Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir

karanfil yağı faydaları nelerdir
karanfil yağı faydaları nelerdir

İnsanlar sağlık problemleri yaşadıkları zaman başvurdukları alternatif tedavi yöntemleri arasında bitkisel yağlarda yer almaktadır. Bu bitkisel yağlar arasında karanfil yağı da çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Kokusu çok hoş olan karanfil yağı insanı ferahlattığı gibi sağlığa da sayısız faydaları vardır.

Karanfil yağının diş ağrısını kesmedeki etkisi neredeyse herkes tarafından bilinmektedir. Yine karanfil yağı öksürüğe, hazımsızlığa ve baş ağrısına da çok iyi gelmektedir. Diş ve diş eti sağlığında apayrı bir yeri olan karanfil yağı, diş bakımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Diş macunlarının içeriğinde de karanfil yağı bulunmaktadır. Medikal niteliklere sahip olan karanfil taneleri, yüzyıllardan bu tarafa Çin ve Hindistan’da alternatif tıpta kullanılmaktadır.

Karanfil tanelerinin toplandığı karanfil ağacı ise Mersingiller ailesinin bir üyesi olup, sıcak ve yağmurlu iklimlerde yetişmektedir. Yılın her mevsimi yeşil kalabilen karanfil ağacının anavatanı ise Endonezya olsa da günümüzde Afrika kıtasının doğu bölgesinde yer alan Zengibar ve Hint Okyanusu’ndaki adalarda daha fazla yetiştirilmektedir.

İnsan sağlığına olan faydalarının yanı sıra yemeklere lezzet katması içinde kullanılan karanfil yağının faydaları nelerdir? Karanfil yağının sağlığa faydaları ve zararları, nasıl yapıldığı, ne işe yaradığı ve nasıl kullanıldığı bu yazımızda ele alınmıştır.

Karanfil Yağı Evde Nasıl Yapılır?

Doğal bitki yağlarının satıldığı mağazaların yanı sıra aktarlardan da alınabilecek karanfil yağı, evde de çok kolay yapılabilmektedir. Evde karanfil yağı yapabilmek için gereksinim duyulan malzemeler ise zeytinyağı, karanfil taneleri ve cam kavanozdur.

evde karanfil yağı nasıl yapılır
evde karanfil yağı nasıl yapılır

Evde karanfil yağı nasıl yapılır? Cam kavanozun içine 100 ml zeytinyağı ve daha önceden yıkanmış ve kurutulmuş olan 100 gram karanfil taneleri katıldıktan sonra cam kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak güneşli bir ortamda yaklaşık iki hafta bekletilmelidir. İki haftalık süre sonunda bir tencerenin içerisine su doldurularak benmari usulü ile cam kavanoz ısıtılmalıdır. Yeterli ısıya ulaşmasının ardından cam kavanozun kapağı açılarak başka bir cam kavanoza süzülmelidir. Bu işlemin ardından evde üretilen karanfil yağı gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Evde üretilen karanfil yağı, özellikle diş ağrısının kesilmesinde en etkili ağrı kesici kadar etkilidir.

Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?

Karanfil tanelerini insanlar en fazla yemekten sonra ağız kokusunu gidermek için kullanmaktadır. Ancak genellikle ambalajlanmış olarak aktarlarda satılan karanfil yağının da sağlığa sayısız faydaları bulunmaktadır. İçeriğinde A ve C vitaminlerini yanı sıra demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve sodyum minerallerini de bol miktarda barındıran karanfil yağının medikal değeri oldukça yüksektir.

Diyabet tedavisinde ve eklem ağrılarının dinmesinde ilaç kadar etkili olan karanfil yağının sağlığa faydaları nelerdir? İşte ülkemizde de bolca yetiştirilen karanfil tanelerinden elde edilen karanfil yağının faydaları;

Diş ağrısının dinmesindeki etkisinin yüksek olduğu bilinen karanfil yağı, sağlıklı dişler ve diş etleri içinde oldukça faydalı olduğu için diş bakımında çok sık kullanılmaktadır. Ağız içerisinde biriken mikropların öldürerek ağız ve diş sağlığını etkili bir şekilde koruyan karanfil yağı, ağız kokusunu da yok etmektedir.

