Göz tansiyonu (glokom), göz içerisinde basıncının görme sinirinin tahrip edecek seviyeye kadar yükselerek görme kaybı gibi durumlara yol açan bir hastalık çeşididir. Normal bir gözde göz sıvısı sık sık üretilmekte ve dengeli olacak bir şekilde emilim sağlayarak boşaltılır. Ayrıca göz kanlanması gibi durumların oluşması sonucunda Göz Kanlanmasına Ne İyi Gelir yazımıza göz gezdirerek faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Göz Tansiyonu Nedir
Göz tansiyonu bir diğer adıyla “glokom” temelde göz içerisinde bulunan sıvının göz dışına atılamaması durumunda yüksek basınç sonucunda meydana gelmektedir. Sıvının boşalmasını sağlayan kanallar birçok farklı mekanizmadan dolayı tıkanır. Bu nedenle göz tansiyonuna tek başına iyi gelen egzersiz, yiyecek veya vitamin bulunmamaktadır.
Göz Tansiyonuna Ne İyi Gelir
Göz tansiyonu sadece bu yönde üretim sağlanan ilaçlar, lazerler ya da ameliyat ile düşürülmektedir. Burada hastanın dikkat etmesi gereken konulardan biri kullanacağı ilaçları aksatmamasıdır. Fakat, göz tansiyonuna göze sağlamış olduğu zararların azalmasına yönelik bazı sağlıklı yaşam önerilerinde bulunabilmekteyiz. Bu tavsiye edeceğimiz öneriler ilaç tedavisinin yerine uygulanması için değil daha çok ilaç tedavisini desteklemeye yönelik tavsiye edilmektedir. Özellikle de damar sertliğine neden olan sigara, hipertansiyon ve yüksek kolesterolün görme sinirinin göz tansiyonu hasarına olan direncinin düşmesine neden olmaktadır. Sigara bırakılmalı, hipertansiyon ve kan kolesterolünün bir uzman doktorun desteği ile düzeltilmesi önemlidir. Düzenli olarak egzersiz yapıyor olmak da göz tansiyonunun düşmesini sağlamaktadır.
Göz Tansiyonu (Glokom) Kimlerde Görülür
Göz tansiyonu (glokom) kimlerde görülür? Kısaca açıklamak gerekirse: glokom çocuklar ve gençler de görülebildiği gibi genel olarak da 45 yaş sonrasında da meydana gelen bir hastalık çeşididir. Göz tansiyonunun yükselmesi genellikle kırklı yaşlarda başlayıp altmışlı yaşlarda da hızlı bir şekilde devam etmektedir. 60 yaş üzeri kişilerde glokom görülme oranı yaklaşık olarak %2 ortalamadadır.
Göz Tansiyonu Kimlerde Daha Sık Görülmekte
- İleri yaş
- Genetik yatkınlık
- Sigara ve alkol kullanımı
- Şeker hastalığı
- Miyopi (uzağı net görememe)
- Uzun süre kortizon tedavisi alan kişilerde
- Göz yaralanması geçirme sonrasında
Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir
- Göz içerisindeki sıvının gün içerisinde salınım farklılığı göstermesinden kaynaklı olarak baş ağrısı, göz çevresinde ağrı gibi durumların meydana gelmesi.
- Aynı zamanda gün içerisinde göz içerisindeki basıncın artmasıyla birlikte hastalarda kısmi olarak görme bulanıklığından şikayetçi olması, ışıkların etrafında da halkaların görülmesinin ifade edilmesidir.
- Gözde sertlik hissedilmesi,
- Gözde ağrı hissedilmesi,
- Gözlerde irilik, gözler arasındaki boyutların farklı olması gibi durumlar göz tansiyonun belirtileri arasında yer almaktadır.
Göz Tansiyonu Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
Günümüzde göz tansiyonu en sinsi ve tehlikeli hastalıklardan biridir. Göz tansiyonu olan kişilerin öncelikle dikkat etmesi gereken konulardan biride düzenli olarak göz doktoru takibinde olması gerekmektedir. Aynı cihaz ve aynı doktor takibinde olunması durumunda hastalığın ilerleyip ilerlememe gibi durumun fark edilmesi sağlanabilmektedir ve tedavi yöntemi de buna göre düzenlenmektedir. Aynı zamanda takibi sağlacacak merkezde düzenli olarak göz tomografisi, görme alanı testlerinin ve göz tansiyonunun ölçülmesi de büyük önem taşımaktadır.
Hastaların uygulanan tedavi yöntemine ve tedavi saatlerine dikkat etmeside önemlidir. Herhangi bir yaşanan olumsuz bir durum sonucunda mutlaka doktorunuza başvurmanızı da ihmal etmeyin. Bunlara ek olarak göz tansiyonunun ilacını kullanırken damlatma esnasında göz çevresine bulaştırmamaya dikkat edin, damla kullanımı öncesinde mutlaka el temizliğinize dikkat ediniz ve damlanın ucunu gözlerine değdirmemeye özen gösteriniz.
Kol tansiyonu göz tansiyonuna bağlı oluşmasından daha önem taşımaktadır. Düşük kol tansiyonu göz sinirinin glokomda kolay bir şekilde hasar oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple kol tansiyonu düşük olan kişilerin bir miktar tuz alımının arttırmaya ve durumun gerekliliğine göre bir doktora başvurulmasını önermekteyiz. Aynı zamanda yük tansiyon, kontrolsüz şeker hastalığı, kan pıhtılaşması bozuklukları gibi göz tansiyonu açısından önem taşımaktadır.