İçerik Başlıkları
Nefes Egzersizlerinin Yararları Nelerdir
Doğduğumuzda nefesimiz en doğal şekliyle doğru olarak alınmaktadır. Bebekler nefes aldığında, ağladığında, çığlık attığında doğru şekilde seslerini kullanmaktadırlar. Farkındaysanız bebeklerin ağlama esnasındaki sesleri çok yüksek olmasına rağmen seslerinde kısılma gibi sorunlar olmamaktadır. Bunun nedeni ise doğru yerde doğru şekilde nefes almaktadırlar.
Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte bu durum değişmeye başlar. Farkında olmadan çocukluğumuzda doğru bir şekilde kullanmış olduğumuz nefes alış bölgemizi değiştirmeye başlayıp göğüs (akciğerden) alınan nefes haline gelmeye başlamaktadır.
Akciğerden almış olduğumuz göğüs nefesini, diyafram adalesine doğru göndermek gerekir. Göğüsten aldığımız nefes bu esnada göğüs kafemizde şişmeye başlar ve omuzlarda yukarıya doğru kalkar. Nasıl nefes aldığımızı da bu yönden incelememiz gerekir ve önemlidir.
Nefes Egzersizi Kimlere Önerilir
Her yaş grubunda herkesin de yapabileceği bir egzersiz çeşididir. Tüm psikolojik rahatsızlıklarda rahatlama sağladığını da uzmanlar tarafından söylenilmekte ve önerilmektedir.
Bunlarla birlikte performansın gelişmesi için sporcuların, sahne ve ses sanatçılarının da kullanmış olduğu bir egzersiz yöntemidir. Bu nefes egzersizlerini uygulamadaki amaç ise stresi kontrol altında tutabilmek içindir.
Nefes Egzersizleri Ne Zaman Yapılmalı
Yoğun stres ve kaygı hissedilmesini beklemeden öncesinde düzenli olarak yapıyor olmak oldukça önemlidir. Kaygı ve stres bir anda yükselmekte olan duygular değildir. Artış meydana gelmeden önce mutlaka bununla ilgili bir programa çıkarıp düzenli olarak yapıyor olmanız oldukça fayda gösterecektir. Bu durum sonucunda da yapılan iş esnasında daha kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
Nefes Terapisi Hangi Hastalıklara İyi Gelmektedir
Nefes terapisi uygulaması zihinsel ve bedensel olarak birçok hastalık üzerinde son derece etki gösteren bir uygulama çeşididir. Özellikle de akciğer hastalıklarının tedavisinde büyük bir öneme sahiptir. Astım ve KOAH gibi hastalıklarda da etkisi oldukça görülmektedir. Aynı şekilde panik atak da nefes terapisi ile birlikte tedavi edilebilmektedir.
Doğru Nefes Alıp Verme Nasıl Olmalı
Öncelik olarak nefesin ilk dolacağı yer karın boşluğu olmalıdır. Karnınızı burundan almış olduğunuz derin bir nefes yardımıyla hava ile şişirin. Solumuş olduğunuz havayı diyafram kasını da devreye sokarak göğse, oradan ise soluk borusuna kadar gönderin.