Günümüzde çok sık rastlanan sağlık problemlerinden olan baş ağrısına daha fazla stres ve iltihaplanma neden olmaktadır. Stresi azaltan ve baş ağrısına yol açan iltihaplanmayı gideren karanfil yağının, baş ağrısının doğal ilacı olduğu söylenebilir.

Doğal bir ağrı kesici olarak da nitelendirilen karanfil yağı, eklem ağrıları ile kas ağrılarına da çok iyi gelmektedir. Eklem bölgelerindeki şişkinlikleri yok eden karanfil yağı, romatizmadan kaynaklanan ağrıları da dindirmektedir.

Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde de oldukça etkili olan karanfil yağı, mantar ve yaraların neden olduğu enfeksiyonların yanı sıra böcek sokmalarından kaynaklanan iltihap oluşumlarına da çok iyi gelmektedir.

Ciltte oluşan sivilceleri Hindistan cevizi yağı veya jojoba yağı ile karıştırılarak kullanırsa etkili bir şekilde tedavi eden karanfil yağı, sivilce çıkan bölgeye hafif hafif masaj yapılarak sürülmelidir.

Stresi azalttığı ve zihin yorgunluğunu giderdiği için beynin sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Yine karanfil yağının hafıza kaybına çok iyi geldiği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir.

Karanfil yağının içeriğindeki antioksidan maddeler, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için özellikle virüslerin neden olduğu hastalıklara karşı vücut direncini artırmaktadır.

Genital bölgede kan dolaşımını hızlandıran ve erken boşalmayı engelleyen karanfil yağının geciktirici etkisi cinsel performansı artırmaktadır. Ancak bu konu üzerine yapılan bilimsel araştırmaların yetersiz olduğu bilinmelidir. Yine de karanfil yağının geciktirici etkisi olduğu halk tarafından kabul edilmektedir.

Karanfil yağının cinsel gücü artırıcı etkisi olduğu bilindiği için insanlar, karanfil yağının cinsel organa sürülüp sürülmeyeceğini merak etmektedir. Şu bilinmelidir ki karanfil yağı cinsel organa kesinlikle sürülmemelidir. Karanfil yağının uyuşturucu etkisi olduğu için karanfil yağı cilde sürüleceği zaman diğer bitkisel yağlarla karıştırılarak sürülmelidir.

Karanfil yağı çok sayıda sağlık problemine şifa olsa da uzman bir hekime danışmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Karanfil Yağı Neye İyi Gelir?

Sağlığa olan faydalarıyla dillerden düşmeyen karanfil yağı, daha birçok sağlık problemine iyi gelmektedir.

karanfil yağı neye iyi gelir
karanfil yağı neye iyi gelir

Karanfil yağı neye iyi gelir? İşte karanfil yağının şifa olduğu sağlık problemleri;

Günümüz insanları sağlıksız ve dengesiz beslendiği için hazımsızlık problemi toplum içerisinde oldukça yaygındır. Hazımsızlığa çok iyi gelen karanfil yağı, aynı zamanda bağırsaklardaki gazları gidermektedir.

Diş ağrısına iyi geldiğini daha önce bahsetmiştik. Ayrıca 👉 diş ağrısına ne iyi gelir 👈başlıklı yazımıza veya 👉 20lik diş ağrısı nasıl geçer 👈 yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Mide bulantısı ve kusma problemine karşı etkisi çok yüksek olan karanfil yağı, vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak vücudun daha sağlıklı çalışmasını desteklemektedir.

Stres ve gerilimin neden olduğu ağrıların dinmesinde ilaç kadar etkilidir.

Her geçen gün yaygınlaşan bronşit, astım, öksürük, soğuk algınlığı gibi solunum yolu rahatsızlıklarının tedavi sürecinde karanfil yağı kullanılması iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Boğaz ağrılarına da iyi gelen karanfil yağının balgam söktürücü etkisi olduğu bilinmektedir.

Vücudun antioksidan seviyesini yükselttiği gibi kanı da temizlemektedir.

