Magnezyum ve potasyum mineralleri bakımından çok zengin olan muz, tam bir lif deposu olarak vücuda yüksek miktarda enerji vermektedir. Muz, dünya genelinde pirinç, buğday ve mısırın ardından en fazla tüketilen besin maddesidir. Kendisine has kokuya ve aromaya sahip olan muz, meyve çeşitleri içerisinde de en fazla sevilenler arasında yer almaktadır.
Çiçekleri mor renkte ve yaprakları da geniş olan muz bitkisinden elde edilen bir tür meyve olan muz, tropikal iklim koşullarında yetişmekte olup, gölgeli, serin ve nemli bölgeleri sevmektedir.
Muz, olgunlaşmamış yeşil haliyle toplandığı takdirde bozulmadan uzun bir süre saklanabilmektedir. Muzun geçmişi milattan önceki dönemlere kadar gitmektedir. Bilindiği kadarıyla dünyaya Hindistan’dan yayılan muz, ilk önce Avrupa’ya, Avrupa’dan da Amerika, Avustralya ve dünyanın diğer bölgelerine yayılarak en fazla tüketilen meyvelerden biri haline gelmiştir.
Dünyanın en fazla sevilen meyvelerinden olan muz, ülkemizde ise güney bölgeler ile Akdeniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Ülkemizde en fazla Alanya, Mersin ve Antalya’da yetiştirilen muzun yıllık üretimi ise bin tonu geçmektedir. Çeşit olarak ise 3 gruba ayrılan muz, kısa boylu, orta boylu ve uzun boylu diye isimlendirilmektedir. Bu 3 grup haricinde tohumlu muz, pembe muz ve bulanık muz çeşitleri de piyasada yer almaktadır.
Muzun faydaları nelerdir? Muzun sağlığa ve cilde faydaları, muz maskesinin ve diyetinin nasıl yapıldığı, kalori ve besin değerleri ile ilgili tüm bilgilere bu yazımızdan ulaşılabilir.
İçerik Başlıkları
Muzun Faydaları Nelerdir?
Dünyanın en lezzetli meyveleri arasında liste başı olan muzun aynı zamanda sağlığa sayısız faydaları bulunmaktadır. İnsanlar, muzun sağlığa olan faydaları hakkında bilinçlendikçe bu şifalı meyveyi düzenli olarak tüketebilmek için beslenme tarzlarında muza da yer vermektedir. Potasyum ve manganez minerallerinin yanı sıra protein ve çeşitli vitaminler bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkili olduğu için uzmanlar, özellikle mevsim geçişlerinde muzun düzenli tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Peki, ‘Muzun faydaları nelerdir?’ İşte muzun insan sağlığına olan sayısız faydaları;
Potasyum minerali bakımından çok zengin olan muz, bu sayede vücuda yüksek miktarda enerji sağlamaktadır. Kendilerini halsiz hissedenler ve spor esnasında yorgun düşmek istemeyenler, vücuda enerji sağlayan muzu günde 1 adet tüketmelidir. Muzu sade tüketemeyenler ise muzlu tatlıları tüketmeyi deneyerek muzun sağlığa olan faydalarından istifade edebilirler. Kilo problemi olanların yanı sıra iştahsız olanlarda da vücuda enerji vererek halsizlik ve yorgunluk hissini engellemektedir.
Muz tüketen insanların vücutları daha fazla triptofan serotonin salgıladığı için kendilerini mutlu ve huzurlu hissetmektedirler. Ayrıca vücuda daha fazla serotonin salgılattığı içinde duygu durum bozuklukları ile depresyonun tedavi sürecinde oldukça etkilidir. Yine muz, çağımızın hastalığı olan stresi azaltarak sağlıklı yaşamı desteklemektedir.
Sindirim sisteminin sağlığını destekleyen muzun kan basıncını düzenleyici etkisi de vardır. Yine arterlerde ve damarlardaki sertliği giderdiği için kalp sağlığını desteklemektedir. Yüksek miktarda lif barındıran muz, potasyum ve magnezyum mineralleri bakımından zengin olduğu içinde kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskini düşürmektedir.
