Uçuk oluşumuna “herpes simpleks” virüsü olarak adlandırılmakta olan oldukça yaygın bir virüs neden olmaktadır. İlk enfeksiyon sonrasında virüs sonsuza kadar sinir hücrelerinde kalmaktadır. Aşırı güneş ışığına maruz kalma, yorgunluk, stres veya hormonal değişimler sonucunda virüsün tetiklenmesini sağlar ve uçuk meydana gelmektedir. Peki dudak uçuğuna ne iyi gelir? Uçuk neden olur? gibi merak ettiğiniz konular hakkında sizlere bu yazımızı derledik
İçerik Başlıkları
Uçuk Neden Olur
Uçuk, dudak ve etrafında görülmekte olan yaygın bir cilt enfeksiyonu olarak adlandırılmaktadır. Uçuk neden olur? sorusu oldukça merak edilmekte ve kısaca açıklamak istersek “herpes simpleks” ismi verilen virüs olarak açıklayabiliriz. Bu virüs dudak, diş eti, dil, ağız çatısı ve yanak iç kısımlarında ağrılı bir şekilde meydana gelmektedir. Aynı zamanda nadiren ateş ve kas ağrısı gibi problemlerede neden olmaktadır. Herpes simpleks virüsü sadece insanları etkilemektedir.
Ağız içerisinde oluşan yaralar genel olarak 1-2 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıksada her yaş grubundaki insanı da etkileyebilmektedir. İnsanlar, enfekte tükürük, ya da deriye temas edilmesi durumunda da uçuk virüsünü kapabilmektedirler. Oldukça bulaşıcı olmasından dolayı, çoğu yetişkinde bu virüs çeşidi görülmüştür. Herpes virüsünün vücuda alınması sonucunda enfeksiyon üç şekilde belirti göstermekte:
- Birincil enfeksiyon: Virüs cilde zarına girmesiyle birlikte çoğalmaktadır. Bu esnada ağız kısmında yaralar ve ateş gibi belirtiler meydana gelebilmektedir. Virüs bir yara ya da başka bir belirtiye neden olamayabilir. Kişi uçuk geçirdiği esnada bu durumun farkında olduğunu anlamamaktadır.
- Pasif dönem: Virüsün enfekte olmuş olduğu bölgeden omurgada bulunmakta ve sinir dokusuna geçiş yapmaktadır. Bu bölgede tekrardan pasif bir hale gelmektedir.
- Nüks: Kişinin duygusal ya da fiziksel streslerele karşı karşıya kalması durumunda virüs tekrardan aktif bir hale gelmekte ve bu durum sonucunda yeniden yaralara ve belirtilere neden olabilmektedir.
Dudakta Uçuk Neden Çıkar
Uçuğun nedenlerinden olan “herpes simpleks” virüsü enfeksiyondan dolayı en çok dudak ve ağız etrafındaki bölgeler tercih edilmektedir. Aynı zamanda bu belirtiler her zaman bu çevrede sınırlı bir şekilde değildir. Bazı bireylerde ise üst dudaklar ve burun arasında “filtrum” adı olarak üçgenimsi bölgede, burun içerisinde ya da dışarıda, çene, boyun ya da yanakta da uçuk meydana gelebilmektedir. Bağışıklık sisteminin düşük olması, organ nakli geçirmiş kişilerde veya kanser hastalarında da göz bölgesinde uçuk meydana gelebilmektedir. Bu durum oldukça tehlikelidir ve bunun sonucunda körlük gibi ciddi problemlere neden olabilir. Uçuk nasıl geçer? konu başlıklı yazımızı da incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Dudak Uçuğuna Ne İyi Gelir
- Aloe-vera jeli
- Sarımsak
- Bal-sirke
- Nane yağı
Uçuk Belirtileri Nelerdir
- Dudak ya da dudak etrafındaki deride kaşınma, yanma
- Dudak bölgesinde ağrı
- Karıncalanma hissi
Kabarcıklar görünmeden öncesinde de aşağıdaki maddeler uçuk belirtisi olarak görülebilmektedir:
- Boğaz ağrısı
- Ateş
- Yorgunluk
- Kaslarda ağrı
- Baş ağrısı
- Boyun lenf bezinde şişlik meydana gelmesi
- Yutkunma esnasında ağrı
- Sinirlilik ve gerginlik
Uçuğa Ne İyi Gelir
- Probiyotik besinler: Yoğurt, elma sirkesi, lahana turşusu gibi probiyotik yiyeceklerin tüketimi bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Düzenli olarak tüketilmesi sonucunda uçuk çıkması önlenmektedir.
- E vitamini açısından zengin gıdalar: E vitamini cildin rahatlamasını sağlar ve uçuktan kaynaklı olarak oluşabilecek ağrı ve rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olmaktadır. Antioksidan açısından hasar görmüş cildin onarılmasını ve iltihaplanmasını azaltmaktadır. Badem, ıspanak, tatlı patates, avokado ve zeytinyağı gibi Ev vitamini açısından gıdaların düzenli şekilde tüketilmesi sonucunda uçuk oluşumunun engellenmesi sağlanacaktır.
- C vitamini açısından zengin besinler: C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve cilt sağlığını geliştirmek açısından oldukça önemlidir. Düzenli olarak C vitamini açısından zengin besinleri tüketmek, oluşan uçuğun da iyileşmesini sağlamaktadır. C vitamini açısından zengin gıdaların tüketimi olarak, portakal, kırmızı biber, yeşil biber, lahana, brüksel lahanası, çilek, greyfurt, kivi ve brokoli gibi gıdaları tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
- Çinko: Çinko, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamak için gerekli olan önemli mineraller arasında yer almaktadır. Alternatif tıp tedavileri alanında uygulanan bir çalışmada, çinko oksit kreminin uçuk tedavisi için etkili bir tedavi yöntemi olduğu tespit edilmiştir. Çinko oksit içeriğine sahip kremler ve çinko takviyelerinin tercih edilmesi uçuğun iyileşmesini olumlu yönde desteklemektedir.
- Aloe-Vera: Aloe-vera, uçuk yaraları gibi cilt üzerinde oluşan problemleri tedavi etmek amaçlı kullanılmaktadır. Aloe-vera, antioksidan açısından vitaminler, mineraller, yağ asitleri, enzimler ve enfeksiyonların önlenmesi açısından pek çok hormon içeriğine sahiptir.