Uçuk Nasıl Geçer

uçuk nasıl geçer
uçuk nasıl geçer

Vücudun çene, dudak ve burun bölgelerinde görülen uçuk, sancılı ve kişiyi gün içerisinde oldukça rahatsız eden bir hastalıktır. Öyle ki zamanında tedavisi yapılmazsa hastanın yemek yemesini, hatta konuşmasını dahi güçleştirebilir. Uçuğun halk arasında en bilinen nedeni korkudur. Bir yara şeklinde görülen uçuk, bitkisel yöntemlerle de tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. ‘Uçuk neden çıkar?’ ‘Uçuk nasıl geçer?’ sorularının cevaplarının yanı sıra uçuğu 1 gün içerisinde iyileştiren bitkisel tedavi yöntemlerini yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Uçuk Neden Çıkar?

Ağız, burun ve çene bölgesinde çıkan uçuğa genellikle herpes adlı bir virüs neden olmaktadır. Kuru ve kabuklu halde olan uçuk yarasının bulaşıcılık riski yoktur. Ancak ilerlemiş olan uçuk yaralarından akan sıvı iltihap, uçuğu bulaşıcı hale getirmektedir.

Cilde temas yoluyla yayılan herpes virüsü ‘Uçuk neden çıkar’ sorusunun temel yanıtıdır. Ayrıca cinsel ilişki esnasında oral seks yapılmışsa, bu seks esnasında ağız içerisine yayılma riski yüksek olan herpes virüsü çok zor iyileşen ve ciddi sıkıntılar doğurabilecek uçukların çıkmasına neden olur.

  • Uçuğa neden olabilecek diğer faktörler ise şöyle sıralanabilir;
  • Yorgunluk
  • Ateş
  • Cildin güneşe fazla maruz kalması
  • Cilt travması
  • Duygusal stres yaşanması
  • Menstruasyon esnasındaki hormonal değişimler

Uçuk Belirtileri

Herpes virüsüyle ilk kez karşılaşılmışsa ağız içerisinde yaralar görülme riski bir hayli yüksektir. Diğer hastalarda ise herhangi bir belirtiye rastlanmaz. Cildin herpes virüsüyle temas etmesi ile belirtilerin görülmesi arasında geçen süre kuluçka dönemi olarak adlandırılır ve bu süre ortalama 2 ila 12 gün aralığındadır. Birçok insanda belirtiler genellikle 4 gün içerisinde görülür.

Herpes virüsüyle ilk defa karşılaşıldıktan sonra belirtilerin çok sık rastlandığı yaş grubu 1 ila 5 yaş arasındaki çocuklardır. Hafif ya da şiddetli görülebilen bu belirtiler virüsle temasın ardından 1 ila 3 hafta içerisinde kendisini gösterir. Hastanın şikayetleri 3 hafta kadar uzun bir süre devam edebilir. Genellikle 2 ila 3 hafta içerisinde hiçbir iz bırakmadan iyileşerek yok olur. İlk enfeksiyon geçirildikten sonra yenileyen uçuklarda görülen belirtiler hafiflemektedir. Uçuk çıkmasına çok az bir süre kala görülen ön belirtiler şunlardır;

  • Dudak ya da dudağın etrafındaki derinin kaşınması
  • Yanma ve ağrı hissi
  • Uçuk çıkacak bölgenin karıncalanması

Kabarcıklar ortaya çıkmadan önce şu belirtiler görülebilir;

  • Kas, boğaz ve baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Ateş
  • Yutma esnasında ağrı hissi
  • Sinirlilik hali
  • Boyun bölgesindeki lenf bezlerinin şişmesi

Uçuğun neden olduğu içi sıvı dolu kabarcıklar ya da kızarıklıklar; diş etlerinde, ağız içerisinde, dudaklarda ve boğazlarda ortaya çıkabilir. Kümeler halinde çok ani bir şekilde görülen kabarcıklar, kısa süre içerisinde patlayarak açık yaraya dönüşmektedir. Kırmızı bir zeminde sığ, küçük ve gri ülserler şeklinde kendisini gösteren yara, birkaç gün içerisinde kabuk bağlamaya başlayarak daha kuru ve sarı bir görüntüye bürünür. Ağız içerisinde çıkan yaralarda hissedilen ağrı başlangıçta o kadar şiddetlidir ki yeme ve içmede güçlük çekilebilir. Uçuk belirtileri ile görülen yaralar, ağzın çatısında, yanaklarda, dilin ön bölgesinde, boğazda ve diş etlerinde görülebilir. Ön belirtileri ise şunlardır;

  • Diş etlerinin hafif şişmesi ve kızarması
  • Diş etlerinin kanaması
  • Boyun lenf bezlerinin şişmesi ve bu bölgede ağrı hissedilmesi
  • Herpes virüsü 20’li yaşlarda cilde temas etmişse boğaz ve bademciklerde sığ ülserlerin yanı sıra grimsi bir görünüme yol açabilir.