Muzun içeriğinde yüksek miktarda lif bulunmaktadır. İçeriğindeki yüksek miktarda lif sayesinde uzun süre tokluk hissi vermektedir. Bundan dolayı da zayıflamak için yapılan diyet listelerinde muza mutlaka yer verilmelidir. Muzun ara öğünler haricinde kahvaltıda tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Muzun verdiği tokluk hissi sayesinde gün içerisindeki porsiyon sayısı azalmaktadır.
Asitlerin nötrleştirilmesinde en etkili besinler arasında muzda gösterilmektedir. Bu özelliğiyle çeşitli mide hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Midesinde rahatsızlık hissedenlerin muzlu süt içmesi tavsiye edilmektedir. Yine muz, mide duvarındaki lezyonların tedavisinde de oldukça etkilidir. Midedeki sağlık problemlerinden olan ülserle etkili mücadele için özellikle önerilen muzun, midede zararlı bakteri oluşmasını önlediği de bilinmektedir.
Demir minerali bakımından çok zengin olduğu için anemi hastaları muzu düzenli tüketmeyi ihmal etmemelidir.
Muzun içeriğindeki potasyum ve yağ asitleri ise saçların daha yumuşak ve canlı görünmesine yardımcı olmaktadır. Bunun için muz ve baldan hazırlanan maskenin saçlara uygulanması yeterlidir. Bu maske, aynı zamanda saçları daha hızlı uzatmaktadır.
Muzun içeriğindeki antioksidan maddeler bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini artırmaktadır. Muz, vücutta kanser hücrelerinin oluşmasını engellediği gibi var olan kanser hücrelerinin yok edilmesinde de oldukça etkilidir.
İltihap oluşumunun engellenmesinde, ciltte tahriş olan bölgelerin iyileşme sürecinin hızlanmasında ve cilt lekelerinin giderilmesinde oldukça etkili olan muzun kabuğu da dişlerin beyazlamasında en güçlü doğal ürünler arasında yer almaktadır. Muzun hem kendisinin, hem de kabuğunun cilde olan faydalarından dolayı doğal bir güzellik ürünü olarak kullanılması da bir hayli yaygındır.
Muz Kaç Kalori?
Protein bakımından çok zengin olan muzun içeriğinde lif ve karbonhidratta bol miktarda bulunmaktadır. Muzun nişasta oranının çok yüksek olması ise kalori değerlerini yükseltmektedir.
A vitamini, B12 vitamini, C vitamini, E vitamini, tiamin, folik asit, niasin ve riboflavin bakımından çok zengin olan muz, çinko, florür, bakır, çinko, magnezyum, fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini de bol miktarda içeriğinde barındırmaktadır. Yine muzun içeriğinde lösin, treonin, lizin, arginin, glisin, triptofan gibi amino asitlerinde bol miktarda bulunması muzun besin değerini yükseltmektedir.
Peki, ‘Muz kaç kalori?’ İşte muzun kalori değerleri;
- 40 gram çeyrek muz 36 kalori içermektedir.
- 90 gram küçük boy bir tane muz 80 kalori içermektedir.
- 170 gram orta boy bir tane muz 151 kalori içermektedir.
- 190 gram büyük boy bir tane muz 169 kalori içermektedir.
Besin Değeri (100 gram)
- Karbonhidrat – 22,84 gram
- Yağ – 0,34 gram
- Protein – 1,08 gram
- Lif – 2,7 gram
- Sodyum – 1,1 mg
- Potasyum – 359 mg
- Kalsiyum – 5,1 mg
- A Vitamini – 65 iu
- C Vitamini – 8,8 mg
- Demir Minerali – 0,27 gram
Muz Diyeti Nasıl Yapılır?