Kan şekerini kontrol altında tuttuğ için diyabete çok iyi gelmektedir. Ancak şeker hastaları, hekimlerine danışmadan kesinlikle karanfil yağı kullanmamalıdır.

Kokusu çok hoş ve tadıda keskin olan karanfil bitkisinin sevmeyeni neredeyse yoktur. Vücutta hissedilen çeşitli ağrılara ve özellikle de kas ağrılarına karşı doğal bir ağrı kesici olarak karanfil yağı tercih edilmelidir.

Karanfil Yağı Nasıl Kullanılır?

Doğal analjezik yani ağrı kesici bitkisel yağlardan olan karanfil yağı, içeriğindeki antienflamatuar ve antioksidan etkisiyle birçok sağlık problemine çözüm olmaktadır.

Karanfil yağı nasıl kullanılır? İşte yanıtı çok fazla araştırılan bu sorunun yanıtı;

Ciltteki akne ve sivilcelerin yok edilmesinde oldukça etkili olan karanfil yağı, bağırsaklardaki bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde de oldukça etkilidir.

Saçların daha sağlıklı ve güçlü görünmesine yardımcı olduğu için saç bakımında yaygın olarak karanfil yağı kullanılmaktadır.

Karanfil yağı diğer taşıyıcı bitkisel yağlarla karıştırıldıktan sonra cilde sürülürse cildi nemlendirmektedir.

Ağız içerisini mikroplardan arındırdığı için ağız bakımında da kullanılan karanfil yağı, özellikle diş ağrısının kesilmesinde çok etkilidir. Bu nedenle de karanfil yağının dişe nasıl uygulanacağı çok araştırılmaktadır. Karanfil yağı yakıcı ve acı bir etkiye sahip olduğu için sulandırdıktan sonra dişe uygulanmalıdır. Bir bardak ılık suya karanfil yağından 3 damla damlattıktan sonra karıştırılarak gargara yapılabilir ya da bu suyun içerisine bir parça pamuk batırıldıktan sonra ağrıyan dişin üstüne konulabilir.

Saçların uzamasına yardımcı olan karanfil yağı, saçları beslediği gibi kırıkları da onarmaktadır. Karanfil yağı, zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırılıp inceltilerek saç diplerine hafif masaj yaparak sürülmelidir. Bu uygulamadan sonra yaklaşık 30 dakika beklenmeli ve duş alınmalıdır.

Depresyon ve stresin neden olduğu gergin psikolojiye afrodizyak etkisiyle son vermektedir.

Analijezik etkisinden dolayı karanfil yağının cilde direkt uygulanmasının uyuşturup uyuşturmayacağı merak edilmektedir. Uyuşturucu etkisinden dolayı ağda yapılırken kullanılır.

Sağlık problemlerine şifa olması için karanfil yağı içilecekse bir bardak suya birkaç damla damlatılarak seyreltildikten sonra içilmelidir. Karanfil yağıyla vücuda masaj yapılacaksa da tatlı badem yağı, susam yağı ve zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırıldıktan sonra vücuda sürülerek masaj yapılmalıdır. Cilde direkt olarak sürüldüğünde cildi yakarak tahriş etme riski oldukça yüksektir.

Karanfil Yağının Zararları Nelerdir?

Diğer bitkisel yağlar gibi karanfil yağının da doktora danışılmadan kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü aşırı hassas vücutlarda alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Hamilelik ve emzirme döneminde ise karanfil yağının kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır.

Karanfil yağının zararları

Karanfil yağının cilde direkt uygulanmamasına çok dikkat edilmelidir. Karanfil yağı uzun süre kullanılır ya da kullanım dozu aşılırsa böbrekler, sindirim sistemi ve karaciğer karanfil yağından zarar görülebilir.

Karanfil yağı her ne kadar kan şekerini dengelese de diyabet hastaları kesinlikle hekime danışmadan karanfil yağı kullanmamalıdır. Çünkü kan şekerini düşürebileceği için istenmeyen sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınabilir.

Karanfil yağının en sağlıklı kullanımı hangi hastalığın tedavisinde kullanılacaksa, nasıl kullanılması gerektiğinin uzman hekimden öğrenildikten sonra kullanılmasıdır.