Uçuğu tetikleyen faktörler ise şöyledir;

  • Gün içerisinde yaşanan aşırı stres
  • Enfeksiyon rahatsızlıkları
  • Yüksek ateş
  • Dudağın tahriş olması ve kuruması
  • Cildin güneşle fazla temas etmesi
  • Adet dönemleri
  • Hormonal değişimler

Uçuk Çıkması Nasıl Engellenir?

Vücutta uçuk çıkmasına neden olan herpes simpleks virüsü ciltle temas ettikten sonra uçuk çıkmasının önüne geçmek neredeyse imkansız. Bu nedenle ‘Uçuk çıkması nasıl engellenir?’ sorusunun en mantıklı yanıtı uçuk çıkmasına neden olabilecek faktörlerden uzak durmaktır. Ayrıca yabancılarla temas sağlanmaması, ortak eşya kullanımından sakınılması ve cinsel ilişki esnasında korunulması da uçuğu engellemede oldukça etkilidir. Yine uçuk belirtileri kendisini gösterdiği zaman antiviral uçuk kremi kullanılarak da uçuk çıkması engellenebilir. Beslenmede içeriğinde lisin barındıran besinlerin tüketilmesi de uçuk çıkmasını engellemede etkilidir.

uçuk nasıl tedavi edilir
uçuk nasıl tedavi edilir

Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Antimikrobiyal, antiviral ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bileşiklerin uçuğun tedavisinde etkili olduğu söylenmektedir. Bunlardan bazıları herpes virüsünün yayılımını sınırlarken, bazıları da enfeksiyonun yenileme riskini azaltır ya da hissedilen ağrı ve rahatsızlığın hafiflemesine yardımcı olur. Ancak her yöntemin her bireyde işe yarayacağı gibi bir durum söz konusu değildir. Bazı besinlerin tüketilmesi ve doğal ürünlerin kullanılması uçuk yarasına iyi gelebilir. İşte ‘Uçuk nasıl tedavi edilir?’ sorusuna cevap olarak verilebilecek o yöntemler;

Probiyotikler: Elma sirkesi, lahana turşusu, yoğurt gibi içeriğinde probiyotik barındıran yiyecekler doğal yollardan bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu tür besinlerin düzenli olarak tüketilmesi uçuk çıkmasını engelleyebilir.

E Vitamini: Cildi rahatlatmasıyla bilinen E vitamini, uçuğun neden olduğu ağrının dinmesinde ve rahatsızlığın giderilmesinde çok önemli bir yardımcıdır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde hasar gören cildi onardığı gibi iltihaplanmayı da azaltmaktadır. Bu nedenle içeriğinde bol miktarda E vitamini barındıran ıspanak, ayçiçeği çekirdeği, zeytinyağı, avokado, tatlı patates, badem vb. besinlerin sık tüketilmesi gerekir.

C Vitamini: Vücudu istilacılara karşı koruyan ve beyaz kan hücrelerinin sayısını artıran C vitamini, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesinin yanı sıra cilt sağlığının gelişmesinde ve uçuk yarasının çok hızlı bir şekilde iyileşmesinde oldukça etkilidir. İçeriğinde bol miktarda C vitamini barındıran kırmızı biber, portakal, lahana, yeşil biber, brokoli, brüksel lahanası, kivi, greyfurt, çilek gibi besinlerin tüketimi ihmal edilmemelidir.  

Çinko: Çinko mineralinin inflamasyonun azalmasında ve bağışıklığın kuvvetlenmesinde çok etkili olduğu bilinmektedir. Alternatif tıp tedavileri ile ilgili yapılan bir araştırma neticesinde oral herpes enfeksiyonuna çinko oksit kreminin çok iyi geldiği bilgisine ulaşılmıştır. Bu nedenle uçuğa karşı içeriğinde çinko asit barındıran kremler ile çinko takviyesi ihmal edilmemelidir.  

Aloe Vera Jeli: Uçuk yaraları vb. cilt problemlerinin tedavi edilmesinde Aloe Vera jeli kullanılabilir. Aloe Vera jelinin içeriğindeki enzimler, antioksidan vitaminler, yağ asitleri, mineraller ve enfeksiyonların oluşumunu engelleyen çeşitli hormonlar uçuk yarasına da iyi gelmektedir.