Muz diyetini Japon bir eczacı geliştirmiştir. Muz yüksek miktarda lif barındıran bir besin olduğu için uzun süre tokluk hissi verdiğinden bu diyetin uygulanması oldukça kolaydır. Vücudun enerji kaybetmesini engellediği gibi metabolizmanın çalışmasının hızlanmasında ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasında en etkili diyetlerden biridir. Muz diyeti yapılırken fiziksel aktivitenin ve su tüketiminin artırılmasına önem verilmelidir.
Muz diyeti yapılırken akşam sekizden sonra yemek yenilmesi kesilmeli, gazlı içecekler, alkol, süt ve süt ürünleri kesinlikle tüketilmemelidir. Muzun içeriğindeki şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker hastaları ile kronik hastalığı olanların muz diyetini uygulaması tavsiye edilmez.
Peki, ‘Muz diyeti nasıl yapılır?’ İşte merak edilen muz diyetinin uygulanma şekli;
- Kahvaltı öğününde kahvaltıdan evvel 2 su bardağı ılık su içilmelidir. Kahvaltıda tok hissedilene kadar muz yenilebilir.
- Öğlen öğününde az yağlı bir sebze yemeği susuz olarak 7-8 yemek kaşığı yenilmelidir.
- Ara öğünde birkaç tane fındık, ceviz ve badem tüketilmelidir.
- Akşam öğününde ise akşam yemeğini sekizden önce yemeye çok dikkat edilmelidir. Akşam yemeğinde1 porsiyon sebze yemeği yenilmesi yeterlidir.
Muz diyeti en fazla dört gün boyunca uygulanmalıdır. Muz diyetinin uygulandığı sürenin dört günü geçmesi halinde ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınabilir. Yine gebeler ve emziren anneler muz diyetini kesinlikle uygulamamalıdır. Muza karşı alerjisi olanlar ise bu diyetten kesinlikle uzak durmalıdır.
Muz Maskesinin Cilde Faydaları Nelerdir?
Muzun püre haline getirilmesinden sonra cildin üstüne sürülerek uygulanan muz maskesi hazırlanırken 1 tane orta boy muzun kabuğu soyulduktan sonra püre haline getirilmesi gerekir. Arzu edenler ise bu pürenin içerisine 1 tatlı kaşığı bal karıştırarak ciltlerine sürebilirler. Bu maske yaklaşık 20 dakika ciltte bekletilir ve daha sonra ılık suyla cilt yıkanarak temizlenir. Cilt kurulanırken de yumuşak bir havlu kullanılır.
Potasyum bakımından çok zengin olan muz, cilt altındaki dokuları besleyerek kolajen üretimini artırmaktadır. Ciltteki leke oluşumlarını azalttığı gibi kırışıklıkların engellenmesinde de oldukça etkilidir. Muz ve bal karışımından hazırlanan maske göz altlarına uygulandığı zaman gözaltı morluklarına ve şişliklere çok iyi gelmektedir.
Muz Kabuğu Nasıl Kullanılır?
Muzun meyvesinin yanı sıra kabuğu da cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Böcek ve sinek ısırıklarının neden olduğu kaşıntıların ve alerjilerin engellenmesinde muz kabuğunun etkisi ispatlanmıştır.
Muz kabuğuyla cilde masaj yapıldığı takdirde cildi nemlendirdiği gibi daha yumuşak bir yapıya kavuşturmaktadır.
Ciltteki yaraların iyileşme sürecini hızlandıran muz kabuğu, siğillerin üstüne konulduktan sonra yaklaşık 15 dakika bekletilirse siğilin yok olmasında oldukça etkilidir. Ancak bu uygulamanın düzenli yapılmasına dikkat edilmelidir.
Ciltte sivilce oluşumunun önlenmesinde de muz kabuğundan faydalanılabilir. Her gece düzenli bir şekilde sivilcelerin üstüne muz kabuğu konulursa, ciltteki var olan sivilceleri iz bırakmadan kaybettiği gibi ciltte sivilce çıkmasını da engellemektedir.