Karanfil, mutfakların vazgeçilmez olan baharatlarından biridir. Bununla birlikte birçok hastalığın tedavisinde de uygulanmaktadır. Tıbbi ilaçlar, karanfili kuruttuktan sonra tomurcuklarından, sap ve yapraklarıyla birlikte hazırlanmaktadır. Kurutulmuş tomurcuklarıyla birlikte hazırlanan karanfil yağı da tıbbi özellikleri ile birlikte bilinmektedir. Bitki, genel olarak kötü nefes kokusunu da gidermesiyle birlikte diş ağrılarında da kullanımı tercih edilir. Aynı zamanda hazımsızlık, midede bulantı, akne ve çeşitli cilt problemleri başta olmasıyla birlikte pek çok rahatsızlığa da fayda sağlamaktadır. Antioksidan açısından oldukça güçlü olan ve pek çok iyi bir ağrı kesici olan bakteri ve iltihap önleyici özelliğine sahiptir. Aynı zamanda afrodizyak özelliği de bulunmaktadır. Karanfil faydaları nelerdir? Konu başlıklı yazımıza göz atmanıla birlikte Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir? Konulu yazımıza da göz atarak faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Karanfil Nedir
Karanfil, mersingiller ailesinden karanfil ağacının çiceğinin gonca kısmında yer almaktadır. Yağmur ve sıcak mevsim ağacı olmasından dolayı her zaman yeşildir. Doğu Afrika ve Hindistan gibi Asya ülkelerine özgü olan bir bitki çeşididir. Ülkemizde de oldukça yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Karanfil çiceklerinin açılmamasından önce, tomurcuk haldeyken toplanmaktadır. Daha sonrasında ise güneşli bir havada kurutulmaya başlanır. Kurutulan tohumlardan yağı da çıkartılmaktadır. İçeriğinin ortama olarak %20 miktarı esansiyel yağ olarak oluşmaktadır.
Karanfil Çiğnemek Ne İşe Yarar
Karanfil çiğnemek, boğaz ağrısına iyi gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkların da önüne geçmeye fayda sağlıyor. Mide bulantısı gibi problemlerin de ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Karanfilde yer alan öjenolun anestezik ve antibakteriyel özellik diş ağrısının azalmasına yardımcı olmaktadır.
Karanfil Hangi Hastalığa İyi Gelir
Karanfil, sağlık açısından oluşan faydaları arasında sindirimin iyileşmesi, bakteriyle mücadele, karaciğerin korunması, akciğer kanseri riskini azaltmak, kan şekerinin düzenlenmesi, bağışıklık sisteminin gelişmesine, iltihapların giderilmesine, ağız sağlığını korumak, solunum yolu enfeksiyonunu tedavi etmek ve baş ağrılarının giderilmesi gibi pek çok hastalığın önüne geçmesine fayda sağlamaktadır.
Karanfilin Faydaları Nelerdir
- Sindirim Sistemini Korur: Karanfil, sindirim enzimlerinin salgılanmasıyla birlikte uyarmasıyla birlikte sindirimin iyileşmesini de sağlar. Şişkinlik, gastrit, hazımsızlık ve mide bulantısınıda azaltmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ülser ve gastrit oluşmasınında önüne geçmektedir. Sindirim sistemiyle birlikte ilgili hastalıklarında önüne geçebilmek açısından 1-2 adet karanfili kavurduktan sonra toz bir şekile geldikten sonra bal ile birlikte karıştırın. 1-2 kaşık yemenizi tavsiye ederiz.
- Tümör Riskini Azaltır: Özellikle de akciğerde meydana gelebilecek tümörün önüne geçmeye fayda sağlar. Aynı zamanda akciğer kanserinin de erken aşamalarında hastalığın kontrolünü sağlamaya fayda sağlamaktadır.
- Karaciğeri Korur: Karanfil, organların serbest radikallerine karşı oluşan olumsuz etkilerinden korumaktadır. Aynı zamanda yüksek miktarda antioksidan özelliği içermektedir. Metabolizma, uzun sürede karaciğerdeki var olan antioksidanların azalmasını sağlarken serbest radikal üretimini ve kandaki yağ miktarının artmasını sağlar. Karanfilin özündeki hepatoprotektif etki karaciğerin korunmasını sağlamaktadır.
- Diyabetin Kontrolünü Sağlar: Diyabet hastası olan kişilerin, vücudu tarafından üretim sağlayan insülin oranı ya yeterli değildir ya da hiç üretim sağlamamaktadır. Yapılan çalışmalarda karanfilden elde edilen özlerin insülin taklit etmesiyle kan şekerinin düzenlenmesi kontrol etmeye fayda sağladığı tespit edilmiştir.
- Kemiklerin Güçlenmesini Sağlar ve Korur: Karanfilin içeriğinde bulunan bileşikler, kemik yoğunluğunun ve kemik mineral içeriğinin korunmasıyla birlikte osteoporoz durumundan kemiklerin gerilmesiyle direncinin artmasını sağlar.
- Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesini Sağlar: Karanfil, bağışıklık sisteminin gelişmesiyle birlikte koruyucu bitkiler arasında yer alır. Beyaz kan hücresindeki sayının artmasıyla birlikte bağışıklık sisteminin iyileşmesini sağlayan bileşikler içermektedir. Gün içerisinde bir diş kurutulmuş karanfil çiğnemek, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
- Ağrıların Azalmasını Sağlar ve İltihap Oluşumunun Önüne Geçer: Karanfilde hafif miktarda anestezik (uyuşturucu) analjezik (ağrı kesici) özelliğinin kazanmasını sağlayan öjenol içermektedir. Bu uçucu aromatik yağ içeriisnde ağrı reseptörlerini (alıcılarını) uyarmasıyla ağrının azalmasını sağlamaktadır. Özellikle de diş, baş ve kas bölgelerinde oluşan ağrılarda oldukça etki göstermektedir. Aynı zamanda yapılan bilimsel araştırmalarda da deneklerde uygulanan karanfil özündeki öjenolün ödemden dolayı oluşan iltihapların azalmasında fayda gösterdiği tespit edilmiştir.
- Ağızda Oluşan Hastalıkların Tedavisinde Fayda Sağlar: Karanfil, çeşitli oluşan ağız rahatsızlıklarına sebep olan ağız bakterinlerinin gelişmesin önüne geçer. Ağızda meydana gelen mikropların ortadan kalmasını sağlar. Ağrı kesici özelliğiyle birlikte diş ağrılarında da tercih edilebilir.
Karanfil Suyu İçmek Neye İyi Gelir
Vücuttan toksinleri uzaklaştırmasından dolayı bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlamaktadır. Boğaz ağrısı, balgam ve öksürük gibi kış aylarında oluşan hastalıkların etkilerinin de önüne geçmektedir. Aynı zamanda karanfilli suyla birlikte vücut ısısının yükselmesine fayda sağlamaktadır. Bu özelliğiyle birlikte metabolizmanın hızlanmasına da fayda sağlamaktadır.
Karanfilin Zararları Nelerdir
Yapılan bilimsel araştırmalarda karanfilin aşırı miktarda tüketilmesinden kaynaklı erkeklerde cinsel sorunlarana sebep olabileceği ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda aşırı miktarda karanfil tüketiminde kanın seyrelmesine sebep olabilmektedir. Karanfil pek çok faydalı baharatlar arasında yer alsa da aşırı miktarda tüketilmesi durumunda toksik etkiye sebep olabilmektedir.