Uçuk Tedavisinde Bitkisel Yöntemler

Uçuk yarası hiç ilaç kullanmadan evde doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri ile geçirilebilir mi? Bu soru akla uçuk tedavisinde bitkisel yöntemler ile ilgili bir araştırma yapılmasını akla getiriyor. Bu konu ile ilgili yaptığımız araştırma neticesinde uçuk tedavisine iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemleri sizler için kaleme aldık. İşte hemen her yaştan insanın karşılaşabileceği uçuk yarasına iyi gelen o doğal ve bitkisel yöntemler;

Buz

Uçuk yarası ilk çıktığı zaman aklınıza ilk önce buz tedavisi gelmelidir. Çünkü yeni çıkan uçuk yarasının ağrısı çok şiddetli olduğu için buz ağrıyan bölgeyi uyuşturarak ağrıyı hafifletir ve rahatlama sağlar. Buz tedavisinin en önemli özelliklerinden biride virüsün yayılmasını ve iltihap oluşmasını engellemesidir.

Buz tedavisi uygulanırken bir beze sarılan buz parçaları buz erimeye başlayana kadar uçuk çıkan bölgenin üzerinde tutulur. Belirttiğimiz gibi bu yöntem uçuğun başlangıç aşamasında oldukça etkili bir alternatif tedavidir.  

Elma Sirkesi

Antibakteriyel özelliği sayesinde uçuğun içeriğindeki mikropları kıran elma sirkesi, mikropların yayılmasını da önler. Uçuğu hızlı bir şekilde kurutan elma sirkesi, uçuk yarasının iyileşme sürecini de hızlandırır.

Bir parça pamuğun üstüne elma sirkesi döküldükten sonra uçuğun üzerinde bir müddet bekletilir. İçeriğinde asit olan elma sirkesi cildi yakacağından dolayı tedavinin tampon hareketlerle sürdürülmesi daha sağlıklıdır.

Mısır Nişastası

Uçuğun neden olduğu iltihabı ve kaşıntıyı gidermek için cilt bakımında da kullanılan mısır nişastasından faydalanılabilir. Cilt kendisini geceleri daha hızlı yenilediğinden dolayı bu yöntemin uyumadan evvel uygulanması daha faydalıdır.

Yarım çay kaşığı mısır nişastası suyla ıslatıldıktan sonra macun kıvamına getirilerek uçuğun üstüne sürülür. Bu şekilde yatıldıktan sonra sabah macun sürülen bölge yıkanarak temizlenir. Bu uygulama 1-2 gece tekrar edilirse uçuk yarası hızlı bir şekilde iyileşecektir.

Sarımsak

Besinler içerisinde en güçlü antibiyotik özelliği olan gıdalardan biride sarımsaktır. Bu özelliği sayesinde uçuk olan bölgede var olan virüsün cilde yayılmasını engellediği gibi virüsü yok eder.

Ortadan ikiye bölünen bir diş sarımsak uçuk olan bölgeye sürülür. İsteğe göre sarımsak ezildikten sonrada uçuklu bölgeye sürülür ve bir müddet beklenir. Uçuk yarası kuruyana kadar bu tedavinin günlük uygulanmasında bir sakınca yoktur.

Siyah Çay

Günlük yaşantımızdaki vazgeçemediğimiz içeceklerin başını çeken siyah çay, ciltteki problemlerde tedavi içinde kullanılır. Gözdeki iltihaplanmalara çok iyi gelen siyah çay, uçuğun içeriğindeki iltihabı da kurutur.

Demlenmiş ve soğumuş siyah çayla bir parça pamuk ıslatıldıktan sonra uçuk olan bölgeye tampon hareketler uygulanarak sürülür. Bu uygulama gün içerisinde birkaç defa yenilenebilir.

uçuk için aloe vera bitkisi
uçuk için aloe vera bitkisi

Aloe Vera

Hoş kokusunun yanı sıra cilde olan faydaları ile de son senelerde gündemden düşmeyen Aloe Vera, antibakteriyel etkisiyle uçuğun içerisindeki iltihabı hızlı bir şekilde kurutur. Evde yetiştirilen Aloe Vera’nın içerisindeki jelde bu tedavi için kullanılabilir.

Uçuk çıkan bölgeye Aloe Vera bitkisinin içerisindeki jelden bir parça sürülerek bir müddet beklenir ve daha sonra yıkanır. Gün içerisinde belli aralıklarla uygulanabilecek bu yöntem özellikle gece yatmadan önce uygulanmalıdır.

uçuk tedavisinde süt
uçuk tedavisinde süt

Süt

Kemiklere olan faydasıyla bilinen süt, cilt içinde oldukça faydalı bir besindir. Uçuktaki ağrının ve kaşıntının dinmesinde süt oldukça faydalıdır.

Çiğ süt bir parça pamuğa damlatıldıktan sonra uçuk olan bölgeye tampon hareketlerle uygulanır. Bu uygulamadan sonra yarım saat içerisinde ağrının hafiflediğini hissedeceksiniz. Ağrının şiddetli zamanlarda bu uygulamaya başvurulabilir.