya neden olmaktadır.

Mide Ağrısına İyi Gelen Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide ağrısı, günlük yaşamdaki tüm işleri etkileyebileceği ve odaklanmaya engel olabileceği için yaşam kalitesini düşürmektedir. Mide ağrısına bitkisel tedavi yöntemleri ile de çözüm bulmak mümkündür.

Mide ağrısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyledir;

Nane

Nane çiğnenmesi ya da nane çayı demlenerek içilmesi mide yanmasını çok hızlı bir şekilde dindirmektedir. Ayrıca nane, sık görülen sindirim sorunlarından olan şişkinliğe, gaza ve krampa çok iyi gelmektedir. Taze naneden çay demlenerek içilebileceği gibi kapsül formunda da nanenin faydalarından istifade edilebilir.

Yoğurt

Mide asitlerinin yapısının korunmasına yardımcı olan yoğurt, kusamamanın verdiği rahatsızlığı da gidererek mideyi rahatlatmaktadır. Gün içerisinde istenildiği vakit tüketilebilecek besinler arasında yer alan yoğurt, ev yoğurdu formunda tüketildiği zaman kusma isteğini gidermektedir. Mide ağrısı belirtileri fark edildiği anda 1 kase ev yoğurdu tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Ayrıca mide yanmasına bulantı hissi de eşlik ediyorsa, ev yoğurdunun üstüne bir tutam zencefil katılması daha iyi hissettirir.

Muz

Mide duvarındaki lezyonların tedavisini destekleyen ve ülser hastalarının özellikle tüketmesi gereken muz, zararlı bakterilerin midede barınmasını engellemektedir. Muzun içeriğindeki antioksidan maddeler, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini artırıp hastalıklara karşı korumaktadır. Ayrıca vücutta kanserli hücre oluşmasını engellediği gibi var olan kanserli hücrelerinde yok edilmesinde en etkili besinler arasında yer almaktadır.

Kefir

Süt ürünleri arasında yer alan kefir, bağırsak yapısının düzenlenmesinde etkili olduğu gibi Helicobacter pylori ile etkili bir şekilde mücadele etmektedir. Her gün 1 bardak kefirin düzenli olarak içilmesi tavsiye edilmektedir. Kefir, hazır halde satın alınarak içilebileceği gibi evde doğal yollardan yapılarak da içilebilir. Vücutta sindirimi rahatlatan kefir, aynı zamanda adeta bir kalkan oluşturarak sindirim sistemini korumaktadır.

Rezene Çayı

Mideye en faydalı bitkisel çaylar arasında rezene çayı başı çekmektedir. Gazı gideren rezene çayı, mide ağrısına da bire birdir. Ayrıca midedeki şişkinliğin giderilmesinde de oldukça etkilidir. Rezene tohumlarından demlenen bitki çayı içilebileceği gibi rezeneyi salata içerisinde de tüketerek mide sağlığına olan faydalarından istifade edilebilir. Karın bölgesindeki şişliğe ve midedeki gaza karşı rezene çayı özellikle tavsiye edilmektedir.

Papatya Çayı

Mide yanmasına ve hazımsızlığa papatya çayının çok iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda mide zarını rahatlattığı için iltihap oluşumunu engellemektedir. Sindirim sistemi etrafındaki kasların gevşemesinde de papatya çayı oldukça etkilidir.   

Karanfil Çayı

Mide sağlığına faydalı bir karanfil çayı demlemek için 2 tane tomurcuk karanfile, 1 tatlı kaşığı elma sirkesine, 1 su bardağı suya ve damak zevkine göre biraz bala gereksinim vardır.

Karanfil çayını demlemek için bir bardak su kaynatıldıktan sonra ocağın altı kısılmalı ve 2 adet tomurcuk karanfil suyun içerisine atılmalıdır. Daha sonra 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve damak zevkine göre biraz bal suyun içerisine katılmalı ve demlenmesi için 5 dakika beklenmelidir. Demini alan karanfil çayının sıcak içilmesi mideyi rahatlatmaktadır.

Yeşil Çay

Sağlığa birçok faydası olan ve sayısız hastalığın şifası yeşil çay, mideyi rahatlatarak mide sağlığını korumaktadır. Mide yanmasına, regl ağrısına ve mide ağrısına karşı bir fincan yeşil çay içilmesi tavsiye edilmektedir. Kalbin ve sindirim sisteminin en büyük dostu olan yeşil çayın bağırsakların rahatlamasında da etkisi büyük olduğu için gazı gidermekte ve gaz sancısını engellemektedir. Mide gazına maruz kalındığı zamanlarda yeşil çay içilmesi ihmal edilmemelidir.

Salatalık

İçeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran salatalık, A, B, C ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, potasyum ve fosfor mineralleri bakımından da en zengin besinler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda lifli bir besin olan salatalık mide ve bağırsak sağlığını desteklemektedir. Ayrıca antioksidan etkisiyle vücudun genel sağlığını korur.

Armut

Vücudun gereksinim duyduğu bütün vitamin ve minerallerin alınması, mide problemlerinin engellenmesinde oldukça önemlidir. Tam bir C vitamini deposu olan armut, mide enfeksiyonlarının ve hastalıklarının engellenmesinde en etkili besinler arasında gösterilmektedir. Ayrıca içeriğinde barındırdığı hidroksisinnamik asit sayesinde mide ve akciğer kanserine yakalanma riskini en aza indirmektedir.

Bunlar haricinde sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması, gün içerisinde bol su içilmesi, düze olarak spor yapılması ve gece yemek yenilmemesi mide sağlığını koruyarak mide ağrılarını engellemektedir.

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir